香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

吾消腫...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

想請教大家一個問題,,,個多月前一次跑步吾小心咬柴弄傷腳眼..其實當時吾係太痛..只係紅腫..可以如常活動.,有睇醫生同停上運動...吾知點解,啲腫一直都吾消(吾痛的)..當然係比初期好..一直都有定期用冰full..瞓覺就托高隻腳...但都係未如理想..有人同我講其腫係可以長達半年..是真嗎?請大家比點意見...有冇良方可以消腫呢?一日吾消腫都吾敢再跑,,,
+1 0
上一篇︰團購Crane跑步心跳錶...有興趣請進...下一篇︰星期六朝早6點黃金海岸作賽前游海實習

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-5-7 10:18 發表
想請教大家一個問題,,,個多月前一次跑步吾小心咬柴弄傷腳眼..其實當時吾係太痛..只係紅腫..可以如常活動.,有睇醫生同停上運動...吾知點解,啲腫一直都吾消(吾痛的)..當然係比初期好..一直都有定期用冰full..& ...

anna ctse..好久不見啦
你有無轉睇其他科既醫生丫... 有無試過中醫 ?!
個人經驗... 中醫針灸對於筋骨比較快見效

唔知你紅腫得0黎有無發熱 ?!
唔知小妹既理解有無錯... 唔痛已經好可轉用熱敷... 增加血液循環都可以快 d 消炎
但問下醫生才決定轉唔轉熱敷...因為我當時只係發炎..無腫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-5-7 10:18 發表
想請教大家一個問題,,,個多月前一次跑步吾小心咬柴弄傷腳眼..其實當時吾係太痛..只係紅腫..可以如常活動.,有睇醫生同停上運動...吾知點解,啲腫一直都吾消(吾痛的)..當然係比初期好..一直都有定期用冰full..& ...

anna ctse..
你隻腳咁耐都唔消腫,不如轉睇另一個醫生啦~~
如ee ctse所說,試下睇中醫的針灸,可能會快d解決此問題....

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009/5/7 10:24 發表

anna ctse..好久不見啦
你有無轉睇其他科既醫生丫... 有無試過中醫 ?!
個人經驗... 中醫針灸對於筋骨比較快見效

唔知你紅腫得0黎有無發熱 ?!
唔知小妹既理解有無錯... 唔痛已經好可轉用熱敷... 增加血液循環 ...

EE CTSE.我係睇full趺打的..一直都冇發熱嘅情況出現..早期我返工都有著護撐的..,現在就冇啦...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009/5/7 10:30 發表

anna ctse..
你隻腳咁耐都唔消腫,不如轉睇另一個醫生啦~~
如ee ctse所說,試下睇中醫的針灸,可能會快d解決此問題....

曲奇cste..都你都咁講..我又試下啦..吾該

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-5-7 10:37 發表

EE CTSE.我係睇full趺打的..一直都冇發熱嘅情況出現..早期我返工都有著護撐的..,現在就冇啦...

其實一至兩個星期無效就要轉 gala~

我果陣睇 physio 睇0左兩個幾月進展不大.. 之後都轉0左中醫針灸.. 俾佢針0左一個月... 而家可以跑番啦 ^^

升級   9.67%

該用戶從未簽到

係呀,,,我早期冇睇醫生,因為諗住十日八日就會好..點知就吾痛,吾消腫.又吾多好...

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-5-6 18:18 發表

Hi  Anna ~

Is the swollen area still warm to touch?  Are you still taking anti-inflammatory pills?  It takes longer to heal if it involves soft tissues.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-7 10:44 發表

其實一至兩個星期無效就要轉 gala~

我果陣睇 physio 睇0左兩個幾月進展不大.. 之後都轉0左中醫針灸.. 俾佢針0左一個月... 而家可以跑番啦 ^^

anna ctse 試下針灸啦, 之前我脛骨痛, 食消炎藥唔好, 原來膝蓋仲腫左, 醫師一睇就見到啦, 之後針左幾針, 膝蓋已經開始細番

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009/5/7 11:25 發表

Hi  Anna ~

Is the swollen area still warm to touch?  Are you still taking anti-inflammatory pills?  It takes longer to heal if it involves soft tissues.

CHng..我冇食任何消炎藥..吾想食太多藥啊...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009/5/7 12:05 發表

anna ctse 試下針灸啦, 之前我脛骨痛, 食消炎藥唔好, 原來膝蓋仲腫左, 醫師一睇就見到啦, 之後針左幾針, 膝蓋已經開始細番

CTSE.我吾吾去針灸係因為針過一次..點知係比之前仲腫..吾知是否我當日針完就四處去..行咗幾個鐘關係..

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

妳呢個情況好可能係腱鞘發炎,又無好好處理另腱鞘底部積聚滑液及淋巴液!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-5-7 12:52 發表

CTSE.我吾吾去針灸係因為針過一次..點知係比之前仲腫..吾知是否我當日針完就四處去..行咗幾個鐘關係..

其實針完之後兩三日仲有反應係正常...
    我之前第一次針完都係好似有野頂住咁
    同醫師講0左...之後再針幾次就好番好多...

唔好以為只係針一次就好番晒啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-5-11 00:14 發表

妳呢個情況好可能係腱鞘發炎,又無好好處理另腱鞘底部積聚滑液及淋巴液!

前進兄..

我想問下關於運動創傷既知識可以響邊度學丫 ?!
    小妹傷過... 開始對呢門學問有興趣.... 想搵書/搵資料睇下

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-5-6 20:49 發表
    CHng..我冇食任何消炎藥..吾想食太多藥啊...

Anna, no wonder why!  It could have been better if you took some anti-inflammatory pills at the first place.  If there is fluid built up inside, you have to get it drained.  I treat a lot of this type of sport injuries in our A&E department.  Is there any particular reason why you don't like taking medicine?

升級   100%

開心

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-11 00:21 發表

前進兄..

我想問下關於運動創傷既知識可以響邊度學丫 ?!
    小妹傷過... 開始對呢門學問有興趣.... 想搵書/搵資料睇下

ee:
      其實我都係一路傷一路學,跟住去工聯會學下d運動創傷與關節護理,都學到小小皮毛野wo!
         腳部指骨各粘著肋腱,因為要避免肋腱糾結,就是靠腱鞘束住,若它發炎積水不能緊包住肋腱,腳部關節位置不固定,就好容易再受傷,所以最好盡快處理!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-5-11 22:36 發表

ee:
      其實我都係一路傷一路學,跟住去工聯會學下d運動創傷與關節護理,都學到小小皮毛野wo!
         腳部指骨各粘著肋腱,因為要避免肋腱糾結,就是靠腱鞘束住,若它發炎積水不能緊包住肋腱,腳部關節位置不固定,就好容易 ...

如果上堂時間唔太長..我都有 d 興趣學下丫~
    等我 check 下今季既 course 先...

升級   100%

開心

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-11 23:04 發表

如果上堂時間唔太長..我都有 d 興趣學下丫~
    等我 check 下今季既 course 先...

今日開始報夏季課程啦!好full架!要報就快手呀!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Trauma 好玩呀!  有血有肉, 亦血肉無糊, 咩野創傷都有 !  小弟N年前都係 Level One Trauma ICU 做過. 老啦, 好多野都唔記得哂囉!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

多謝各位關心..今日去咗針灸..個醫生又冇咪嘢講,,只係話針灸可以幫我清埋啲尾..但針果時都幾吾舒服..有啲痛嘅感覺..希望好啲啦,,,因為都幾厭悶.咁耐都吾消腫... 好彩可以日日行山兩個鐘.可以止到跑步心穩..如果吾係就更加吾耐煩.