香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

看醫生一問 請進

升級   30%

該用戶從未簽到

我的膝頭很痛
但是 我是膝頭骨加 根(膝頭位)都痛
是否應該看骨科比較有效
但骨科看唔看埋根嫁
因為有名叫骨科是否正係睇骨?
+1 0
上一篇︰大家好~下一篇︰來緊有無比賽

升級   30.33%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

骨科己是舊稱呼, 依家醫院都不叫骨科的, 是矯形及創傷外科
醫生多數係呢個科糸畢業的, 所以故名思義, 不會只睇骨的

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 rofidup 於 2009-7-20 19:49 發表
    我的膝頭很痛
    但是 我是膝頭骨加 根(膝頭位)都痛
    是否應該看骨科比較有效
    但骨科看唔看埋根嫁
    因為有名叫骨科是否正係睇骨?

咁大鍋 洗乜睇骨料 , 直接話自己唔小心撞到D家私 , 好痛行都行唔到  直接打999 快靚正

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-20 23:29 發表

咁大鍋 洗乜睇骨料 , 直接話自己唔小心撞到D家私 , 好痛行都行唔到" />" />" />" />  直接打999 快靚正

濫撥「九九九」 日逾3000宗
    http://hk.news.yahoo.com/article/090719/3/d9vb.html

請勿濫用九九九服務.. 以免影響有需要人仕....謝謝 !

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-21 00:05 發表

濫撥「九九九」 日逾3000宗
    http://hk.news.yahoo.com/article/090719/3/d9vb.html

請勿濫用九九九服務.. 以免影響有需要人仕....謝謝 !

哦 三千咁多 , 無計 有服務就有須求 ,除非佢學外國同大陸 收費.
    人不為己天誅地滅
    所以我真係好佩服D消防員  為救人 死都感(加和大廈個兩位英雄)
    講就大家都識講 做起返上黎 , 自問有幾多人做得到

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-21 00:38 發表

哦 三千咁多 , 無計 有服務就有須求 ,除非佢學外國同大陸 收費.
    人不為己天誅地滅
    所以我真係好佩服D消防員  為救人 死都感(加和大廈個兩位英雄)

小朋友.. 請再用腦子來思考一下你以上的說話...

有服務就有需求... 呢個係 econ 既 demand supply 原理..
    但呢個係緊急服務...不同其他服務... 係俾真正有需要既人用.. 唔係俾自私既人濫用... 就算你係納稅人我都係咁話...
    如果就係因為唔駛錢而被人濫用... 而導致政府收費... 對你有好處嗎 ?! 對真正使用者很不公平...
    急症室就係因為係有人濫用才會收費...
    本來一個很好的措施... 因為有人破壞迫使政府用行政手段阻止情況繼續惡化...

還有如果因為你一個人的自私... 而令其他人有所延誤甚至死亡... 你過意得去嗎 ?

不濫用 999 服務只是一件簡單不過的事.. 何來知易行難之理 ?!
    覺得困難.. 皆因你只是一個自私的人..

再者.. 呢件事同偉大既消防員風馬牛不相及... 請不要錯用例子
    還有...煩請你改改你的心態...

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Talking about abusing the emergency system.  Here is a good one.   http://bit.ly/OR02J

Note:  We use 911 in North America, not 999.  We also have 311 which is a non-emergency line.

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原來呢個世界真係有咁多自私既人....聽到都令我感到,憤怒, 悲哀及難過!!
    人不為己天誅地滅<===仲越講越離譜!! 真係好失望....

升級   7.45%

該用戶從未簽到

可憐的小孩!自我中心。"有服務就有須求"只是把自已的歪理合理化吧!這是否香港90後世代的特征?可悲。

升級   30%

該用戶從未簽到

大家不要嘈住~.~
    我還想問 看 政府好還是 私家?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rofidup 於 2009-7-21 12:54 發表
    大家不要嘈住~.~
    我還想問 看 政府好還是 私家?

咁問你一個問題..
    你有無得 claim insurance?

有 - 私家醫生 (當然不同 insurance 公司有不同 condition, 問清楚)
    無 - 睇你趕唔趕, 趕就睇私家, 唔趕就先去睇政府普通科, 就由政府普通科轉介去政府專科...
    如果你個 case 唔急..可能要等好耐... 同埋好耐才可以睇到一次

其實仲有其他方法.. 如中醫.. 物理治療....

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-21 00:38 發表

人不為己天誅地滅

嘩, 呢D咩思想??  唔好話比我聽家陣D年青人個個D都係咁諗野.  人人都好似你咁, 仲成世界??  年青人, 我勸你都係收返呢兩句喇.

升級   27.25%

奮鬥

哩個世界有D 咩唔係為自己假 , 我真係好想知
    救人好聽D就話佢係英雄 , 唔好聽就話佢係博升級
    點解咁多人只想讀英中 無人想去中中 ,又唔係就自己
    點解佢今日塔D士 唔塔巴士 ,怕左無個勒工獎  ,乜都相對論
    乜都係為自己 , 世界就係咁殘酷ga喇
    我都費時講咁多 ,教精你~.~ 同D多老人家聊天,見識多D 你就唔會咁講野
    勢不可以去盡 話不可以說盡 規則不可行盡,但緣去盡,緣份必早盡

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-21 21:42 發表
    點解佢今日塔D士 唔塔巴士 ,怕左無個勒工獎  ,乜都相對論
    乜都係 ...

呢d係你自己個人既想法, 你唔好以你標準黎衡量其他人~
    仲有邊個話你知, 救人係為左升級~
    救到人嗰份喜悅同滿足感, 相信你呢種咁自私既人一世都感受唔到~

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-20 23:29 發表

咁大鍋 洗乜睇骨料 , 直接話自己唔小心撞到D家私 , 好痛行都行唔到" />" />  直接打999 快靚正

您好像是引導他人犯罪...  

人不為己天誅地滅

原帖由 foobar 於 2009-7-21 21:42 發表

乜都係為自己 , 世界就係咁殘酷ga喇
    我都費時講咁多 ,教精你~.~ 同D多老人家聊天,見識多D 你就唔會咁講野
    勢不可以去盡 話不可以說盡 規則不可行盡,但緣去盡,緣份必早盡

消防員救人係盡責,並不是博英雄,博升級.

最後,我想講既係某年某月某日之後,當您回望此post,你會很後悔你的所言所論.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-7-21 23:10 發表

救到人嗰份喜悅同滿足感, 相信你呢種咁自私既人一世都感受唔到~

升級   0%

該用戶從未簽到

人不為己天誅地滅

999緊急熱線係俾有需要o既人用, 如果每個人都好似你一樣濫用政府服務, 不但浪費資源人力物力, 仲會影響真正有需要o既人士,以及影響處理急緊事務o既效率!

另外~請你尊重別人職業, 唔係每個人都同你一樣,心存私心!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 火仔11 於 2009-7-21 23:10 發表

升級   53.45%

該用戶從未簽到

乜都係 ...

ching 你應該同D多老人家聊天,見識多D 你就唔會咁講野
    老人家會同你講, 人係唔可以咁自我(走到極端就係自私), 太自我既人, 係唔能夠係哩個社會生存的, 哩樣野相信你大個就會明白

升級   53.45%

該用戶從未簽到

file:///C:/Users/KWOKWI%7E1/AppData/Local/Temp/moz-screenshot.jpg