香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手有點野想發問

升級   50%

該用戶從未簽到

我今年15歲;;女仔
想跑步呀..一來想鍛鍊身體健康d
一來又可以減肥~
我已經決定左去西九龍海濱長廊到跑啦~
因為果d環境好好~
但係我有個疑問..
唔知跑幾耐好..同埋個速度要很快好..
我自己跑長跑次次個肚果到都會抽住..好痛架..有咩辦法解決呀..
同埋點樣知道自己心跳..
另外...西九龍海濱長廊有冇locker架..
我見跑開步既人都係2手空空..唔洗拎野..水都好似冇..
咁如果帶左野..好似水呀..毛巾..袋..呢d擺邊..
唔該哂咁多位師兄師姐!!
+1 0
上一篇︰半馬折返點係幾多km?下一篇︰My Cats

升級   61.1%

該用戶從未簽到

hello! 我係港島西人!

你個名叫 SSP, 我估啦下, 應該同深水(水步)有D淵源係咪?

咁岩呢2日SSP小隊去晒豉油練跑團, 明晚先會返來, 我諗佢地會熟行好多!

得閑join佢地去練跑丫 (佢地好玩得架!)

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

西九海濱長廊應該冇locker放嘢,最近應該係佐敦官涌街室內運動場(但係唔知有冇locker),落隋道再沿海邊空地(凱旋門/圓方對面行人路)慢跑5min內可到西九,西九內有汽水機

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 sspgps_ling 於 2009-2-28 13:41 發表
    我今年15歲;;女仔
    想跑步呀..一來想鍛鍊身體健康d
    一來又可以減肥~
    我已經決定左去西九龍海濱長廊到跑啦~
    因為果d環境好好~
    但係我有個疑問..
    唔知跑幾耐好..同埋個速度要很快好..
    我自己跑長跑次次個肚果到都 ...

如果你個目標係減肥~加唔係成日練跑
    開頭其實你唔洗跑咁快架~最緊要跑得耐~20mins-30mins以上先開始燃燒脂肪
    當然要量力而為啦~~不過一個人跑都幾悶~難以持之而恆減肥~得閒join下ssp團一齊跑都幾開心架
    至於你個肚成日抽住抽住~我估下橫隔模~~少跑d人較易有咁既情況
    試下跑前熱身多d~跑多幾次睇下有冇改善

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-28 23:21 發表

如果你個目標係減肥~加唔係成日練跑
    開頭其實你唔洗跑咁快架~最緊要跑得耐~20mins-30mins以上先開始燃燒脂肪
    當然要量力而為啦~~不過一個人跑都幾悶~難以持之而恆減肥~得閒join下ssp團一齊跑都幾開心架
    至於你個 ...

梁妹鵬兄今次答得最好既啦..

升級   24.21%

該用戶從未簽到

If you never really run before, normally a new runner will have difficulty to run continously for 30 minutes.  Suggest you to start with brisk walk.  Walk at a speed if you are in a hurry.  It burns the same amount of fat compare to running.  And you will not have the side stitch (次次個肚果到都會抽住) problem.  When you are ok to brisk walk for more than 30 minutes, then, speed with some running + brisk walk and slowly extend it.  Use the 10% rule - increase your mileage at a max rate of 10% a week.

升級   0%

難過

加油啊!
    小妹都係跑步減肥, 有興趣去我個blog睇下啦!
    起初, 一星期跑兩至三次, 慢慢跑, 跑得幾多得幾多, 跑唔到就快步行, 每次最少30mins.
    跑慣左就可以跑長一點距離, 可以按時間跑, 每個星期加長少少時間(5mins.), 慢速同長距離, 消脂比較見效.
    其實, 妳才15歲, 正在發育, 唔建議過度減磅, 做少少運動, 保持身心健康最重要.
    唔介意話我知妳幾高同幾重嗎?知道自己的BMI指數嗎?

升級   50%

該用戶從未簽到

唔該哂上面既師兄師姐!!!
    解答左我咁多問題~~
    仲好勁呢..估中我同深水步淵源
    我係161cm..50-52kg
    我會試下跟著你地所講既方法去跑
    睇下有冇改善..我一定要跑到!!!
    好多謝你地既意見呀

升級   0%

難過

原帖由 sspgps_ling 於 2009-3-1 01:17 發表
    唔該哂上面既師兄師姐!!!
    解答左我咁多問題~~
    仲好勁呢..估中我同深水步淵源
    我係161cm..50-52kg
    我會試下跟著你地所講既方法去跑
    睇下有冇改善..我一定要跑到!!!
    好多謝你地既意見呀

妳的BMI係屬於Average喎! 唔需要減肥囉!
    只要保持適量運動, 身體健康, 身心舒暢就好, 咪以為人減妳又減喎!
    有時間入"女子長跑討論區"睇下其他女仔跑步blog,"跑手Teen地"同學生跑手交流下.

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-1 14:05 發表

妳的BMI係屬於Average喎! 唔需要減肥囉!
    只要保持適量運動, 身體健康, 身心舒暢就好, 咪以為人減妳又減喎!
    有時間入"女子長跑討論區"睇下其他女仔跑步blog,"跑手Teen地"同學生跑手交流下.

咁都可以做下運動呀
    身體都好d ma~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sspgps_ling 於 2009-3-2 10:03 發表

咁都可以做下運動呀
    身體都好d ma~

如果你住 ssp.. 可以跟 ssp 既街坊一齊跑..佢地個個星期都有約跑 ga~
    今個星期在 ssp 運動場跑圈

記住.. 唔好因為想減肥而節食...
    控制飲食既意思係少吃高脂, 高糖既食物同埋飲品..
    照吃飯之類碳水化合物.. 除0左因為要 energy 去做運動, 另一個目的 burn fat 都需要碳水化合物

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-2 10:21 發表

如果你住 ssp.. 可以跟 ssp 既街坊一齊跑..佢地個個星期都有約跑 ga~

照吃飯之類碳 ...

ee ctse講得極對! 少吃高脂、高糖既食物同飲品,均衡營養好重要,妳還是發育期,千祈唔好亂咁節食呀!
    妳既BMI指數好標準,恆常運動跑步就得架啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-2 10:21 發表

照吃飯之類碳 ...

OH~~~
    岩岩睇到....CTSE你有時間可以join我地ssp街坊小隊跑步呀~
    我地個個week都有聚跑既~~

有時間過去望望呀:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3931&extra=&page=1