香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[問] New Balance 464 算唔算係跑鞋

升級   11.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

小弟以前著開 NB 464 落運動場跑
    而家已經轉左著 Adidas adizero

我係因為跑落左膝酸痛先換鞋
    不過對鞋其實講緊都著左 over 4 年以上
    所以想了解返到底係著錯鞋定係對鞋已夠期換
    +1 0
    上一篇︰其實MizuXo有冇開倉?(好似其他品牌咁間中開倉)下一篇︰各位點回應好?

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

見以前d ching 都有提及過
    如果無記錯
    佢地一般都話 一對跑鞋
    跑到 約 500km 就要換了

如果over 4年真係跑步既話
    都應該一定過 500km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-7-23 21:34 發表
    見以前d ching 都有提及過
    如果無記錯
    佢地一般都話 一對跑鞋
    跑到 約 500km 就要換了

如果over 4年真係跑步既話
    都應該一定過 500km

過500km要換係咩意思? 如果對鞋冇爛都代表唔適合跑?

其實會唔會同跑姿有關?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-23 21:43 發表

其實會唔會同跑姿有關?

呢個意思其實係個 cashion 已經失去0左緩震既功效...
    如果緩震唔好... 震蕩會震上去膝頭哥.. 長遠來講膝頭會受傷

好多時都係對鞋未爛但因為緩震失效而要更換
    呢 d 鞋最後都係俾我拎0左來行街....

升級   0%

開心

所以跑步發燒友..會有好多鞋在家...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-23 22:53 發表

呢個意思其實係個 cashion 已經失去0左緩震既功效...
    如果緩震唔好... 震蕩會震上去膝頭哥.. 長遠來講膝頭會受傷

好多時都係對鞋未爛但因為緩震失效而要更換
    呢 d 鞋最後都係俾我拎0左來行街....hgjD115" />" />h ...

原來係咁, 咁想請教點先feel到個避震係點?

我岩岩先買左第一對跑鞋,係新手黎

thx ching

升級   11.67%

無聊

原來係咁
    咁應該係對鞋減弱/失去左緩震功效

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-23 21:43 發表

其實會唔會同跑姿有關?

一般人講既500km,其實有冇講個跑速? 例如一次跑10k, 同一次過跑30k, 會唔會果次30k會"磨蝕個避震既幅度"大於10k果次唔只3倍呢?

同埋個速度係咪越快越"傷"個避震? thanks

咁計法, 500k, 一個跑10k一次既人,只係可以用佢黎跑50次? 如果一個月跑10次10k,只能跑5個月就要換鞋????

咁咪好貴囉,請Ching賜教

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-24 01:02 發表

一般人講既500km,其實有冇講個跑速? 例如一次跑10k, 同一次過跑30k, 會唔會果次30k會"磨蝕個避震既幅度"大於10k果次唔只3倍呢?

咁計法, 500k, 一個跑10 ...

其實 500k 只係一個約數, 唔同人唔同牌子壽命不同
    你著住果對鞋來跑... 之前一直都無問題...
    但當你發現跑完之後... 對腳開始有 d 以前無既感覺 (例如痛, 冤)
    或者發覺 d 膠同以前唔同 (好似比以前硬0左好多...你著住感覺唔舒服)
    就有需要換鞋

所以上面有個 ching 講, 熱愛跑步既人就會成屋都係鞋就係呢個原因
    對鞋未爛..但緩震已失效....
    你所講半年換一對..... 其實都好正常

升級   36.65%

無聊

原帖由 econecon 於 2009-7-24 01:02 發表

咁計法, 500k, 一個跑10 ...

點貴都唔及自己對腳咁貴...無計啦..跑步都係想健康...無理由同自己健康作對

升級   0%

該用戶從未簽到

點貴都唔及自己對腳咁貴 x 2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-24 13:28 發表
    點貴都唔及自己對腳咁貴 x 2

X3

我果隻係黃金左腳...

升級   0%

該用戶從未簽到

where is 黃金右腳??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-24 14:34 發表
    where is 黃金右腳??

幸好右腳未傷..所以黃金右腳未出

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-24 08:04 發表

其實 500k 只係一個約數, 唔同人唔同牌子壽命不同
    你著住果對鞋來跑... 之前一直都無問題...
    但當你發現跑完之後... 對腳開始有 d 以前無既感覺 (例如痛, 冤)
    或者發覺 d 膠同以前唔同 (好似比以前硬0左好多... ...

慘, 我之前跑左個幾月都唔係用跑鞋跑, 而家真係有痛既情形出現

岩岩先買左一對NB跑鞋,... 似乎買得太遲啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-7-24 12:55 發表

點貴都唔及自己對腳咁貴...無計啦..跑步都係想健康...無理由同自己健康作對

而家都痛左啦,不過之前未買, 又忍唔住跑得幾密.. 唉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-7-24 15:39 發表

而家仲有無痛丫 ?
    如果太長時間.. 就睇醫生啦

有0左受傷既經驗..之後就會更加愛惜自己...
    我都係過來人...

升級   36.65%

無聊

原帖由 econecon 於 2009-7-24 15:39 發表

記得有一對合適既跑鞋之外
    更加要既係要有充足既熱身

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-24 15:58 發表

而家仲有無痛丫 ?
    如果太長時間.. 就睇醫生啦

有0左受傷既經驗..之後就會更加愛惜自己...
    我都係過來人...

少少痛啦,不過好少姐

唔知係咪我跑姿問題呢? 話時我係買左呢對跑鞋最近, 唔知你地有咩意見呢? NB MR749 thanks Ching
    http://www.nbwebexpress.com.hk/newbalance/product/MR749GO

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-7-24 16:00 發表

記得有一對合適既跑鞋之外
    更加要既係要有充足既熱身

我熱身明顯唔多, 係拉一拉根咁咋, 仲要拉得幾短時間

唔知點既熱身動作係適合呢? 同埋要熱身幾耐先好呢? thanks ching