香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson
打印 上一主題 下一主題

大家的渣打馬拉松成績怎樣?

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-2-18 08:40 發表
我...衰咗 ,老抽。時間大約2小時11分左右。頭15公里時間都比預期中快,但出西隧後老抽。之後跑吓﹗停吓﹗又揾吓醫療,最終2小時11分左右完成 ,用最後一點力挨過 ...

不緊要啦,身體沒事最緊要!其實我在西九龍線見你時的跑姿好似頗辛苦,想向你叫加油,可惜你聽不到,下年再努力啦!

升級   8.95%

該用戶從未簽到

回復 21# 的帖子

升級   8.95%

該用戶從未簽到

回復 21# 的帖子

我係作抽筋但未抽個種,擦

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   99.47%

該用戶從未簽到

呢三星期 工作. 小小感冒. 仲有小小knee pain... 所以完全冇操三個星期....
連自己隻錶都gum 錯埋... 所以實質時間唔知... 大約 1:45-1:58....

最失敗係開跑前飲太多水... 7k 時去o左一次 washroom (好彩冇人, 唔駛等...)

起身好似上次 unicef, 一pack 方包 + 一隻蕉...
起跑前 1 包 gel...
11-12k 時 第 2 包...
非常上力...
斜路都唔太辛苦 (壁屋斜路長操有成)

不過8-9k 時可能呢幾個星期冇操... side stitch 痛得好利害, 幾乎想停...
不過好彩放慢 fu 吸... 堅持一陣就冇o左...

第二失敗 係見倒 銅鑼灣 mtr 以為可以直搗維園, 於是發力爆...
點知見倒維園先發覺要去終點要 dull 多 o的o的.... 搞到要回一回 (天橋底到"綠地jin"一段)... 先再爆多爆...

第三失敗係 gum 錯錶...

schm 多咁多人(塞人), 多斜, 同埋早三星期冇操 o黎計... 成績幾滿意...

升級   99.47%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-2-18 08:48 發表

Some runners wore old jacket and clothes to keep warm in the first portion of the race, and taking off and throw them away afterwards.

I don't agree with such behaviour.

I also wore a convinent raincoat with me, but i throw it into rubbish bin before I go queue at the starting point (not feeling cold, may be because too excited)

升級   99.47%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-2-18 10:03 發表

出西隧時,我開始小腿有小小抽,扯吓扯吓種,但未抽筋,之後我立即找醫療"查"松節油,查完後跑了一段路(上完斜),就抽。我是否下次應在扯吓扯吓條筋時,應"查"油,再按吓,先慢跑 ...

係唔係o個種"一行, 就抽"o既感覺? 我上次去到 20k 水站一行就想抽... 慢慢跑番就冇事...

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tiny 於 2008-2-18 02:02 發表
我發現跑到去第一個u-turn時,左右唔係平係有d斜,噤我既左腳用力多d,有咩方法可令自己平行d.因為今晚返來左腳痛過右腳,加上噤樣用力係咪唔平均到,好易比拖累到而要就左腳既呢?

遇到u-turn時,我會寧願減慢速度,因為我自己平衡力麻麻,俾人過頭就隨佢地吧。
至於邊隻腳用力多d的問題,相信是因人而異的。
就先天而言,每人左右腳的用力比率應該不會完全50對50的。
我們都會不期然地 用某一隻腳 較多點力 而不自知。
就臨時應變而言,跑個時 假如 有一隻腳先出現疲態,我通常會盡力調校,用另一隻腳多點力。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-2-18 09:02 發表

CHING 有問題,抽筋是否跑返"慢d"就可以繼續挨跑落去?

暫時我都未試過 (因為我都未跑過半馬/全馬:p)
但在這裡看過各前輩的意見,我今年會好好預備自己,向跑半馬進發。
另外,ching 今次在這樣惡劣的情況下仍能堅持到底,實在值得欣賞,期望日後有機會一齊練跑。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-2-18 08:48 發表

Some runners wore old jacket and clothes to keep warm in the first portion of the race, and taking off and throw them away afterwards.

I don't agree with such behaviour.

在我印象中,電視度有位運動員建議大家咁樣做的。大致上叫運動員在比賽前著多幾件衫,然後在中段個身熱個時將外套脫掉/棄掉。
我覺得唔應該叫人地棄掉外套,上面d人連衫都唔夠著...............

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 laiun1124 於 2008-2-17 23:21 發表
係le, 幾時有得上網 check 個人&大會時間?

從<<運動員須知>>所示,應該在19/02 下午十二時以後在網上會刊登。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

電視度有位運動員建議大家咁樣做的

The runner is running coach LEE Ka Lun.
    I really disagree such wastage behaviou and also might cause danger to other runners.

升級   94.21%

該用戶從未簽到

第一次參加全馬, 原本目標4小時內, 最後成績3h36m

升級   93.4%

該用戶從未簽到

今年第三次跑渣打全馬,時間4:16, 係個人最佳時間。前兩次係4:18(2005)及4:25(2006),所以好滿意。三個月前開始跟跑步舍李嘉綸練跑,佢要我提高膝頭多d,結果有幫助,膝頭跑到最後都唔會痛同太緊,一直跑到35k都keep 到6分鐘1K速度。不過大腿肌肉力度不足,最後五公里勁作抽筋,見到有救護人員就上前取松節油搽,用左五至六次。最後每公里7分鐘,最後一公里可能要8分鐘了。但比過住兩次仲好D
    不過體力就大把,只係作抽筋唔可以跑快,亦可以話係跑得最舒服一次。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

今年第一次參加,跑半馬,覺得氣氛十分熱鬧,開始時被困在人龍中間,時跑時停,不過跑得十分舒服。但因經驗不足,到上灣仔運動場側天橋時,已經完全無力,要挨到終點。最後用左2小時17分完成,能夠在限時內跑畢,自己已經感到滿意。 希望明年會有進步。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 michaelyw 於 2008-2-18 11:58 發表

遇到u-turn時,我會寧願減慢速度,因為我自己平衡力麻麻,俾人過頭就隨佢地吧。
    至於邊隻腳用力多d的問題,相信是因人而異的。
    就先天而言,每人左右腳的用力比率應該不會完全50對50的。
    我們都會不期然地 用 ...

U-turn 時只要個身打側(比跑運動場轉彎時再側多d)
    再利用鞋同地面ge摩擦力
    就可以順利轉彎了