香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請教各位ctse跑步心得/經驗/歷程

升級   25.26%

該用戶從未簽到

各位ctse你地好, 我係極新既跑友, 剛開始練跑大半個月,
平時練跑我多數睇當天狀態, 好既跑遠d既距離, 麻麻地既話就跑短d,
每次練跑後都會記低當天練跑既時間&距離.
不過我唔知道長遠應該點樣練.

各位ctse都好有經驗, 可唔可以簡單分享下你地既跑步經驗/歷程俾我參考下,
我好想知道當你地處於我呢個階段既時候係點樣訓練自己?
請俾d意見,  等我學習一下.
先多謝你地既心得

+1 0
上一篇︰點解蛇神跑步日記唔見咗?下一篇︰29.3 Tolo10K 相片 by akuma

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse.. 你好..
長遠0黎講你不如開個 blog.. 等大家睇完你個 blog 俾 d comment 你會比較好..
大家唔知你有咩 background... 要俾意見有點困難...

以我來講夏天到都唔會跑咁多....我暫時主力地養傷同埋改跑姿同埋基本動作
大家一齊努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-21 14:45 發表
各位ctse你地好, 我係極新既跑友, 剛開始練跑大半個月,
平時練跑我多數睇當天狀態, 好既跑遠d既距離, 麻麻地既話就跑短d,
每次練跑後都會記低當天練跑既時間&距離.
不過我唔知道長遠應該點樣練.

各位ctse都好 ...

carey ctse妳好, 閣下在哪一區跑?? 明晚 (22/4)在斧山運動場 (近彩虹鐵路站)有約跑, 有很多ctse都會去, 小妹都會去返的. 有興趣可以去以下link報名.  另外, 將軍澳早上也有約跑活動, 是消遙跑, 區區的跑友也很nice, 方便自己時間吧. 可以出來再詳談, 吹下水.

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4269&extra=page%3D1&page=72

https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=4044&goto=lastpost#lastpost

升級   25.26%

該用戶從未簽到

多謝2位ctse回覆
ee ctse, 我唔夠資格寫blog, 我得閒會睇你地d blog學下野.
nc ctse, 我平時夜晚係大埔練跑, 將軍澳朝早活動我要返工去唔到喇, 斧山道既約跑我有時間會去跟你地學野

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-21 15:46 發表
多謝2位ctse回覆
ee ctse, 我唔夠資格寫blog, 我得閒會睇你地d blog學下野.
nc ctse, 我平時夜晚係大埔練跑, 將軍澳朝早活動我要返工去唔到喇, 斧山道既約跑我有時間會去跟你地學野

邊度會有人話寫日記會唔夠資格??? 寫blog都是對自己的一個承諾, keep住去跑, 寫下紀錄... 是自己的. 有時有些chingctse會給自己意見, 是很好的.

我會問carey ctse為何會突然跑步??? 咁多運動為何選擇了跑步?? 有什麼目標?? 一星期可以跑多少天??? 跑步可以很隨意, 隨心去跑吧!!!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-21 15:56 發表

邊度會有人話寫日記會唔夠資格??? 寫blog都是對自己的一個承諾, keep住去跑, 寫下紀錄... 是自己的. 有時有些chingctse會給自己意見, 是很好的.

我會問carey ctse為何會突然跑步??? 咁多運動為何選擇了跑步?? ...
多謝ctse指點.
我係<我的跑步故事>果版寫低左原因, 其實每樣運動我都鍾意, 不過從來唔會認真去跑步,
而家每日最期待既時間就係夜晚出街跑.

而家一個星期大約練3日, 我想跑明年SC 10K, 咁係咪每次練習都跑大約10k就可以?
到自己適應到就加快速度跑時間,
定係速度不變加距離呢?
對長跑真係一d概念都無

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-21 18:22 發表
多謝ctse指點.
我係果版寫低左原因, 其實每樣運動我都鍾意, 不過從來唔會認真去跑步,

而家一個星期大約練3日, 我想跑明年SC 10K, 咁係咪每次練習都跑大約10k就可以?
到自 ...

你打算明年跑10k,唔駛每次練習都要跑10k..
天氣熱啦,不易做咁多長課...
寧願跑短少少距離,練下速度,到秋涼時才練長課....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-21 15:46 發表
多謝2位ctse回覆

喜歡跑步已經可以寫 blog.. 不用妄自菲薄啦....

我的 blog.. ctse 可以得閒去睇下... 係受傷既反面教材....
搞到而家我甚少跑步....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-21 18:22 發表
多謝ctse指點.
我係果版寫低左原因, 其實每樣運動我都鍾意, 不過從來唔會認真去跑步,

到自 ...

ctse
我都係前年由10k賽事開始,但每每都係比賽前一個月先始練
今年join 左呢度的約跑活動,有一大班人同你一齊跑,俾意見同鼓勵你,會跑得更加有動力ka
除左跑步,我都玩過其他運動,但而家要比賽,所以跑多左,跑得多自然發掘到跑步的好處ka
你而家一次會跑幾多?昨日我走去跑,跑左七個圈已經焗到唔想跑,所以就去做下體能,無咁辛苦ma
距離下個賽季日子方長,ctse 有決心的話一定得ka
加油呀

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-4-21 23:01 發表

你打算明年跑10k,唔駛每次練習都要跑10k..
天氣熱啦,不易做咁多長課...
寧願跑短少少距離,練下速度,到秋涼時才練長課....
多謝ctse提點,
咁可能一個星期跑一次10k, 另外1-2日跑短d快d.
好在我夜晚跑, 吐露港都有d風.

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝ctse指點.

到自 ...

看完carey ctse的故事後, 我估ctse會越來越喜歡跑步, 吐露港真的很正. 跑跑下都可以跑13k, 我估ctse明年渣打半馬不是太大問題. 真的.  當發覺自己可以用雙腿從一地方跑去另一地方時, 而距離又不近, 真係很不可思議!!!

carey, 26/4努力加油呀

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-21 23:13 發表

喜歡跑步已經可以寫 blog.. 不用妄自菲薄啦....

我的 blog.. ctse 可以得閒去睇下... 係受傷既反面教材....
搞到而家我甚少跑步....
ee ctse, 睇左你個blog開頭一部份, 其他有時間再繼續追, 好佩服你咁勤力練習, 我相信天下無容易既成功.
唔知ctse而家傷勢點樣?

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-4-21 23:35 發表

ctse....你本身有行開山....有個底子.....跑10k其實係唔難.....但至緊要做好d基本功....warm up...cooldown都要做足....如果唔係....好易傷嘎~~

cc ctse, 多謝你提點, 我都習慣每次做運動前做熱身, 跑步既話我就做多d腳既warm up & cool down.
10k對我來講其實好難架, 每次練完都累, 好彩唔會腳痛,
不過好鍾意跑完步見到自己件衫濕曬,
証明自己有付出

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-21 23:36 發表

ctse
我都係前年由10k賽事開始,但每每都係比賽前一個月先始練
今年join 左呢度的約跑活動,有一大班人同你一齊跑,俾意見同鼓勵你,會跑得更加有動力ka
除左跑步,我都玩過其他運動,但而家要比賽,所以跑多 ...

多謝山比ctse分享,
我而家每次多數跑7-10k.
請問ctse做咩體能訓練? 我只係每個星期跑2-3次, 打幾日羽毛球, 行下山,
無其他體能訓練.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-22 09:34 發表

看完carey ctse的故事後, 我估ctse會越來越喜歡跑步, 吐露港真的很正. 跑跑下都可以跑13k, 我估ctse明年渣打半馬不是太大問題. 真的.  當發覺自己可以用雙腿從一地方跑去另一地方時, 而距離又不近, 真係很不可思 ...
半馬   之前有諗過, 目前呢個目標對我來講太遙不可及喇. 不過我會努力練, 希望有朝一日可以試跑半馬.
nc ctse好親切, 多謝你鼓勵, 26號我預左會好辛苦, 不過唔會放棄既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-22 15:11 發表
半馬   之前有諗過, 目前呢個目標對我來講太遙不可及喇. 不過我會努力練, 希望有朝一日可以試跑半馬.
nc ctse好親切, 多謝你鼓勵, 26號我預左會好辛苦, 不過唔會放棄既

其實依carey ctse對跑步的喜愛,半馬之路應旨日可待啦...

26號個比賽要小心,條路較窄...
俾也機呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-22 15:11 發表

其實只要呢一年有一個循序漸進既訓練計劃.... 2010 年要跑渣打半馬應該問題不大....

今晚 ssp 在斧山有個約跑... 主要做一 d 體能同埋跑步基本功訓練
星期 5 晚上跑馬地邪神分享會都會有體能同埋跑步基本功訓練
有興趣又0岩時間可以參加...

而我隻腳仲有 d 問題... 不過已經可以行得番正常.. 已經開始跑番. 但仲未可以跑得長...
不過隻腳有排搞..本想明年轉全馬... 下季跑得番半馬已經萬幸.. 唔想得太多了~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Carey 於 2009-4-22 15:08 發表

多謝山比ctse分享,
我而家每次多數跑7-10k.
請問ctse做咩體能訓練? 我只係每個星期跑2-3次, 打幾日羽毛球, 行下山,
無其他體能訓練.

kaka
你仲勤力過我wor...我而家只係跑步jar...
羽毛球已經n年無打啦

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-4-22 15:22 發表

其實依carey ctse對跑步的喜愛,半馬之路應旨日可待啦...

26號個比賽要小心,條路較窄...
俾也機呀~~
多謝曲奇ctse打氣, 果日會盡力架喇