香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   78%

該用戶從未簽到

我會在創新路等

升級   26.6%

該用戶從未簽到

回復 343# 的帖子

可唔可以pm我呢~ 我唔係太識~~~ 我明天會去~~ 有冇人會同埋我去呀!!!

升級   26.6%

該用戶從未簽到

回復 379# 的帖子

sorry!!現在先睇到post!!明天你地要唔要去埋4:00 - 6:00pm 個一個o既呢~~ 一早我o黎唔切啦~ 因為我今個星期入左camp,今日先番到!!!
咁我係唔係要自己帶車o黎??可唔可以比個contact我??等我明天打電話比你地~~thanks

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-9-12 22:31 發表 下星期應該無, 不如你聽日join我地個training 啦, 11:30-13:30, 科學園小食亭集合,你到時見到著住毅騰會衫的人, 再見到個矮矮地肥肥地的女仔就係我, 咁我再同你登記番啦

唔該晒 ginnywong ctse, 即試完路可以 join training 喇!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-9-12 23:43 發表 sorry!!現在先睇到post!!明天你地要唔要去埋4:00 - 6:00pm 個一個o既呢~~ 一早我o黎唔切啦~ 因為我今個星期入左camp,今日先番到!!!

係咪指鐵人會ge 免費 training? 佢地應成日攪好多場,
不如試下跟我試完路, 去 ginnywong ctse 度登記上
11:30 - 1:30果場!

原帖由 vivianip 於 2009-9-12 23:43 發表 咁我係唔係要自己帶車o黎??

若果有私家靚 rb, 梗係帶埋嚟! 但若果係 mb或者鋼架 bike,
搬運上有難度, 可以考慮租車: $40, 頭盃 $30
若果要比賽當日要車則要 $90, 今日可以揀車,
但應該無鋁架車剩!

原帖由 vivianip 於 2009-9-12 23:43 發表 可唔可以比個contact我??等我明天打電話比你地~~th ...

已經pm俾你!

升級   100%

該用戶從未簽到

超越挑戰三項鐵人賽試路 -- 第二回
詳情如下, 如有其他建議, 歡迎提出 !
日期: 13 / 09 / 2009 ( 日 )
集合時間:9:45am (10:00am租車, 逾時不候)
集合地點: 火炭火車站B出口 (識路 ge ching/ctse 可以响細己/創新路等)
路線 : 火炭>創新路(6圈)>火炭
里數: 約 35k
預計完成時間:1小時30分鐘
難度:* ( 95%平路)
特別注意: 由於天氣不穩, 或許有風、有雨、有太陽, 參加者請自備替換衣物、太陽鏡、頭盃(租$30),
及帶備充足食水以作補充。行李可存放於細己單車舖內, 貴重物品請自行保管

午餐地點: 科學園美食廣場 (若有興趣多走幾轉)

reply 時先 copy 名單..再加上自己名字
13/9星期日 9:45 响火炭火車站B出口等
1. iou
2. bunnywong
3. slack
4. delta
5. rockie
6. bmc (創新路等)
7. ginnywong (創新路等)
8. cfchan (創新路等)

9. eddiebuzz
10. vivianip

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 387# 的帖子

出發!
不過今日天氣污染好勁...

升級   26.6%

該用戶從未簽到

回復 387# 的帖子

收到pm了~ 謝謝~

升級   68.95%

該用戶從未簽到

先多謝哂 ROCKY CHING 籌備今日租車事宜
唔好思意, 我今日真係麻煩到大家
我實在有必要再學下踩單車先,
避免危害自己同他人安全, 比賽都係唔適合諗住
暫時專心玩返水陸兩項算.

(其實還車時我借左部MTB踩左陣, 控制的確易過RB....)

升級   58.67%

該用戶從未簽到

好高興今日識到咁多位早手c hing.
初次踩單車, 真係幾係野, 仲仲1轉, 約九.30. benny c hing告訴有25左右

多謝 eddie c hing 幫忙調教, 同其他 c hing的帶路, 教路. Thank you

iou c hing大家都係差吾多傘, 都係最重要玩得安全又開心,你件 tee我都有, 幾好玩,下次1齊分享玩下  

感覺其實都幾好玩,不過次中危險D, 回去睡道就見有位小姐人車分低左,好次幾傷下, 佢d朋友幫緊手在出入口打電同叫人慢同小心, 再踩幾分中就見幾駕單車 E療義工單車緊去, (why 吾係叫白車??)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-9-13 13:56 發表
先多謝哂 ROCKY CHING 籌備今日租車事宜
唔好思意, 我今日真係麻煩到大家
我實在有必要再學下踩單車先,
避免危害自己同他人安全, 比賽都係唔適合諗住" />" />" />" />" />" />
暫時專心玩返水陸兩項算.

(其實還車時我借 ...

對, 始終單車速度快, 又要顧住路面情況, 踩馬路ge 話,
又要留意出小路ge 車...我地食完飯, 諗住去睇下重有無 training session,
就响路口俾架車衝過嚟, 三架單車炒埋一碟, 我同 eddie 架車瞓低咗,
我就無事, 跳開咗, 但eddie 除唔切 lock 踏, 連人帶車瞓低, 好彩無大碍!

Dick ching 咁後生, 來日方長, 慢慢嚟, 今年唔玩, 出年可以再試過!

若果唔係想時間, 唔一定要 rb, 甚至摺車都得!

升級   68.95%

該用戶從未簽到

嘩~最緊要人無事
eddie部貴車都冇事嘛....
真係要小心小心

升級   100%

該用戶從未簽到

今日 Alfred ching 唔嚟睇場, 真係唔惦, 細己威哥又唔响度,
俾個 "前輩教練" 玩死, 問有無 rb...

"依家先嚟 book? 乜都無晒啦!"
"唔係book 車比賽用, 淨係今日試車有無吖?"
"唔係比賽用, 租果啲 mb 囉!"
"話時話, 咁俾人book 咗啲 rb, 你唔租出去? 有生意都唔做?"
"係呀, 有錢都唔租! 話都明book 嚟比賽, 租俾你撞壞點算!"
"吓! 鋁架就話無啫, 鐵架鋼架 rb 都有呱!"
"乜架 rb 都無, 淨係得 mb! 租唔租!"

我地都商量過租唔租 MB, 但比賽又用 MB, 好似唔係咁化算,
都諗住過第二檔睇下....

"知唔知附近有無第二檔單車舖..."
"唔知喎!"

點知佢地搬咗啲車出嚟, 又俾我見到二、三架 RB 無人BOOK,
即刻問佢...

"咦! 呢兩架無俾人BOOK 喎, BOOK 唔BOOK 得?"
"都話俾人BOOK 晒囉, 可能老細未記低啫!"
"如果無人BOOK, 可唔可以 BOOK?"
"我話唔到事喎, 等老細番嚟問佢!"
"咁老細幾時番!"
"唔知喎!"
"不如咁啦, 既然無人BOOK, 即係可以租啦! 我地租住先, 到還車時, 再問老細BOOK 唔BOOK 得, O.K.?"
"...."

以上對話, 其實唔止咁少, 總之佢就大晒!
今時今日咁ge 服務, 真係少見!

升級   58.67%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 17:13 發表 對, 始終單車速度快, 又要顧住路面情況, 踩馬路ge 話,又要留意出小路ge 車...我地食完飯, 諗住去睇下重有無 training session, 就响路口俾架車衝過嚟, 三架單車炒埋一碟, 我同 eddie 架車௵ ...
真係要小心小心eddie 同 你架靚車 保重
我返去還車, 位哥哥又幾好人喎, 去寒問暖, 又報book 比賽車.
可能早晨曬心情差小小

升級   100%

該用戶從未簽到

今日唔該晒 cfchan 嚟撐場, 臨走ge 時候仲講得好詳細點轉項!
袋咗好多錢落袋!

唔該 bunny ching 帶路, 好安全到達創新路! 先試一圈,
然後會合 cfchan ching 再走六圈!

鋁架 RB 果然不同凡響, 52:xx 完成6圖, 唔使9分鐘完成一圈,
但都好吃力, 落地時根本跑唔郁 !! 睇嚟 9分鐘一圈會舒服一d!

升級   0%

該用戶從未簽到

rockie hing, 9‘ 1 lap, 不錯呀。
我用自己車都差不多時間。
世己有幾架 Giant OCR 3 鋁架,
質數一點首都不弱,重量也僅僅是 18lbs 左右,
但是如果首次參加 3 項,我建議你單車可以
踩慢小小 (e.g. 9'30/lap),不然你跑步
可能因肌肉不能適應抽筋。

升級   64.74%

該用戶從未簽到

hehe,今天越踩越慢呢,個個圈都over 10min
http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1570195

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 17:54 發表
今日唔該晒 cfchan 嚟撐場, 臨走ge 時候仲講得好詳細點轉項!
袋咗好多錢落袋!

唔該 bunny ching 帶路, 好安全到達創新路! 先試一圈,
然後會合 cfchan ching 再走六圈!

鋁架 RB 果然不同凡響, 5 ...

切忌貪勝不知輸,游水已經耗費一點體力,要緊記仲有跑步,
最後一圈最好減慢踏頻,對跑步適應會好一點
不然,最後5公里跑步會像活受罪般!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-13 18:07 發表
但是如果首次參加 3 項,我建議你單車可以
踩慢小小 (e.g. 9'30/l ...

收到, 我都擔心落車會腳軟, 都諗過最尾果圈10'/LAP,
等對腳休息下! 適應下!

因為平日跑步強度頗大(包括interval及衝斜路!), 每周哩數約50K,
應該可以應付55'持續動作! 因為第一次試鐵人賽,
反而擔心三個項目走埋一齊會點辛苦法! 我計過游水 14', 單車 55', 跑步 24', 總計 1:33!!
即半馬時間, 自己全馬都走唔少! 依家當係跑半馬, 唔知可唔可以咁計呢??

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-13 18:07 發表
世己有幾架 Giant OCR 3 鋁架,
質數一點首都不弱,重量也僅僅是 18lbs 左右 ...

世己有無Giant OCR 3真係唔知!! 我對車唔係咁熟, 但今日問親 rb 都話無,
呢啲好嘢, 我估一早比熟人 BOOK 晒, 唔會俾我啲新仔執到ge !

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bunnywong 於 2009-9-13 18:12 發表
hehe,今天越踩越慢呢,個個圈都over 10min
http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1570195

bunny ching, 今日踩多咗, 比賽當日只係踩4圈!
踩法會唔同, 而且游水同跑步咁短, 真係唔使點留力!
不過你架車就係我上星期試果架, 重到死, 我都要踩10'/LAP,
但換咗鋁架就爽好多!

因為比賽當日我地A組出先, 其實番到嚟都係8點幾9點,
你地出11點, 夠時間換我呢架... 唔知得唔得呢?