香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   21.55%

該用戶從未簽到

新手又臨急抱佛腳.
今星期去買racing3
想問如果想攞個用左吾夠3個月9飛輪SRAM PG-950, 12-26出黎放落去新軨好,
定買過一個好呢? 大家有冇2手9飛飛輪賣? 定買一sett 工具用黎換cassette好?
因我估平時都會用r500 練車, 比賽之前先用racing3.
lee兩個9飛輪分別大嗎?
SRAM PG-950 9-Speed Road Cassette
240 grams Steel/chrome plated  $30.00usd

SRAM PG-970 9-Speed Road Cassette
220 grams 220 grams $60.00 usd

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-7 12:04 發表
新手又臨急抱佛腳.
今星期去買racing3
想問如果想攞個用左吾夠3個月9飛輪SRAM PG-950, 12-26出黎放落去新軨好,
定買過一個好呢? 大家有冇2手9飛飛輪賣? 定買一sett 工具用黎換cassette好?
因我估平時都會 ...

Cassette唔太易換... 要唔要果20g都係睇荷包, USD30又唔算好多錢

升級   21.55%

該用戶從未簽到

咁買多個SRAM PG-950 9-Speed Road Cassette算啦. 大幾物野價呢出面?
吾洗帶個軨去比牛牛換.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 280# 的帖子

check cannondale site 又話
DO NOT USE SPACERS BETWEEN THE TOP OF THE STEM AND TOP CAP.
咁點算呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-7 15:44 發表
check cannondale site 又話
DO NOT USE SPACERS BETWEEN THE TOP OF THE STEM AND TOP CAP.
咁點算呢?

打去flyball問下
spacer唔係咁用既咩? 真係未聽過
我都想知點解

升級   21.55%

該用戶從未簽到

攪掂, 吾該各師兄.
2 rings on stem top and 3 rings remain at the bottom.
but i don't know how to make sure the direction of the stem is right. just measured by eyes.

升級   38.67%

該用戶從未簽到

請問一架入門公路車+玩三鐵 要多少錢,邊隻牌子好?
Giant Trc 2/3 ?  新車仲使唔使改車?
budget約under 5k, 二手都可以
Thanks

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 288# 的帖子

我係3鐵新手兩個零月, 但我玩水陸都幾年
如果只是車, 5k budget 好少, Merida 903/GIANT TCR3. Merida903 成車個件好d.
我新車玩過兩場都冇又改件, 成績都叫滿意.
如帽 under$1300 , lock鞋$xxx/$1xxx-2xxx, suit $xxx, 你預每樣野1k, 1k * 3 = 3k
未計accessories.
我用cannondale caad9已係好入門 $8xxx, 但加其他野宜家spent $15xxx, 聽日換輪胎軨要4k(已係好入門)
但重比影相平好多.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-8 09:10 發表
我係3鐵新手兩個零月, 但我玩水陸都幾年
如果只是車, 5k budget 好少, Merida 903/GIANT TCR3. Merida903 成車個件好d.
我新車玩過兩場都冇又改件, 成績都叫滿意.
如帽 under$1300 , lock鞋$xxx/$1xxx-2xxx, suit ...

對Dee兄好有參考價值

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2009-10-8 08:54 發表
請問一架入門公路車+玩三鐵 要多少錢,邊隻牌子好?
Giant Trc 2/3 ?  新車仲使唔使改車?
budget約under 5k, 二手都可以
Thanks

最基本要既野, 我覺得係:
單車Merida 901 $3XXX, 都合格唔會太慢
Lock鞋等可遲一步要求更好成績時再計劃
頭盔最平$300左右
跑鞋, 普通泳褲當你已有

再進一步投入, 可大可少
我成日都好強調, 運動成績同器材有一定關係
但絕對唔係必要, 使錢, 好大情度都係為左更爽, 更happy

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-10-8 23:50 發表

最基本要既野, 我覺得係:
單車Merida 901 $3XXX, 都合格唔會太慢
Lock鞋等可遲一步要求更好成績時再計劃
頭盔最平$300左右
跑鞋, 普通泳褲當你已有

再進一步投入, 可大可少
我成日都好強調, 運動成績同器 ...

同意........影想一樣, 睇你想消費幾多. 同影相一樣, 睇你玩影相定玩器材. 兩者亦可.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

should I pump up the pro3 race to 115psi for race? official said 87-116 psi
my old vitt zafferi i pumped up to 125psi

升級   94.21%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-13 18:09 發表
should I pump up the pro3 race to 115psi for race? official said 87-116 psi
my old vitt zafferi i pumped up to 125psi

但我平時都照打到差不多120PSI, 但好彩一直都未冇咩問題0波!!!

升級   94.21%

該用戶從未簽到

但我想問你哋d pro3 race 每次安上條軨度係咪都係安到手都痛咖??

(因為呢條肽真係比起其他嘅緊好鬼死多!!)

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 孱鐵 於 2009-10-13 20:14 發表
但我想問你哋d pro3 race 每次安上條軨度係咪都係安到手都痛咖??

(因為呢條肽真係比起其他嘅緊好鬼死多!!)

我用吠匙好易入wor,用手就未試過.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

今晚第一次用aero bars, 自己裝.
試左4xkm, 6km 1lap, 每lap輕鬆快左10-15s, ave speed 快左1-2km/h. top speed 快左4km/h. 真係得wor.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-13 23:06 發表
今晚第一次用aero bars, 自己裝.
試左4xkm, 6km 1lap, 每lap輕鬆快左10-15s, ave speed 快左1-2km/h. top speed 快左4km/h. 真係得wor.

1-2km, 好好喎 , 過埋 ITU 都買對試下先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-14 11:20 發表

x2

到時架車應該upgrade完畢

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-14 11:20 發表

ITU 前upgrade先可以快d wor............

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-14 14:01 發表

ITU 前upgrade先可以快d wor............

我都想,不過無時間試....

我寧願用慣的setting完成比賽先