香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: samsont
打印 上一主題 下一主題

跑步晶片如何購買

升級   78.75%

該用戶從未簽到

炒炒:
如果你係hk買的話,你首先要去championship度填份form......俾$320
之後佢地會俾一塊黃色晶片俾你....
個晶片上面有一個晶片編號(獨一無二)......總之一check呢個編號就知道係你

如果你報既比賽係用championship做計時既,到時張form會有個位填晶片號碼

即使你係外國買既晶片,原理都係一樣,只要個人晶片登記左係你,去到邊道都係咁用
上面位師兄講既可能係一個特別case

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 TerrySze 於 2009-4-23 10:13 發表

報名表上說明 ? .....報名表填上個人黃色晶片號碼..仲要說明咩 ? 係波士頓馬拉松買 ?

果次係千真萬確, 因為有跑界人士知道, 田總有一位高層是Championchips的香港代理(相信你都聽過), 所以在香港買的無問題, 但因為果位女跑手是外國買的, 所以香港的championship公司的database是沒有她資料的, 關鍵就在這裏, 其實黃色晶片用左咁耐, 特別係唔少本地同外國跑手都是外國買黃色晶片的, 已經有經驗, 問題就因為果次主辦單位的人員在輸入資料時一時錯漏, 無在電腦上特別標明(因為果位女跑手同大會抗議後,我事後問她所得知的) (因為果次比賽我都有參加, 而那次比賽我大失水準, 他快我成分鐘過終點)

如果係一個無奬拿的跑手, 或者可能不了了之, 問題就係因為她經常參加比賽, 而且都經常得奬, 她好肯定那次是有奬的, 她先會向大會抗議, 如果唔係, 一個普通跑手, 就算向大會抗議, 佢地都唔會理你. 其實厘次事件, 亦可以提醒主辦單位不要忽視這些小問題, 如果係在大賽如渣打馬拉松發生, 就大件事啦.