香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-9-13 19:24 發表
切忌貪勝不知輸,游水已經耗費一點體力,要緊記仲有跑步...

啱! 游水我會留力, 儘量 T.I. 到尾!
因為關鍵响單車, 所以先至要換車, 試路...
儘量慳啲時間!

原帖由 cfchan 於 2009-9-13 19:24 發表
最後一圈最好減慢踏頻,對跑步適應會好一點
不然,最後5公里跑步會像活受罪般!

我正有這個打算!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 19:40 發表

收到, 我都擔心落車會腳軟, 都諗過最尾果圈10'/LAP,
等對腳休息下! 適應下!

因為平日跑步強度頗大(包括interval及衝斜路!), 每周哩數約50K,
應該可以應付55'持續動作! 因為第一次試鐵人賽,
反而擔心三個項 ...

rockiec hing,
第一玩,當取個經驗,時間上我覺得這樣分也可以,
我過去經驗,當遊完水,去取車,我會利用這短短
路程作為小息,緩慢的跑。上了車,不要馬上加速,
要用 600m 左右開始先加速,不要讓心跳得太快,
HR keep 150 以下去完成單車部份,如果你可以用 9'/lap,
keep 返 9' 多d d/lap,最後 1000m or 半圈,將踏頻記
得比頭 5 圈 踩 "快"   d  (e.g, 後面鏈餅用”大 d“ ,即是沒有哪麼重腳)
令到你的肌肉可以放鬆 d, 跑步可以舒服 d.
跑步你強項,可以放快小小都沒有問題的,
到時 + 油,來個大合照。

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 19:49 發表

bunny ching, 今日踩多咗, 比賽當日只係踩4圈!
踩法會唔同, 而且游水同跑步咁短, 真係唔使點留力!
不過你架車就係我上星期試果架, 重到死, 我都要踩10'/LAP,
但換咗鋁架就爽好多!

因為比賽當日 ...

真是估5到喎,還以為2架車級數差5多添
B組08:30開始啦,應該趕5到啦,謝謝你的好意

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-13 20:01 發表
上了車,不要馬上加速,
要用 600m 左右開始先加速,不要讓心跳得太快,
HR keep 150 以下去完成單車部份,如果你可以用 9'/lap,
keep 返 9' 多d d/lap,最後 1000m or 半圈,將踏頻記
得比頭 5 圈 踩 "快"   d  (e.g, 後面鏈餅用”大 d“ ,即是沒有哪麼重腳)
令到你的肌肉可以放鬆 d ...

呢樣好重要, 多謝 loud ching 又袋錢落我度!

我諗原理同跑步一樣, 儘量 keep 番帶氧 pacing,
唔好再出力踩, 若果積咗乳酸, 就跑唔郁喇!

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-13 20:01 發表
到時 + 油,來個大合照。

比賽當日都好趕, 頭班火車開5:30, 入到嚟都要 6:15,
又要報到, 又要攞車、較車, 熱身...
都唔知有無時間影大合照! 可能比賽完咗至影好啲噃!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 20:54 發表

呢樣好重要, 多謝 loud ching 又袋錢落我度!

我諗原理同跑步一樣, 儘量 keep 番帶氧 pacing,
唔好再出力踩, 若果積咗乳酸, 就跑唔郁喇!

比賽當日都好趕, 頭班火車開5:30, 入到嚟都要 6:1 ...

正是這道理,我記得以前初初沒 mud 經驗,一上水,
轉完項,出車自己還有力,就想住馬上加速踩, 之後當
然好後悔肌肉都未適應,就加速乳酸積累左,個人就好快
累,到跑步可以講真的有心沒力。
當天的確好趕,有機會再照過

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2009-9-13 17:47 發表
大家真係要小心小心eddie 同 你架靚車 保重
我返去還車, 位哥哥又幾好人喎, 去寒問暖, 又報book 比賽車.
可能早晨曬心情差小小

個長毛其實冇乜野, 我還車同佢講我踩唔掂部RB
都有同我傾幾句, 又叫我拎部 MTB 試下.
可能朝早佢未訓醒開舖先有D火

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-9-13 22:10 發表

個長毛其實冇乜野, 我還車同佢講我踩唔掂部RB
都有同我傾幾句, 又叫我拎部 MTB 試下.
可能朝早佢未訓醒開舖先有D火

是呀,他是有善的。可能只是早上趕著開舖又見咁多客仔等緊,有多少心急而已

升級   14.3%

該用戶從未簽到

加返d相先

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

唔該晒 eddie ching 啲靚相!

原來果日沙田同大埔有成 34度, 唔怪得咁熱喇!

升級   68.95%

該用戶從未簽到

嘩有相睇, THX~~

升級   31.05%

該用戶從未簽到

係串咗少少, 但對book咗車嘅人又有保障bor, 只係唔明白點為皮jei, 收你40+100, 幫你hold住架車2星期, 唔租比其他人, 比賽嗰日仲送埋貨添

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 17:44 發表
今日 Alfred ching 唔嚟睇場, 真係唔惦, 細己威哥又唔响度,
俾個 "前輩教練" 玩死, 問有無 rb...

"依家先嚟 book? 乜都無晒啦!"
"唔係book 車比賽用, 淨係今日試車有無吖?"
"唔係比賽 ...

升級   31.05%

該用戶從未簽到

真係+分多謝各位ching袋錢入嚟

原帖由 rockiec 於 2009-9-13 17:54 發表
今日唔該晒 cfchan 嚟撐場, 臨走ge 時候仲講得好詳細點轉項!
袋咗好多錢落袋!

唔該 bunny ching 帶路, 好安全到達創新路! 先試一圈,
然後會合 cfchan ching 再走六圈!

鋁架 RB 果然不同凡響, 5 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

今日大會有個email 話有人晌training session 話比賽想course a 轉 course b,所以俾大家幾日時間可以改喎~~

a 改 b 既一定係準備不足既新人...我既名次又倒數前左幾名啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

想再問有無師兄師姐知道當日封路,如果揸車去有無影響呢??

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-15 15:48 發表
想再問有無師兄師姐知道當日封路,如果揸車去有無影響呢??

Dee兄, 我上次喺科學園搞嘅"2009 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽"見倒好多車可以直接泊喺轉項區同科學園之間嘅馬路, 因為科學園本身唔封路, 所以車可以經科學園駛入   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-9-15 17:18 發表

Dee兄, 我上次喺科學園搞嘅"2009 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽"見倒好多車可以直接泊喺轉項區同科學園之間嘅馬路, 因為科學園本身唔封路, 所以車可以經科學園駛入   ...

查實科學園係咪有幾個入口架...我剩係識晌大學站果邊迴旋處入去,另一邊唔識呀...

不過o岩o岩都打左俾大會,我玩course a 咁早去應該無問題既~~

唔該晒Key 兄~~

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-15 17:24 發表

查實科學園係咪有幾個入口架...我剩係識晌大學站果邊迴旋處入去,另一邊唔識呀...

不過o岩o岩都打左俾大會,我玩course a 咁早去應該無問題既~~

唔該晒Key 兄~~

係呀,Dee兄,當日只得大學站果邊迴旋處一個入口   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-9-15 18:11 發表

係呀,Dee兄,當日只得大學站果邊迴旋處一個入口   

都唔緊要啦,反正我都會睇晒所有比賽至走,由得部車被困啦,thx Key 兄~~

升級   66.67%

該用戶從未簽到

請問有幾多長跑長有Ching 參加Sept 27, 個Race?

會吾會照張全家福

升級   41.4%

該用戶從未簽到

膽粗粗報左個course B。 幾年未踩過車,今次5D知點死!