香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

維骨力 & 維固力,您服用過嗎?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

有冇師兄姐服用過其中一樣啊?

+1 0
上一篇︰游泳技術交流**聲明語句**下一篇︰邊個牌子跑衫跑褲抵?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I stay away from anything that contains Glucosamine.  It causes more harm than good in long-run (pun intended).

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-9 23:44 發表
I stay away from anything that contains Glucosamine.  It causes more harm than good in long-run (pun intended).

當真?
detail/example,唔該 lv 師兄.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-5-10 02:41 發表

當真?" />" />"
detail/example,唔該 lv 師兄.

Hello 卓卓兄~
當真 ar!  I have mentioned this many many times already.  If you do a search in here (injury forum), you will come up with a lot of info.  BTW, you are still too young to take supplements like this.  No good for you.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

卓卓兄,
I have taken glucosamine sulphate for more than a year, it seems workable to protect/defer the deterioration of cartilage. I asked my doctor whether this chemical has any chronic side-effects, he told me it is safe so far.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-11 01:09 發表

Hello 卓卓兄~
當真 ar!  I have mentioned this many many times already.  If you do a search in here (injury forum), you will come up with a lot of info.  BTW, you are still too young to take supple ...

mm,待傷好後就不服 ,thanks lv 師兄.

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

有呀...骨醫叫我買來服用一個月先, 效果都OK.

升級   100%

鬱悶

原帖由 興記J-run 於 2009-5-19 14:14 發表
    有呀...骨醫叫我買來服用一個月先, 效果都OK.

骨醫是建議我服用"維固力".

升級   21.4%

該用戶從未簽到

我都有食,糸骨醫叫我吃"維固力”,至於”維骨力”我都見過,兩隻個樣好似,好易買錯!

升級   100%

該用戶從未簽到

請問是服食一段時間抑或可長期服用?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 興記J-run 於 2009-5-19 14:16 發表

骨醫是建議我服用"維固力".

興兄,當時小弟的 e 生也是建議我用 維固力既,個原因係 維固力當時做緊推介時期,即 e 生俾個樽你,係 sample 黎既 ,大約18 - 20粒左右,自己食完係要出去配,當時食落效果都唔錯,但去配時先知 $8/一粒 ,一合有 100粒,咁岩又冇貨. ( 其實我覺得幾貴羅)

之後去其他藥房搵啦,就搵到維骨力 (藥份功效差唔多一樣) $170/80粒
    食落感覺都幾好 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 山海赤子 於 2009-5-20 19:02 發表
    請問是服食一段時間抑或可長期服用?

我之前睇個醫生話要最少食3個月先有效~
    我自己食完醫生果D而家都有自己繼續買來食,不過如果係後生仔女我都唔建議長期食~

升級   21.4%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-5-20 23:48 發表

興兄,當時小弟的 e 生也是建議我用 維固力既,個原因係 維固力當時做緊推介時期,即 e 生俾個樽你,係 sample 黎既 ,大約18 - 20粒左右,自己食完係要出去配,當時食落效果都唔錯,但去配時先知 $8/一粒 ,一合有 100粒 ...

八掛一問,當時e生有無話呢2隻都岩你,只是當時呢隻維固力做promotion?

升級   21.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-20 23:54 發表

我之前睇個醫生話要最少食3個月先有效~
    我自己食完醫生果D而家都有自己繼續買來食,不過如果係後生仔女我都唔建議長期食~

無事就無謂食啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sealion 於 2009-5-21 09:44 發表

無事就無謂食啦!

冇辦法啦,但為年紀大又要keep住練跑,食返d補充劑可以減慢軟骨努損,每個月$1xx可以長跑長有....ok啦!hgj091" />" />hj

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 sealion 於 2009-5-21 09:42 發表

八掛一問,當時e生有無話呢2隻都岩你,只是當時呢隻維固力做promotion?

海獅 兄, e生 沒說這真實說話.

升級   0%

該用戶從未簽到

我睇到成份有 d 唔同.. 平 d 果隻葡萄醣安既濃度低 d...
    唔知溝0左 d 咩落去...

升級   21.4%

該用戶從未簽到

藥唔可以亂食!價錢都糸其次,最要緊糸有功效,不過衝量過價錢及功效後,味再作決定.
    個e生該話你知!我擔心呢隻野有無真註冊,糸唔糸A貨姐?
    糸香港重新包裝,Label 可以印出來,藥丸外表,粒粒咁上下,點分wor?

升級   100%

鬱悶

原帖由 sealion 於 2009-5-21 09:42 發表

Sealion ching,

當時e生在枱上的 memo pad撕了一張出來, 圈住"維固力"隻藥, 話是意大利藥廠出的。叫我自己買來食, 每日3次, 每次一粒。食三個月。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sealion 於 2009-5-22 11:50 發表
    藥唔可以亂食!價錢都糸其次,最要緊糸有功效,不過衝量過價錢及功效後,味再作決定.
    個e生該話你知!我擔心呢隻野有無真註冊,糸唔糸A貨姐?
    糸香港重新包裝,Label 可以印出來,藥丸外表,粒粒咁上下,點分wor?

又唔使講到咁得人驚,除非你真係咁唔好彩買到假野,基本上都安全既!