香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomde
打印 上一主題 下一主題

TOM - 的隨筆日誌 !

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

迪迪仔,一於下星期再戰斜坡啦!!

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月10日 / 20:24
    地點: 將軍澳運動場內
    原目標: 9K Easy Run
    天氣狀況: T1 / 天氣酷熱 30C / 濕度 : 67 %
    裝備: 水 / 背心 / Nike Zoom Air / Garmin 305

今日按照原計劃9K Easy Run向將軍澳運動場進發, 其實臨出發前都有好多借口比自己停操,
    首先, 今日返工已超攰,可能昨日回大陸廠在酷熱既環境下,又熱又焗又勁出汗左一日, 四圍頻撲, 以至有輕微中暑的蹟像...
    其次放工時看見空氣既質數差成咁, 可能暴風雨前夕好似有點呼吸困難.....
    而且前日跑斜既後遺症就係小腿肌肉酸痛... (你睇下我有幾多借口)
    如果以往在咁既情況下,我好大機會休戰.... 但自從上左呢個網後, 深深感受到大家對長跑既堅毅態度!!
    所以縱使...也依然堅持落去......

9K Easy Run, 原本係想Recover 星期四既Interval, 但昨晚回港後, 身體狀況真的很差, 所以在無辦法下休息..
    而也因昨晚未有練習既緣故, Easy Run 就出現左點變化, 變成了比Easy 快DD 既Run, 感覺上去彌補昨晚既失場,
    令自己好過點點... (無咁內疚)
    今晚運動場比想像中人小, 而空氣就好似越夜越好...
    頭5K 用了順方向在泰坦路最外圍跑, 後4K逆向在泰坦路最外圍跑回來....(無妨礙其他人的)
    目的係想平衡腿部左右受到既壓力以及跑500米一圈,方便計數......
    在跑至約第5-6K時,左小腿膝蓋下方4-5寸位無故隱隱作痛,但仍堅持,唔鬼理佢既投訴.....
    ....繼續忍到返家...(心諗,最多比個冰袋佢!!) <==返面教材!!

(聽日好想試下將軍澳至西貢...成日心思思,好似吸毒咁)

以下是今晚每公里既分段時間:
    第1K 5:19.50
    第2K 5:29.84
    第3K 5:19.85
    第4K 5:15
    第5K 5:12.98
    第6K 4:42.30
    第7K 4:56.01
    第8K 4:39.07
    第9K 4:34.07

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Hi Tom ching 你好呀?
    原來你都有開Blog, 我都係第二次來這裡(男子跑步blog),
    下次有機會TKO消遙跑再傾過啦~~

升級   29%

開心

原帖由 mill 於 2009-7-11 10:30 發表
    Hi Tom ching 你好呀?
    原來你都有開Blog, 我都係第二次來這裡(男子跑步blog),
    下次有機會TKO消遙跑再傾過啦~~" />" />

mill ctse, 你好呀! 我見個個都寫, 又好似幾好, 可以記錄之餘, 又可以檢討, 都唔錯喎!!
    多謝你光臨呢度!! 你今早係唔係無參加TKO消遙跑呀, 我本來都想參加, 但今日又想試跑去西貢...so...
    星期三會否再挑戰上斜呀?

升級   29%

開心

練習日期及時間: 2009年7月11日 / 7:28
    地點: 將軍澳運動場 至 西貢
    原目標: 21K Long Slow
    天氣狀況: T1 / 天氣炎熱 27-31C / 濕度 : 74 % (吹清勁至強風程度偏東風)
    裝備: 水腰袋 / 背心 / Mizuno Wave Spacer / Garmin 305

今早心情實在好矛盾,原計劃一早五點多起跑,但因昨晚寫Blog寫得太慢至2:20am,
    所以今早5am當然無行啦...直到6:30起身,只訓得幾粒就跑, 又係反面教材,唔夠訓就唔應該跑長課啦!
    跑長課就應該早D訓啦!! 或者可能新鮮感推動堅持.
    想試新路線(已向chairman請教),就必需做資料搜集,我亦都唔例外,早一日上網研究過路線,一人試線,
    就要份外小心及留神!因為我認為唔止要向自己負責, 有家室既我亦要向另一半負責, 絕對唔可以有任何閃失!!
    今早天氣雖熱,但因為打風既關係, 跑時有陣陣強風, 相當好跑.
    縱使睡眠不足,也堅持一早起跑,目的唔係要挑戰自己, 只係為左避開你囉---太陽伯伯!
    呢個路程,因為係第一次跑,目的係探路,亦都係為了下次跑步舖路.. 對我黎講呢條路並不易走,全程高低起伏,
    又有彎,又要過馬路! 頭尾仲送個大斜坡! 真係好全面! 其實應該都唔錯,但來回途中就遇上7-8架垃圾車,認真殺風景!!
    亦因為係試路關係,有幾段路都走錯了,浪費了小小時間! 不過途中也有幾個水站(油站及7仔), 有需要既話,
    可補充一下水份,而我就希望多一個Toilet位洗面就更完美了!!
    正式講返跑步路段先: 7:28am由將軍澳運動場副場開始->文曲里->培成路->銀澳路->昭信路->坑口道(大斜坡)->
    清水灣道->西貢公路->普通道->萬年街(近海邊間7仔補水)...然後沿反方向回程,在第13.5K在埃索西貢加油站再補多次水,
    來回全程約23公里.頭尾在運動場副場拉筋.10:05am離開

跑後感:好開心,每每完成一個長課都好開心,一身鬆晒!!不過時間很慢,希望下次會進步啦!

以下是今早每公里既分段時間:
    第1K 6:29.65
    第2K 7:06.23
    第3K 8:29.20
    第4K 5:47.08
    第5K 6:27.21
    第6K 6:51.91
    第7K 5:43.33
    第8K 6:18.42
    第9K 5:39.59
    第10K 6:02.53
    第11K 6:48.87
    第12K 6:31.05
    第13K 6:27
    第14K 5:42.33
    第15K 6:03.31
    第16K 5:43.62
    第17K 6:18.89
    第18K 8:55.65
    第19K 7:00.73
    第20K 7:37
    第21K 6:07.72
    第22K 6:07.75
    第23K 6:20.80

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 tomde 於 2009-7-11 14:21 發表

mill ctse, 你好呀! 我見個個都寫, 又好似幾好, 可以記錄之餘, 又可以檢討, 都唔錯喎!!
    多謝你光臨呢度!! 你今早係唔係無參加TKO消遙跑呀, 我本來都想參加, 但今日又想試跑去西貢...so...
    星期三會否再挑戰上斜 ...

今早我無參加TKO消遙跑呀! 因為尋晚在晒草跑完之後,
    一行16人去左稻香打邊爐, 成1點訓,
    星期三得閒一定過來跟大家再挑戰上斜的.

升級   29%

開心

順帶一提: 計一計數先. (希望可得到ching/ctse 指點一下)
    為應付10月全馬,總共分為18個星期既備戰,
    首四周練習16日,合共156.3K 已包括 easy/tempo/interval/long slow的練習,
    期望下四周會進步D啦...  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-11 15:44 發表
    練習日期及時間: 2009年7月11日 / 7:28
    地點: 將軍澳運動場 至 西貢
    原目標: 21K Long Slow
    天氣狀況: T1 / 天氣炎熱 27-31C / 濕度 : 74 % (吹清勁至強風程度偏東風)

今早心情實在好矛盾,原計劃一早五點多起 ...

咁熱既天氣之下都可以跑左廿幾公里長課.
    勁.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 27# 的帖子

Tom

你準備充足,又有計劃~
    有時間我想同你跑下,傾下~

升級   29%

開心

原帖由 迪迪仔 於 2009-7-11 18:02 發表

咁熱既天氣之下都可以跑左廿幾公里長課.
    勁.

迪迪仔ching, 你唔好笑我啦, 我資質唔好,所以要勤力D, 將勤補絕.  

升級   29%

開心

原帖由 火仔11 於 2009-7-11 18:13 發表
    Tom

你準備充足,又有計劃~
    有時間我想同你跑下,傾下~

火ching, 好呀, 你唔好嫌我隻慢腳阻住進度就好了!!

升級   56%

該用戶從未簽到

Tom ching 個跑步記錄寫得好詳細
    自己一個跑到咁長, 真係好勁
    特別係坑口到銀影路條長斜路真係唔易走

下次上完斜, 可以係 銀影路間油站 洗手間 洗個面

升級   29%

開心

多謝 finewong ching 提點, 我都唔知係唔係詳細, 我覺得自己好似好長氣就真...
    果條真係長命斜...跑極都未完咁....  跑到死死下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-11 20:50 發表

迪迪仔ching, 你唔好笑我啦, 我資質唔好,所以要勤力D, 將勤補絕.  hgjD141" />" />hj

我自己跑得咁鬼慢,邊有資格笑人喎.
    咁你宜家係唔係每個星期六朝都會跑長課?
    如果時間夾到既話,你又唔嫌我慢,可以搵日一齊跑架.

升級   29%

開心

迪迪仔ching,
    係呀, 每個星期六都係長課,如果唔洗返工就跑朝早, 否則就係跑夜!
    不過如果長課跑夜既話,就要諗一D安全小小既路線,夜晚我唔係好夠胆跑入西貢,太靜又難跑!
    如果就到既話,隨時歡迎你!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-12 10:43 發表
    迪迪仔ching,
    係呀, 每個星期六都係長課,如果唔洗返工就跑朝早, 否則就係跑夜!
    不過如果長課跑夜既話,就要諗一D安全小小既路線,夜晚我唔係好夠胆跑入西貢,太靜又難跑!
    如果就到既話,隨時歡迎你!!

無問題.
    咁當你決定左跑乜野時間同路線後,就話畀我地知啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Tom ching
    開blog大吉

升級   29%

開心

原帖由 迪迪仔 於 2009-7-12 10:55 發表

無問題.
    咁當你決定左跑乜野時間同路線後,就話畀我地知啦.

迪迪仔ching, 好呀,多個伴跑,開心好多!!!

原帖由 駿駿駿 於 2009-7-12 11:01 發表
    恭喜Tom ching
    開blog大吉

駿駿駿ching,
    多謝支持!!多多捧場!!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Tom Ching 開Blog大吉
    長跑長有, 大家加油

升級   29%

開心

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-7-12 11:23 發表

恭喜Tom Ching 開Blog大吉
    長跑長有, 大家加油
    01218hjh ...

Way ctse,
    多謝支援, 歡迎光臨!! 多多指教!!