香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

最近天氣咁熱, 大家有冇跑 ??

升級   1.05%

該用戶從未簽到

我好想去跑呀 ~ 不過我已經停左一個星期喇~ 當然啦唔係因為太熱唔想跑, 係因為背肌受傷 , 行快 D 又痛, 大步D 又痛
難得有一日半日唔落雨想去跑, 但係個背脊又痛到人都癲 +_+"
+1 0
上一篇︰可吾可以教下我-.-"下一篇︰祝raphaelmak ching8月11日生日快樂

升級   59.8%

該用戶從未簽到

呢幾日日頭跑好辛苦,太陽出黎又曬,冇咩陽光又焗,
今日仲衰,日頭曬到地下熱辣辣,勁焗,跑了幾K就落左陣雨,
咪以為好爽,雨水落到地面,變成水蒸氣,好似焗桑拿甘,
落一陣雨又勁猛太陽,荒死你唔熟甘, 最終都係跑左8K,
仲辛苦過跑20K,
不過,呢個都係一個好好的耐力,體力同意志的鍛鍊,
明天繼續

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Yes, even it is 40C+ here in the desert, the running doesn't stop !!!  I just get out earlier and drink more !!!  I stop running only if the temperature reaches 50C.

升級   1.05%

該用戶從未簽到

Ching 果然利害 , 我對上一次跑到, 果日3x 度都跑到我想死  , 睇離我要學習下堅持先得喇。
不過話時話題, 近來做得運動多, 每次做完運動出身汗果個感覺真係好爽
期待快 d 好番再跑過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 William 於 2009-8-11 01:26 發表
我好想去跑呀 ~ 不過我已經停左一個星期喇~ 當然啦唔係因為太熱唔想跑, 係因為背肌受傷 , 行快 D 又痛, 大步D 又痛
難得有一日半日唔落雨想去跑, 但係個背脊又痛到人都癲 +_+"

take care啦~
好番先去跑啦~
咁先可以長跑長有呀~

我有跑呀~ 不過跑少咗d距離 & 一定會不時補充水份

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2009-8-11 02:05 發表
落一陣雨又勁猛太陽,荒死你唔熟甘, 最終都 ...
在此炎熱天氣下跑真的好講求意志.  我都休息在幾日, 今晚趁不太熱都可以小跑一兩k來鬆鬆腿.

升級   16.67%

該用戶從未簽到

跑完步, 流左一身汗, 好涼
反而乜都唔做, 坐係屋企, 熱到死..........

升級   48.67%

該用戶從未簽到

視乎有幾熱...
小弟呢排盡量係下晝晏d既時間跑,亦都唔會跑太耐...

升級   61.95%

該用戶從未簽到

yes, still running, but following some rules:

1. cut time or distance by 10%-15%
2. drink plenty of liquid, before and after running
3. don't be afraid to stop and rest or drink during a run
4. run as early as possible or as late as possible to avoid heat or sun
5. don't run fast, or train as if this is one month before a race, just bank the mileage, run as much as possible within the physical condition rather then staying at home; by the time October comes, you will find out the hard work in summer does pay off!!!

The best after a summer run is a cold shower!!!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2009-8-11 02:05 發表
落一陣雨又勁猛太陽,荒死你唔熟甘, 最終都 ...

早上五點跑會好一些嗎?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I prefer running in evenings to avois the day time sunlight

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-12 12:42 發表

早上五點跑會好一些嗎?

如不是落大雨.....早上跑都可以的...

但一般香港人未必可以做到早上五點起床....
    加上香港不像外國,無太多路可以跑....運動場亦未開.....很多時要跑街...
    未必個個鍾意

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 spmho 於 2009-8-12 12:51 發表

如不是落大雨.....早上跑都可以的...

但一般香港人未必可以做到早上五點起床....
    加上香港不像外國,無太多路可以跑....運動場亦未開.....很多時要跑街...
    未必個個鍾意

明白,香港夜生活多姿多彩,要早起也不容易.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-12 13:23 發表

明白,香港夜生活多姿多彩,要早起也不容易.

香港人肯跑已經好好.....