香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 華哥
打印 上一主題 下一主題

買跑鞋地點

升級   2.67%

該用戶從未簽到

亞雪:
無天份跑手係個Blog度講,買咗對大陸版 Asics TJR 814 LADY TARTHERS ALIVIO 2,佢對呢對鞋有D疑惑,你俾D尊業意見。

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 asics雪 於 2009-3-13 20:42 發表
Gel-infini :

*偏向訓練或比賽兩用跑鞋,或作長途里高數用
*輕身厚底的設計,具良好的緩震功能,保護性較強
*提昇貼腳而舒適的感覺
*鞋底內加出入了P3 Cushion緩震效果設計,改善了其舒適柔軟感覺
*樹脂製 ...

原來你都有入黎喎…隻腳點呀?希望你快d跑番喇!

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-3-17 15:38 發表

原來你都有入黎喎…隻腳點呀?希望你快d跑番喇!

哈~哈~
我都係最近先知有呢個網,隻腳keep住都係咁上下,冇好又冇差過...
而家做多左gym,一個星期只jogg1-2日,肥左少少,但大力左...
我都想可以以前咁週圍跑呀,希望來季可以好正常咁跑得返啦!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 asics雪 於 2009-3-21 17:45 發表

哈~哈~
    我都係最近先知有呢個網,隻腳keep住都係咁上下,冇好又冇差過...
    而家做多左gym,一個星期只jogg1-2日,肥左少少,但大力左...
    我都想可以以前咁週圍跑呀,希望來季可以好正常咁跑得返啦!

唔通你係傳說中既阿雪??失敬失敬
    原來你傷左~唔怪得之近排好似好少見你上台~祝你快d好返~長跑長友

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 beginnerandrew 於 2009-3-17 11:22 發表

雪ctse: 好詳細喎! 可否介紹吓skysenor 同埋 tarther 呢?
                 兩款都係香港跑友嘅嚮往恩物!

其實我自己中意著tarther多d,因為我右腳有少少扁平,跑步時腳板會向內傾側;而tarther腳弓有番個arch位,可以拓番起我隻腳,令到隻腳冇咁快出現疲勞,每一步都可以去得快d;另鞋底採用石墨底,使每步發力時更加靈活,但日本版d粒粒會比中國版快蝕d。
    而skysenor鞋底側比較平坦,用了比tarther更耐用的波浪紋底,冇咁易蝕;另因前掌比tarther厚少少,所以跑時底部感覺會比tarther舒服。

個人認為:
    日版tarther會比skysenor去得快d,但因採用石墨底,所以比較易蝕;而日版skysenor用了非常舒服的波浪紋底,所以跑時會比tarther舒服,且比較襟用d。
    另外, 日版tarther同中國版tarther冇咩分別?....如果走5000m或10k,15k我會揀中國版,走半馬或全馬先會揀日版,因為日版太過舒服,太過林...走速度時會好哂力,而走長途時速度要求相對減少,跑步時間較長,鞋底舒適度要求增加,所以著日版會好d。
    而中國版skysenor比日版較為colour d同靚d,但日版會比較好著。

最後這些只屬個人的意見,個個人的跑感、腳型都不一樣,最終都係要自己試過先。

升級   26.84%

開心

亞雪妳好,
    小弟也曾用過兩款Skysensor來跑半馬,覺得中國製的Skysensor(用“Solyte”物料的)比日本製的Skysensor(用“Speva”物料的)來得更好support,而日本製的Skysensor就明顯地太“霖”。

那麼,妳對新的“Speva”和舊的“Solyte”物料又有何看法呢?因為日本製的Tarther Japan(或Skysensor Japan)是用“Speva”而並非較新的“Solyte”物料。但另一方面,一些日本製的比賽鞋如Sortie Japan Tenka就已經採用新的“Solyte”…… 究竟那種較好呢

升級   7%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 asics雪 於 2009-3-21 19:02 發表

其實我自己中意著tarther多d,因為我右腳有少少扁平,跑步時腳板會向內傾側;而tarther腳弓有番個arch位,可以拓番起我隻腳,令到隻腳冇咁快出現疲勞,每一步都可以去得快d;另鞋底採用石墨底,使每步發力時更加靈 ... [/quote

咁好似點都係日版正d咁bro !

升級   26.84%

開心

回復 67# 的帖子

不論Tarther或Skysensor,如果你想較“霖”和軟的感覺,日本製(Speva物料)的會較適合;但如果想較好反應或support,中國製(Solyte物料)的會較理想。

小弟以前經常著日本製和中國製的Tarther,因為覺得“型”些和反應好些;但在這兩三年間已轉用Skysensor,先是日本製的,現在用中國製的Skysensor Breeze,跟我的中前掌跑法非常之“夾”

升級   7%

該用戶從未簽到

多謝師兄分享心得...你都幾清潔自己跑法..相反我就唔係太知haha

升級   12.11%

該用戶從未簽到

琴日入手左Skysensor Breeze wide, 頭先諗住試腳10k......嘩!!! 唔係講笑....真係有d飛o既感覺!! 腳板舒服都唔知點形容.....痴左線咁跑.....完全唔覺倦, 望一望隻forerunner, 原來已唔經唔覺跑左12k, 呢種感覺從來未試過~~
    不過依家有d擔心, 因為我操得好密, 對skysensor太正唔想佢咁快打柴, 想買多對GT2130 SW輪住操, 各位師兄有咩意見??

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 jlkw 於 2009-3-24 00:17 發表
    琴日入手左Skysensor Breeze wide, 頭先諗住試腳10k......嘩!!! 唔係講笑....真係有d飛o既感覺!! 腳板舒服都唔知點形容.....痴左線咁跑.....完全唔覺倦, 望一望隻forerunner, 原來已唔經唔覺跑左12k, 呢種感覺從來未 ...

師兄睇完你段"广告"有点中毒現象,你對Skysensor Breeze wide在那裡入貨?幾多$?

升級   12.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-24 00:26 發表

師兄睇完你段"广告"有点中毒現象,你對Skysensor Breeze wide在那裡入貨?幾多$?

唔係賣廣告喎~~ 堅覺得係好野~~~
    ck入手...折左$855

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 jlkw 於 2009-3-24 00:32 發表

唔係賣廣告喎~~ 堅覺得係好野~~~
    ck入手...折左$855

重勁過广告。唔明"ck入手"點解?Skysensor 是否有分W和SW版?

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 asics雪 於 2009-3-21 19:02 發表

其實我自己中意著tarther多d,因為我右腳有少少扁平,跑步時腳板會向內傾側;而tarther腳弓有番個arch位,可以拓番起我隻腳,令到隻腳冇咁快出現疲勞,每一步都可以去得快d;另鞋底採用石墨底,使每步發力時更加靈 ...

雪姐~
    呢度都撞到妳~

知妳隻腳都傷咗好耐下
    希望妳早日康復啦

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 jlkw 於 2009-3-24 00:17 發表
    琴日入手左Skysensor Breeze wide, 頭先諗住試腳10k......嘩!!! 唔係講笑....真係有d飛o既感覺!! 腳板舒服都唔知點形容.....痴左線咁跑.....完全唔覺倦, 望一望隻forerunner, 原來已唔經唔覺跑左12k, 呢種感覺從來未 ...

好似賣廣告咁hard-selling.

升級   12.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-24 00:59 發表

重勁過广告。唔明"ck入手"點解?Skysensor 是否有分W和SW版?

CK Sport 體育用品~~ Only W vision~~

唔好問我CK O係邊~~ 費事又話賣廣告

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 jlkw 於 2009-3-24 01:45 發表

CK Sport 體育用品~~ Only W vision~~

ck 有無唔係wide版?

升級   12.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Ringo 於 2009-3-24 11:21 發表

ck 有無唔係wide版?

大量~~ 重有好多color 選擇

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 jlkw 於 2009-3-24 01:45 發表

thank you, 我上網查到地址了。公道自在人心,師兄唔好介意。

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 jlkw 於 2009-3-24 11:48 發表

大量~~ 重有好多color 選擇

thx...唔該晒