香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: rofidup
打印 上一主題 下一主題

看醫生一問 請進

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-21 21:42 發表
哩個世界有D 咩唔係為自己假 , 我真係好想知
救人好聽D就話佢係英雄 , 唔好聽就話佢係博升級
點解咁多人只想讀英中 無人想去中中 ,又唔係就自己 <-- 固執地要不達標子女讀英中的, 就是自私的父母, 其實中中都有名校.. 好多中中生入到大學.. 請不要一竹桿打一船人.. 其實都有小朋友想讀中中.. 有可能因為佢地既父母"為佢地好" 決定0左佢地讀英中..你又知唔知?
點解佢今日塔D士 唔塔巴士 ,怕左無個勒工獎  ,乜都相對論 <-- 而家仲有勤工獎 ? 我想受人錢財, 替人消災... 人地出糧俾你就要做番應有既本份, 我都試過因為怕遲到而打的番工... 不是為了什麼, 就是為了責任感
乜都係為自己 , 世界就係咁殘酷ga喇 <-- 我都明呢個世界係殘酷.. 但... 既然有 d 野係你能力範圍做到既.. 為何不行多一步 ? 幫人.. 唔係要搏取全世界既掌聲, 亦都係幫自己積陰德...
我都費時講咁多 ,教精你~.~ 同D多老人家聊天,見識多D 你就唔會咁講野 <-- 費時講咁多都打咁多歪論..你真係好心地... 敢問你同邊位老人家傾計? 可唔可以介紹俾我識
勢不可以去盡 話不可以說盡 規則不可行盡,但緣去盡,緣份必早盡 <-- 緣了就是完, 呢個地球就算無0左你同我.. 仍然都會轉.. 唔好睇到自己咁大

再贈你一句 " 懦子不可教也"
雖然長跑網係關於長跑, 但唔係跑得快就算叻, 仲要有跑德...
如果你品德有問題.. 你跑得再快都無人欣賞

p.s. 你個 blog 個 title 都幾0岩你...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 rofidup 於 2009-7-20 19:49 發表
    我的膝頭很痛
    但是 我是膝頭骨加 根(膝頭位)都痛
    是否應該看骨科比較有效
    但骨科看唔看埋根嫁
    因為有名叫骨科是否正係睇骨?

我諗你要攪清楚咩事!最緊要係你點樣整倒!如果係急性最好都係睇西醫創傷外科啦!因為你睇中醫骨傷科,佢都係會叫你照xray先,但如果係嚴重的話,如十字韌帶撕裂;半月板碎裂等佢都係要掟去西醫做微創手術!不過俾意見都不及盡怏去睇醫生好!唔洗估估下呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Hey People!! Peace out okay !!

If foobar hing doesn't get the point, let him be, no need to keep drilling at it.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-7-22 00:13 發表

我諗你要攪清楚咩事!最緊要係你點樣整倒!如果係急性最好都係睇西醫創傷外科啦!因為你睇中醫骨傷科,佢都係會叫你照xray先,但如果係嚴重的話,如十字韌帶撕裂;半月板碎裂等佢都係要掟去西醫做微創手術!不過俾意見都不及盡怏去睇醫生好!唔洗估估下呀!

極之同意,小弟幾個月前拉傷髖關節,開頭去睇中醫兼跌打,點知佢X光都無照,就話我尾龍骨歪及坐骨神經痛,又拉又電,越搞越壞,越黎越痛,最後都係睇西醫(政府醫生),係科學d既,首先檢查,跟住去照X光,又排骨科,照X光証實唔係尾龍骨歪及坐骨神經痛,食消炎止痛葯及休息個半月完全唔准運動,之後好番晒。
    所以我贊成閣下睇西醫。照X光搵出痛既原因才醫,唔好亂醫亦唔好唔醫。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 ee_tpk 於 2009-7-22 00:08 發表

再贈你一句 " 懦子不可教也"
    雖然長跑網係關於長跑, 但唔係跑得快就算叻, 仲要有跑德...
    如果你品德有問題.. 你跑得再快都無人欣賞

C-tse講得好!!!!
    我平時睇post多個寫。但真係第一次睇到D咁既歪理。都要出聲!
    小朋友,好似邪神咁講,最大的問題,就係唔知自已有問題!

呢個forum 同香港一樣,允許多元聲音,尊重發言權利。能夠自由地表達自己既意見唔係必然既!但出聲前請先想一想是否合適合理。睇完人地既post又想下自己既道理。
    如果你真係信自己所講,可繼續討論,我覺得大把人會陪你玩!
    真理越辨越明嗎!

升級   0%

該用戶從未簽到

致: foobar Ching,

請 "慎思", "慎言" &"慎行"

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

香港的跌打醫師良莠不齊,很多是師承xxx名師或祖傳,並沒有系統的訓練。所以各位還是找一些有中醫學位的醫白師比較可靠安全。針炙也是一樣,不要找一般的中醫師,應找針炙專科的醫師。HKU and Baptist U 的中醫clinic have such service。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

我想問係長跑網有無一版可以投訴其他會員。

係呢個Post其中一個會員已經唔係第一次這樣說話。之前都試過有人問問題,俾佢鬧完一大倫之後,最後都完全無幫人解決問題或者提供意見。平時我唔出聲,係唔想係度產生駡戰,但係今次實在太過份,所以忍唔住要出聲。

如果成日有呢類型的會員咁樣答問題的話,俾D新黎跑手或者網友睇到的話,後果不堪設想。

我都係好自私咁諗,我唔想長跑網個Image受損。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-7-23 10:43 發表
    香港的跌打醫師良莠不齊,很多是師承xxx名師或祖傳,並沒有系統的訓練。所以各位還是找一些有中醫學位的醫白師比較可靠安全。針炙也是一樣,不要找一般的中醫師,應找針炙專科的醫師。HKU and Baptist U 的中醫clini ...

小弟贊成ching所說,香港的跌打醫師良莠不齊,經過這次,我都係信西醫多d。

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2009-7-23 20:49 發表

小弟贊成ching所說,香港的跌打醫師良莠不齊,經過這次,我都係信西醫多d。

傳統的跌打同現代的骨傷科就係有呢度唔同!現代骨傷科有中醫基礎,亦有面醫生理解剖和物理治療賞識,在國內好多醫院係中西醫並用,中醫還可以做外科手術,而香港當然唔得啦!但自從實施註冊制之後,中醫水平確認左,你話良莠不齊都改善左好多,所以中醫其實都幾可靠架!但好似我地呢類運動愛好者,的運動創傷真係唔係個個醫得掂!!重要睇下個傷者有無耐性去醫or!因為非急性受傷成因,實在包括太多原因,生物力學不平衡,勞損;肌力不足,肋腱及韌帶柔韌度不足;疲勞;營養補充不足或過量等等,可能係好多樣夾埋,日積月累的問題ma!你話會唔會有個醫師清楚晒成因先同你醫呀!所以我覺得最好是增加對傷患及自身的認識和知識,盡可減少受傷,好過傷左去醫,醫好又傷!這對運動表現都唔會好呀!
                           這只是小弟不斷重複受傷得出的諗法同大家分享!如有不對請大家賜教!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-23 20:49 發表

亮哥, 其實西醫都有d睇得好求其, 所以無論睇中醫或西醫, 最好都係聽下口碑.

有好多中醫其實都好專業, 懂得中西醫學理論並用,
    況且中醫歷史源遠流長, 有d醫術只係西方醫學暫時未能解釋, 但可能很有效的!

升級   0%

難過

原帖由 前進 於 2009-7-25 01:07 發表

傳統的跌打同現代的骨傷科就係有呢度唔同!現代骨傷科有中醫基礎,亦有面醫生理解剖和物理治療賞識,在國內好多醫院係中西醫並用,中醫還可以做外科手術,而香港當然唔得啦!但自從實施註冊制之後,中醫水平確認左,你話 ...所以我覺得最好是增加對傷患及自身的認識和知識,盡可減少受傷,好過傷左去醫,醫好又傷!這對運動表現都唔會好呀!

認同, Thank you.
    認識自己身體狀態, 留意練習後身體反應, 減少受傷機會為上策.

升級   30.33%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-7-26 23:36 發表

亮哥, 其實西醫都有d睇得好求其, 所以無論睇中醫或西醫, 最好都係聽下口碑.

有好多中醫其實都好專業, 懂得中西醫學理論並用,
    況且中醫歷史源遠流長, 有d醫術只係西方醫學暫時未能解釋, 但可能很有效的!

TNT ching, 我想八卦一問, 你頭像相中的molecule是不是就係trinitrotoluene (TNT)?
    唔好意思, 真係想請問你好耐了~

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-21 00:38 發表

哦 三千咁多 , 無計 有服務就有須求 ,除非佢學外國同大陸 收費.
    人不為己天誅地滅
    所以我真係好佩服D消防員  為救人 死都感(加和大廈個兩位英雄)
    講就大家都識講 做起返上黎 , 自問有幾多人做得到

小朋友...唔好講到咁巴閉咁先得..會唔會好似外國咁救護車收費唔係你同我話事
    但你咩時候需要999或救護車服務你應該知...我估你接受過九年免費教育掛 ?
    雖然你可以話真係行唔到叫救護車快靚正 !
    但如果有一日咁不幸你或你屋企人真係需要救護車...你又等好耐都無車黎..
    咁唔該你諗返你今日講句呢一句說話 !

正係香港...你知唔知有好多人濫用救護車..搞到真係有需要既人得唔到最快既服務呢 ?
    我同你講...我經歷過...亦見過好多...
    你有見過一個人係你面前死去嗎 ?
    做人唔好咁自私 !

ps : 消防員救人唔係死都敢 ! 有邊個去救人會想自己死 ? 你估佢想ka? 佢地都有屋企人的 !
    佢地既職責係運用佢地既專業知識去救人...受過訓練既消防員係無你講得咁不理智的 !

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Ummmm, did I say "Peace Out" above?   And please stop drilling into this anymore!  Thankyou.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-7-27 10:53 發表
    Ummmm, did I say "Peace Out" above?   And please stop drilling into this anymore!  Thankyou.

lv ching.. 唔好意思丫...小妹有少少野想講...

其實某位留言者既言論...大家都認為有問題
    令會員感到憤怒, 甚至認為令長跑網蒙羞
    大家都係想表達自己既想法... 並沒有引起罵戰
    亦都唔係版主出句聲就可以當無事發生過... 平息...

如果你唔想大家再 comment 呢 d 言論.. 為何不索性將呢個 topic 鎖上?

如有得罪.. 見諒

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-26 19:12 發表

lv ching.. 唔好意思丫...小妹有少少野想講...

其實某位留言者既言論...大家都認為有問題
    令會員感到憤怒, 甚至認為令長跑網蒙羞
    大家都係想表達自己既想法... 並沒有引起罵戰
    亦都唔係版主出句聲就可以當無 ...

Hi ee_tpk tse ~

Since you guys are still upset about the comment that foobar made.  Okay I will close this topic as you wish then.  Sorry everybody!

升級   100%

該用戶從未簽到