香港長跑網  - 長跑長友

樓主: alfredyu
打印 上一主題 下一主題

我與九歲孩子一齊跑步及比賽的經歷

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 alfredyu 於 2008-12-25 22:12 發表
    終於跑完南區沙灘跑,阿仔時間19’30”, 三公里。 唔快,但佢係以一個好穩定的速度跑完,不急不燥。這樣他會保持一個健康的體格

Good! 年紀輕輕就參加比賽, 重點係同爸爸一起, 相信將來會係美好的童年回憶.
    不單身體健康, 心靈都健康啦!

Good DAD!

升級   32%

該用戶從未簽到

ha
    c hing位小朋友都很叻仔呀

升級   53.68%

該用戶從未簽到

剛剛過去的南區沙灘競跑,我都有參加5K賽事,除此之外,5歲半既小兒亦有報名參加,不過最少組別為7-9歲(小兒只好越級挑戰),由於小兒都有九個月練跑經驗,不過頭段跑沙灘對5歲既小兒的確係一個考驗,最後在一公里賽事中以7分55完成比賽!小兒的勝負不重要,當我陪跑時見到他好有紀律地用平時練習的速度,同時亦能輕鬆地完成賽事,作為父親好佩服兒子的勇氣及耐力,最後小兒還向父親說:雖然輸左,仲有跑得都幾辛苦,但係我都堅持完成比賽。當時作為父親的我真係有少少熱淚盈眶。

升級   70.33%

該用戶從未簽到

原帖由 coffee71 於 2009-1-6 13:26 發表
    剛剛過去的南區沙灘競跑,我都有參加5K賽事,除此之外,5歲半既小兒亦有報名參加,不過最少組別為7-9歲(小兒只好越級挑戰),由於小兒都有九個月練跑經驗,不過頭段跑沙灘對5歲既小兒的確係一個考驗,最後在一公里賽 ...

好好呀,....我個囡啱啱3 歲,...等我都開始同企跑下先,....

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 coffee71 於 2009-1-6 13:26 發表
    剛剛過去的南區沙灘競跑,我都有參加5K賽事,除此之外,5歲半既小兒亦有報名參加,不過最少組別為7-9歲(小兒只好越級挑戰),由於小兒都有九個月練跑經驗,不過頭段跑沙灘對5歲既小兒的確係一個考驗,最後在一公里賽 ...

五歲半就可以跑到一公里,好難得。不過要Keep住,保持興趣,做父親好容易工作忙就唔同個仔一齊玩。我個仔已經十歲了,經過一年的跑步活動,現在已可以與我一起跑(我怍為一般的輕鬆跑),跑完一起去點小食,其樂融融。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

賽後我們在沙灘還玩了半天。媽媽雖然不跑,但也很享受在沙灘上的活動。

升級   53.68%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2009-1-6 22:07 發表

五歲半就可以跑到一公里,好難得。不過要Keep住,保持興趣,做父親好容易工作忙就唔同個仔一齊玩。我個仔已經十歲了,經過一年的跑步活動,現在已可以與我一起跑(我怍為一般的輕鬆跑),跑完一起去點小食,其樂融 ...

宜家無個星期有兩天晚上會同太太及兒子在家樓下既球場練跑,兒子每次約1至1.5公里,兒子每次跑前都很興奮,亦好快會完成功課,當然跑完步我地仲會在球場踢下波,還要等待太太跑完步才一起回家。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 coffee71 於 2009-1-7 08:53 發表

宜家無個星期有兩天晚上會同太太及兒子在家樓下既球場練跑,兒子每次約1至1.5公里,兒子每次跑前都很興奮,亦好快會完成功課,當然跑完步我地仲會在球場踢下波,還要等待太太跑完步才一起回家。

一家人都跑步, 好難得。我太太就唔肯跑。最緊要小孩子跑完開心,有自豪感。快慢長短都好,持之以恒,佢地會越來越跑得。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

18/1 我與兒子參加了大潭水塘長跑比賽, 我跑6.5公里,在先進組得第八名,還有個獎牌。孩子則是少年組,跑四公里,能順利完成,他不太累,不錯。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2009-1-20 22:02 發表
    18/1 我與兒子參加了大潭水塘長跑比賽, 我跑6.5公里,在先進組得第八名,還有個獎牌。孩子則是少年組,跑四公里,能順利完成,他不太累,不錯。

小弟睇過alfred兄的全馬準備實錄及親仔跑步的經歷,發現alfred兄係對跑步有無比的情熱~

升級   93.4%

該用戶從未簽到

數碼港長跑比賽

3月8日在數碼港的長跑比賽, 一家三口參加。我陪兒子跑,妻則自己快步走。前段人多路窄,只能快步走,後段三公里,兒子都是跑著去,40分鐘完成。這種活動會吸引更多人參加跑步。

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

樓主既感染力令1家3口都有興趣跑步,真係難得.

跑步係1種健康既活動,總好過比小朋友終日打機.

升級   93.4%

該用戶從未簽到

3月初比賽後, 跑步少了。4月份會試下一家人去遠兄露營。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

暑假幫兒子安排了一係列的活動, 包括游泳, 跳水, 體操, 此三項每項約十課, 每課1至2小時. 星期六,日還安排了獨木舟, 滑浪風帆, 露營等. 這些活動是康文暑或康文暑贊助各體育會的活動, 價廉物美. 再加上其他活動,已經安排得滿滿了. 所以我反而不用抽時間和孩子玩.
    不過九月份開始, 我和兒子約定還是會參加跑步比賽的, 我有個想法, 想約多幾位9歲至12歲的男孩子一起練跑, 怎樣去找呢?在長跑網發個帖試試.

升級   93.4%

該用戶從未簽到

兒子上中學了,他的學校在体育課有跑步,佢好開心。會到我報告成績,亦會主動話一齊去公園跑步。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

我同個仔一齊報左南區沙灘跑, 練左 一次. 今次係我地第三年一齊參加 .

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

Alfred 兄,小弟剛巧看到你在今期親子便利的 Parent's Letter,你寫得很好

升級   93.4%

該用戶從未簽到

講真可以同個仔一齊跑真係好愉快的體驗, 今年佢十一 歲, 體能好左好多, 每星期練兩次. 我希望今年可以令到老婆都肯跑 - 其實一定首先要陪住佢地跑, 如果陪得十幾次適應左就好易跑落去.

升級   93.4%

該用戶從未簽到

我的兒子不是運動型,跟我一樣(我跑全馬八次 還不能sub4)。前年陪他一起跑開始,現在他已習慣了10月底便開始練習,到十二月跑南區沙灘跑,一月跑大潭水塘,三月至四月再參加一個比賽,那就有半年不錯的運動量了。
    長跑比賽的好處是只要盡力,跑完都會有滿足和成就感,又可磨煉意志,運動量大。一齊跑更有一種心靈相通般的感覺,是一種不用言語的溝通。
    昨天一齊跑了2.5公里,19.5分。

升級   33.16%

該用戶從未簽到

為運動而運動才能體驗運動的樂趣與好處 ! CHING 和令郎加油!

我有些朋友都唔係運動型, 自讀書開始至今都沒有拿過甚麼獎, 到50之齡仍以挑戰自我為目標, 有的能完成半馬都十分滿足. 有的玩毅行兼越野到而家, 我對他們的意志,毅力非常佩服 我為小女轉項其一目的就是希望她在這幾方面加強些, 因為 長跑, 鐵人這些運動都可以玩上幾十年, 而佢現時的小學短跑最多俾佢跑多幾年.為獎牌而戰只是提升佢對運動興趣藉口之一...故成日要佢問佢自己如果拿唔到獎係米唔玩拉? 所以要看項目而定囉! 長跑游水就最好, 它是所有運動的基礎  例如玩籃球,足球, 羽毛球........ETC ETC, 幾乎都要跑步練氣, 要不想完成比賽都十分吃力!  

一點看法!