香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chengtszhang
打印 上一主題 下一主題

一星期跑80K 好難..

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Ivrunner,

Thanks for the info.  I'm really surprised that someone is crazier than Dean!

升級   58.67%

該用戶從未簽到

提高表現同減低受傷係會有幫助   

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

david c hing

thanks for info

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 32# 的帖子

ee-TPK
    多謝指出手文之誤。我也同意program 是死,人是生的。09渣打全馬我跟這program練習,在15週時也不小心拉傷小腿,因熱身不夠吧!接下來二星期只能作輕鬆跑,里數也減至40多km/week。小休兩星期後再跟program練習餘下二週課堂便上全馬了。
    Program 只是一個指引,讓我們有一個目標。要不然,你是沒有 idea 什樣練習。我當然不是一下子便跟著這個program練習全馬,而是從10km、半馬至全馬。但每個賽程練習也是跟隨不同的program練習的。因此,選擇合適自已的program至為重要!!
    我覺得很有趣,很多人非常擔心受傷。但你們有沒有想想受傷的成因?它不外是不足夠熱身、練習過於急進、跑姿或方法錯誤。平日練習里數不夠,也是比賽受傷的一個必然成因。
    祝各位享受每跑出的一步,珍惜每一滴汗水。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

[quote]原帖由 oscar 於 2009-5-12 10:21 發表
    乜大家又講到離哂題呀﹖ghu" />" />" />" />" />" />" />" />jg
    其實講返一星期八十公里,又真係幾難架,特別有兒有女,你又有責任心重,要陪佢地,又夜收工,早唔到起身。咁樣一星期八十真係幾難架,特別係我地

好同意你所講, 我都係有老婆同兩個仔女的人, 又要每晚跟我小朋友的功課. 好彩我太太都體諒我, 加上我都係早上五六點起身去跑, 盡量會影響到家庭生活(好在同太太講好星期三晚練跟教練練interval), 所以而家一星期都係70多Km, 每次在跑全馬前兩三個月會先至會加到90km左右. 其實有時都練得好辛苦, 不過覺得成績不斷進步中, 加上又不想走番我玩長跑之前的舊路(肥仔一名, 個人做野又唔積極, 又多病痛), 都會堅持落去.  

其實我都好有興趣知道, 而家香港果D經常得奬或者前列份子, 或者全馬sub-3的跑手, 係唔係絕大多數是單身, 或者未結婚呢? 因為我識到幾個全馬前列的跑手, 加上我睇過不少期數的hk runner雜誌, 介紹過一D出名的跑手, 不約而同都係單身的! 其實, 香港有無一D經常前列或者得奬(特別係全馬)的跑手, 係有老婆同有兒女既呢? (我所指係兒女係比較細個, 仲需要跟功課同照顧, 如果仔女都讀緊大學或者出左黎做野, 跟本唔需要你操心的話, 都不在計算之列!)

升級   21.05%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-5-13 16:25 發表
    其實, 香港有無一D經常前列或者得奬(特別係全馬)的跑手, 係有老婆同有兒女既呢?

蔡達明有兩個仔,hkrunner mag.訪問過佢

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-5-13 19:07 發表
    長跑網就有架啦!  數一數︰屈老大、花DEE、等等.......

x2, ... 奧斯卡, 等等

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 46# 的帖子

除此之外,我覺得想跑全馬對份工既要求都好高架。今時今日找分工都難啦,何況要“配合”你操練的工作呢!簡直就難上加難啦!呢個亦係全馬好難普及既原因。

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-5-13 22:10 發表
    除此之外,我覺得想跑全馬對份工既要求都好高架。今時今日找分工都難啦,何況要“配合”你操練的工作呢!簡直就難上加難啦!呢個亦係全馬好難普及既原因。

乜唔係操練去配合你o既生活架咩?唔使玩到咁大嘛…

返工返得夜,咪再夜d跑咯,再唔係一係放一輪假專心工作,做完個project咪專心跑步,我黎緊賽季賽都比唔到,平時夜晚偷到雞打下遊擊又一課…跑得1k得1k

我而家呢d叫做保本programme,當你覺得生活﹙唔止工作﹚重要過跑步的話,你就自然調節得到架喇…唔通會為跑步妻離子散失學失業去乞食咩?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-5-13 16:25 發表
    [quote]原帖由 oscar 於 2009-5-12 10:21 發表

登錄/註冊後可看大圖

乜大家又講到離哂題呀﹖ghu" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />jg
    其實講返一星期八十公里,又真係幾難架, ...

我相信你知邊個係頼學恩....
    佢結左婚亦有兒女....(要照顧o個種)

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-13 06:56 發表

I don't think Ryan and Sara Hall have any kids, Sara is also a professional mid-distant runner (mostly on tracks), she sometimes does training runs with Ryan up in Great Bear Lake, California (Ryan's hometown).

升級   0%

該用戶從未簽到

去到甘个年紀, 如有心做好一件事, 自己会識安排架拉........

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-13 23:22 發表

I don't think Ryan and Sara Hall have any kids, Sara is also a professional mid-distant runner (mostly on tracks), she sometimes does training runs with Ryan up in Great Bear Lake, California (Ryan' ...

World record holder Haile Gebrselassie did have kids.
    Also he has his own business.

升級   67.89%

該用戶從未簽到

我係新手,今年初先開始跑,或者我都係度講講我的體驗.
    我每次係電視睇到人地跑馬拉松都好羡慕,加上步入四十多,開始感覺體能下降,今年初決定開始去跑步鍛鍊,自己定下目標,希望係明年可以跑到十公里賽事,好多人都話十公里基本上你有對腳都可以完成,千萬唔好被呢D訊息令到自己覺得好無用,我自己又食煙,又耐無做運動,最初只能跑運動場四個圈.
    一個星期平均跑四晚,由最初四個圈到上兩個星期,終於能嘗試到跑二十五個圈,即係十公里,時間當然不太理想,要一小時多少少,但可能太急進,之後病左幾日,昨晚先可以去跑返,都係跑返十三個圈先,慢慢再增加圈數.
    時間安排問題,我相信係大多數香港人問題,好似我,日頭六點幾起身返工,夜晚返到屋企食完飯都差不多八點,休息個多小時後就去跑步,要係日常生活小節上作出改動,但每人都有廿四小時,在乎你點取捨,從廿四小時內抽出一個小時,我想總有辨法,我會選擇平日不看電視,星期六休息唔跑,星期日先跑長課.
    畢竟只係業餘跑步者,作出合適自己時間安排及體力負荷的鍛鍊先係最健康之道,我想跑步最終目的都係想身體健康,否則本末倒置.

升級   0%

奮鬥

Silly banana,

Agree with your point of view, but suggest you to quit smoking first wor.  Smoking is 100% bad to your health mah.

升級   67.89%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-5-14 13:32 發表
    Silly banana,

Agree with your point of view, but suggest you to quit smoking first wor.  Smoking is 100% bad to your health mah.

都食左廿年,好難話戒就戒,但而家都只係返工先食,放工後及放假都唔食,打工仔,一句食返支煙先係蛇王好借口嘛,可以休息一陣,無符,壞習慣.
    但講開又講,跑步後又會加大決心唔食,因為會同跑步原意相沖突,無理由咁有恒心去為左自己健康每晚去跑步,調轉頭就走去食煙破壞返,同埋會覺得,戒左煙對跑步成績一定會有幫助.
    應該今年會搣甩佢,同D脂肪一樣,消失 THANKS!!

升級   0%

奮鬥

應該今年會搣甩佢,同D脂肪一樣,消失

That's great - add oil ah!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-13 22:56 發表

其實當初三年前, 如果唔係身體出左"肥人病", 加上醫生的勸告, 我都無想過會加入長跑的行列. 因為我係一個懶動的人(逢假期都睡到好晚). 但當玩玩下, 玩都身體無晒毛病(甚麼大肚腩, 脂肪肝, 膽固醇高), 成績又穩步上升中(今年10K都應該穿40分, 全馬有希望接近甚至穿3小時), 但身邊有不少玩長跑的朋友, 玩長跑的年資, 體質都差不多, 雖時投入的時間, 練習的里數會可能多我少少(生一星期最少都70k以上, 如果渣馬前會多過90k, 但佢地平日最少都80k, 大賽前會加到100k以上),  但佢地進步程度或成績, 都好明顯, 例如有個10k最初玩成51分, 而家已經可以去到37分, 全馬差5分鐘已經可以sub-3, 就算連女跑手都是這樣, 有一位女性跑友甚至去到一參賽就有必有奬的程度. 甚至有一段時期佢成績對我有點兒威脅(雖然男女仔無得比較, 但請原諒我始終有少少大男人心態, 唔想輸俾女仔), 後來我同佢地傾計間, 知道佢地都係單身的, 即是話無家庭負擔, 可以投入比較多時間去訓練,  跟著我見到有網友起了這條題目, 想回應一下, 雖然有網友提出如蔡達明, 賴學恩等, 但佢地都係頂尖的選手, 如果真係要代表香港比賽時, 都可以同公司, 甚至太太妥協到. 但我地厘D平日都要番工, 又要照顧家庭的, 都安排時間操練都好辛苦, 所以都好有興趣知道, 係唔係成績好果班都是單身比較多, 希望大家唔好介意我有咁既想法.