香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: zivho
打印 上一主題 下一主題

有無人知咩事,痛到跑唔到

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

ching,

其實做運動的同時,都要注意飲食-對我來說,少吃澱粉質,多吃蔬菜很有效.
    另外,鞋的底要厚一點,以吸收撞擊力.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 zivho 於 2009-5-14 09:24 發表
    我一直無做開運動,日日坐寫字樓,明白運動的重要性,同埋想減肥(173,68kg手手腳腳唔肥,只係有個肚腩,好核突),所以買了對跑鞋開始了隔日跑步了
    第一次跑,因為成日跑下停下,所以無咩事,只係第2日成隻腳好酸軟
    第二次跑 ...

可能呢個操練強度已經超出你現在的體能負荷呀!我諗你都係由基本功做起好d!例如;拉肋;肌力鍛鍊;負重運動之類啦!初學跑最好係球場跑圈,因跑道有吸震功能,無咁傷腳!
    好多人初初練跑都有你的經歷,包括我啦!總之只要堅持!你就會體會到長跑的樂趣呀!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-5-14 21:00 發表

zivho師兄,你既身高同我一樣波,而且我都有 71 kg  ,未有肚腩住 ,可能我肥得均 .........
    假如受傷,或覺得有痛楚就休息,休息再休息 直至沒傷痛為止.先再起跑過啦 ~
    係喎,你著乜野牌子既鞋架?

如果你完全好番 ...

係呀...其實我呢個高度同重量,係無問題,只可惜我肥晒係個肚度..好唔合比例,所以我先要開始做運動 我著nike果d跑步鞋..應該無問題掛

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-14 12:46 發表
    我覺得你無乜點做運動, 而一開始就選擇跑步, 加上熱身及拉筋做得不足, 可能會對一些關節位構成一定的壓力. 我想你可以讓身體休息一下, 痛的地方試下敷冰, 好番之後, 可改為游水及踏單車等有氧運動, 這些運動對關節的 ...

我今日已經好番好多喇~昨日自己搽下藥酒,休息多幾日睇下,希望下星期可以試試再跑....我會先做熱身同拉筋耐d先 希望可以啦

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-5-14 21:56 發表

ching,

其實做運動的同時,都要注意飲食-對我來說,少吃澱粉質,多吃蔬菜很有效.
    另外,鞋的底要厚一點,以吸收撞擊力.

我已經開始注意自己的飲食了, 以前咩都唔理,只食自己喜歡的,大魚大肉,日日大吃大喝,所以先有個肚
    依家我早餐日日麥皮+多士

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-5-15 00:14 發表

可能呢個操練強度已經超出你現在的體能負荷呀!我諗你都係由基本功做起好d!例如;拉肋;肌力鍛鍊;負重運動之類啦!初學跑最好係球場跑圈,因跑道有吸震功能,無咁傷腳!
    好多人初初練跑都有你的經歷,包括我啦!總之只要堅 ...

多謝你的建議 我會注意一下 或考慮先跑球場

升級   100%

該用戶從未簽到

zivho ching,

你患的有可能是骨膜炎, 若閣下年紀不少, 有機會是骨折...
    是一般新手練跑的毛病...

起因:
    平時活動少, 體能協調能力差, 突然加大運動量, 
    跑步動作不正確, 加上在過硬的運動場進行練習, 
    甚至穿著不合適/保謢性差運動鞋, 導致小腿肌肉長期處於緊張狀態, 
    肌肉不斷牽扯, 使小腿脛腓骨膜撕裂損傷…

治理:
    通常只要減少運動, 休息兩周左右可自癒, 嚴重者要停止練習, 
    輕則小腿可用彈性繃帶固定二周或到看醫生。
    切忌在小腿下段內側痛點用重手法摩擦, 從而刺激骨膜引起反應性增厚, 
    延長治癒時間。若仍然繼續進行練習, 將會造成骨膜受損, 
    最後可能造成疲勞性骨折。

亦有 ching 會塗藥膏, 舒緩痛楚... 可參考:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4301&extra=page%3D1

日後換一對保護性較好的跑鞋, 到草地、泥地或運動場進行。
    或者先試下跑步機, 同時進行舉重訓練, 改善一下飲食習慣,
    二、三個月內該可以看到成效: 體重下降、體形消瘦。

坊間/圖書館有不少相關書籍, 不妨參考一下, 編訂合適自己的練習計劃... 
    一般均建議由 慢行 -> 走 -> 快走 -> 慢跑-> 跑 -> 快跑...
    按身體狀況慢慢增加哩數, 由1K, 2K, 2K, 3K....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 zivho 於 2009-5-15 09:17 發表

係呀...其實我呢個高度同重量,係無問題,只可惜我肥晒係個肚度..好唔合比例,所以我先要開始做運動 我著nike果d跑步鞋..應該無問題掛

試下去入番對 mizuno 既 rider 12 啊,唔錯架.