香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

夠竟夜晚食完飯后隔一小時去跑步有冇問題??

升級   95.79%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

夠竟夜晚食完飯后隔一小時去跑步有冇問題??

我上網搜查話

吃完饭,都不要做运动,尤其是剧烈运动,因为人体在运动的时候,全身血液会根据身体各组织部分在运动中所需血液的量,自动的进行血液再分配,运动量的组织部分,相对于运动量小的组织部分,将获得更多的血液和能量,也就是说,像胃部这种在运动中不怎么参与运动的组织部分,在运动的过程中是不会分配到很多的血液的。刚吃完饭,胃部需要能量去分解消化食物,所以这个时候,不适宜跑步。应在吃完饭后三十分钟后再参加运动。还有,每天的上午十点到十一,下午的三点到五点是运动的最佳时刻

咁仲跑不跑好?

+1 0
    上一篇︰無咩肌肉, 係咪無咁捱得下一篇︰有效訓練

升級   13.2%

該用戶從未簽到

睇你食咩飯啦,冇餸豉油撈飯,一碗起兩碗止的話,就隔一個鐘先去跑啦,如果食大餐,又牛扒又豬扒,咁就最少三個鐘。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

I run at least one hour after dinner, it is ok for me; may be I am used to be.

升級   67.89%

該用戶從未簽到

我每晚差不多七點半先食完飯,半個鐘後再食生菓,一般九點半/十點去跑,隔開時間長點跑步時係會覺得比較舒服.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我同笨蕉ching 差唔多, 7:30-:8:00pm 食完飯, 七成飽左右, 跟住休息一個鐘, 9:00-9:30 出發, 我覺得咁都ok 呀

升級   50.53%

該用戶從未簽到

唔知係咪自己消化能力差,我如果食LUNCH 食得飽,就算晚上六七點去跑都會頂住頂住+複痛,所以食完晚飯就更加唔駛諗去跑了。

升級   25.79%

該用戶從未簽到

7成飽, 食完後2 個鐘去跑, 一般都冇問題

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runners_hk 於 2009-8-29 21:45 發表
    唔知係咪自己消化能力差,我如果食LUNCH 食得飽,就算晚上六七點去跑都會頂住頂住+複痛,所以食完晚飯就更加唔駛諗去跑了。

我跑完先食所以

升級   0%

該用戶從未簽到

有幾點所謂"心得"可以分享下 :

1. 因人而異,有人隊左件牛扒都仲即刻跑得到,有人成個鐘前成左少少野都想嘔嘔.
    2. 上午消化最下,下午較慢,晚上最慢,所以唔可以用一個時間黎做指標,仲要視乎咩時段,最好自己平日試下(跑到嘔唔關我事)
    3. 某D 食物可以食完無幾耐,甚至食完即刻跑都無問題,例如朱古力,麵包(無肉),餅乾,如果我跑前唔夠時間食野會食呢幾樣野,最多跑完再食~~