香港長跑網  - 長跑長友

樓主: samsont
打印 上一主題 下一主題

跑步晶片如何購買

升級   7%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 leehyalbert 於 2009-3-13 12:55 發表

講真, 如果你長期有參加長跑比賽, 玩得四五年, 除番勻, 每個月都係幾蚊雞啦, 最緊要就係唔好煩, 同埋, 只要你有一次唔記得還, 果條數都係番度啦 [/quot

咁又係 ^^

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-25 09:01 發表

X2
最好係上去佢公司交表交錢,反正最後也要親身上去佢公司領取晶片。我舊年年尾郵寄申請,支票一早過左數,等左個幾月都無消息,多次致電才取到,可能係佢地忙於搞渣打馬拉松既晶片。

咁上去公司到...可唔可以比現金佢呢? 還是都要比支票佢ar?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 Ringo 於 2009-3-13 16:44 發表

咁上去公司到...可唔可以比現金佢呢? 還是都要比支票佢ar?

我果時上去買都係俾現金, 一手交錢一手交chips

升級   2.67%

該用戶從未簽到

我同蓮姐買咗已經幾年,真係方便,尤其是唔使次次寫按金支票,又唔使跑完除鞋交晶片。
    你哋要緊記,晶片不能借俾人用,因為係登記咗你身份,全球比賽的大會係電腦輸入晶片號碼,只會出你的個人資料。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-3-16 10:24 發表

我果時上去買都係俾現金, 一手交錢一手交chips

唔該晒leehyalbert師兄幫我回覆,用個人晶片的確係方便舒服d既,好似係3月8日沙田10K賽,就有個師兄唔見左大會個晶片,咁就無左100蚊啦,用個人晶片唔使除,就唔會唔見啦!

升級   58.67%

該用戶從未簽到

好正
    好有記念價值

原帖由 lvrunner 於 2009-2-25 10:00 發表

小弟一共有三個(見圖), 黄色那個是數年前報洛杉機馬拉松時在報名表上購買的. 其餘兩個是其它主辦單位送給跑手的紀念晶片, 只限用於該場賽事.  講真, 現在北美嘅大賽以很少用晶片了, 亦很少人花錢購買. 現 ...

升級   76.32%

該用戶從未簽到

如果唔記得即時交還千其唔好寄返去,
    除左報名費外,d信唔會即時拆,
    分分鐘當你遲交扣按金,
    試過寄掛號信交,
    居然唔收打回頭,扣埋按金呀,嗚嗚...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我決定這兩天上去買.... 320 都算啦... 好過次次要寄幾個信封.....又要寫支票...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

買左囉...前後填表收CHIP 都唔駛五分鐘....

升級   2.67%

該用戶從未簽到

甘就OK晒,以後唔使寫支票俾按金,最緊要係跑完唔使又除鞋帶去交晶片。
    我用咗黃色晶片好多年,真係好方便。

升級   45.6%

該用戶從未簽到

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 lvrunner 於 2009-2-25 10:00 發表
    小弟一共有三個(見圖), 黄色那個是數年前報洛杉機馬拉松時在報名表上購買的. 其餘兩個是其它主辦單位送給跑手的紀念晶片, 只限
    用於該場賽事.  講真, 現在北美嘅大賽以很少用晶片了, 亦很少人花錢購買. 現 ...

我想問如果我外國買返黎既黃色晶片(Let's say 黎緊波士頓馬拉松)
    係香港既賽事用唔用得?

Thx

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 炒炒 於 2009-4-16 22:25 發表

我想問如果我外國買返黎既黃色晶片(Let's say 黎緊波士頓馬拉松)
    係香港既賽事用唔用得?

Thx

用得

但我遇過有一次的經驗可以給你作參考,我認識一位女跑手, 他也是在幾年前跑波士頓馬拉松時買了一個黃色晶片, 之後回港用過好多次都無問題, 但上年她參加樂華杯, 她知道是可以得奬的, 但公布時間時她發覺無奬, 她覺得有問題, 跟大會理論, 最後都真相大白, 發覺是這類黃色晶片都有地區性的, 在賽前的設定是要特別處理的, 如渣馬, 美津濃半馬無問題 (可能大型賽事或者會比較嚴謹), 建議你在參加其他用晶片的賽事如樂華杯, 中興杯等事先在報名表上說明, 就萬無一失了

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2009-4-16 06:25 發表
    係香港既賽事用唔用得?
    Thx

Hi there ~

Sorry for the late reply.  Yes the yellow chip is universal as long as the race is using champion chips.  But when you pick up your bib number, you have to let the organization know so they can enter your chip number into their computer timing system.  Hope this helps!

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 lvrunner 於 2009-4-22 01:18 發表

Hi there ~

Sorry for the late reply.  Yes the yellow chip is universal as long as the race is using champion chips.  But when you pick up your bib number, you have to let the organization know s ...

Sorry, I do not understand.

What you mean is I tell the race organizer of HK or others?

Thanks

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2009-4-21 19:14 發表
    Sorry, I do not understand.  What you mean is I tell the race organizer of HK or others?  Thanks

Hi ~

Yes, you have to let the race organizer know ahead of time.  I think in HK the race organization (whoever organizes the race) mails the bib to you, right?  In that case, you have to put down your personal chip number on the race application form before you send it in or phone them and let them know.  Your chip number has to be in the timing system before it works.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-2-27 15:53 發表
    最緊就係佢會唔會好似championship chips咁從起點一踏紅地毯就開始計時, 到終時一踏地毯時就自動停止?

因為好似之前2008田總的香港15公里挑戰賽同香港越野錦標賽, 都係首次不用冠軍晶片, 而用類似的晶片. 但引來很 ...

NONONO...終點有個banner...
    原理同championchip都係一樣..
    但佢塊"地毯"變左衝終點時頭上經過既banner...
    所以塊號碼布唔可以扣得好低...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-4-21 10:26 發表

用得

但我遇過有一次的經驗可以給你作參考,我認識一位女跑手, 他也是在幾年前跑波士頓馬拉松時買了一個黃色晶片, 之後回港用過好多次都無問題, 但上年她參加樂華杯, 她知道是可以得奬的, 但公布 ...

報名表上說明 ? .....報名表填上個人黃色晶片號碼..仲要說明咩 ? 係波士頓馬拉松買 ?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-22 18:13 發表
    報名表上說明 ? .....報名表填上個人黃色晶片號碼..仲要說明咩 ? 係波士頓馬拉松買 ?

No, you don't have to.  The chip number has your personal info. in it (eg. name, age, address.......etc).  Race Organization needs your number so they know you are running the race, thats all.

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 lvrunner 於 2009-4-23 10:28 發表

No, you don't have to.  The chip number has your personal info. in it (eg. name, age, address.......etc).  Race Organization needs your number so they know you are running the race, thats all.

So, I need to report the personal information to somewhere in HK before I can use it?