香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

momo 練跑日誌

升級   92.11%

該用戶從未簽到

對鞋只係著黎跑步, 都著左好幾次lar...
運動油--係我在一本講馬拉松的書上見到, 話塗在腳上可以使腳吾會擦損同防止指甲變黑,但我覺得塗到" 油立立"去跑, 感覺好怪.........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-2 11:09 發表
對鞋只係著黎跑步, 都著左好幾次lar...
運動油--係我在一本講馬拉松的書上見到, 話塗在腳上可以使腳吾會擦損同防止指甲變黑,但我覺得塗到" 油立立"去跑, 感覺好怪.........

茶凡士林都可以, 又可以考慮買腳指 sock 防止起水 pop
個人認為指甲變黑主因係對鞋過大或者過細, 鞋既問題...

知唔知對鞋係咩型號, 可能有 d 鞋係俾唔同腳型, 如扁平高弓等等
如果再跑果陣覺得對腳唔係咁舒服, 要考慮下換鞋

升級   92.11%

該用戶從未簽到

頭先去工聯會報左個"跑步訓練課程"會在九龍仔運動場上課, 費用$300 不算太貴, 希望呢個course可以教到我一d有用技巧

升級   92.11%

該用戶從未簽到

今周練了兩次跑, 時間如下
date              distance             time
31/8              6.8k                    54 03 92
3/9                6.8k                    52 22 00

吾知點解, 跑完d腳趾勁痛, 有兩隻指甲黑左, 好慘 :好核突...........
吾知係咪對鞋太細,但係以前明明著開沒事, 吾知點解今次會咁
吾通要買過對鞋????

升級   0%

該用戶從未簽到

我的腳趾甲都有瘀黑的問題..
這只是一件小事...
應該係對鞋不太合適呀...

升級   92.11%

該用戶從未簽到

我都估計係對鞋出事, 唯有買對大d...但其實本身對鞋都好新淨

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-4 22:42 發表
今周練了兩次跑, 時間如下
date              distance             time
31/8              6.8k                    54 03 92
3/9                6.8k                    52 22 00

吾知點解, 跑完d腳趾勁痛, 有兩隻指甲黑左, 好慘 :好核突...........
吾知係咪對鞋太細,但係以前明明著開沒事, 吾知點解今次會咁
吾通要買過對鞋????

ctse 係未在 tko 跑丫..我今晚都係 wow..

1)亦有可能太大.. 對腳 "浪浪"下 shift 0左向前
2) 對鞋未必有問題.. ctse 剪腳甲未?

買鞋時0岩0岩好可以 sip 落一隻手指應該無問題了...
對鞋幾新都好... 唔0岩著就唔0岩著... 免得夜長夢多..揀過對啦
趁跑季就快開始之前就買啦.. 跑季果陣好快斷碼

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-4 23:28 發表

ctse 係未在 tko 跑丫..我今晚都係 wow..

1)亦有可能太大.. 對腳 "浪浪"下 shift 0左向前
2) 對鞋未必有問題.. ctse 剪腳甲未?

買鞋時0岩0岩好可以 sip 落一隻手指應該無問題了...
對鞋幾新都好... 唔0 ...

喂喂, 你跑邊度架?我由調景嶺地鐡站跑到清水灣半島再轉去將軍澳運動場再經過彩明苑返調景嶺, 吾知有冇機會擦身而過呢.....

升級   92.11%

該用戶從未簽到

還有想問師姐們是否跑得多小腿後面d肉會變大變粗?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-5 12:24 發表

喂喂, 你跑邊度架?我由調景嶺地鐡站跑到清水灣半島再轉去將軍澳運動場再經過彩明苑返調景嶺, 吾知有冇機會擦身而過呢.....

我跑0左幾個月 tko 逍遙團都係認唔到路
為免蕩失路, 我只敢圍住運動場跑圈... 約 2k 一圈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-5 12:44 發表
還有想問師姐們是否跑得多小腿後面d肉會變大變粗?

係因為用小腿發力跑才會變粗

一般正常情況下.... 小腿對長跑既參與比較少
但有跑友不知不覺間會習慣用小腿發力
久而久之可能會有問題出現...

升級   92.11%

該用戶從未簽到

今日用了 50分 25秒 跑6.8k, 三次跑步共快了4分鐘, 跑時有秋意, 很爽 , 其實究竟7k 通常用幾多分鐘呢...自己都吾多清楚
mizuno新鞋好舒服, 買大了一個碼, 沒有新的腳趾甲發黑, 再來, 究竟繼續練速度還是加距? 自己也不知道...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-12 00:07 發表
今日用了 50分 25秒 跑6.8k, 三次跑步共快了4分鐘, 跑時有秋意, 很爽 , 其實究竟7k 通常用幾多分鐘呢...自己都吾多清楚
mizuno新鞋好舒服, 買大了一個碼, 沒有新的腳趾甲發黑, 再來, 究竟繼續練速度還是加 ...

ctse是以半馬為目標, right?!
建議你慢慢加長距離先...
之後才練速度....

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-12 08:31 發表

ctse是以半馬為目標, right?!
建議你慢慢加長距離先...
之後才練速度....

是呀, 我都會先加距, 今朝起身膝頭附近頗痠痛, 吾知係咪未慣呢, 千其吾好係跑傷....我的半馬目標一定要完成
and 吾知關吾關事, 跑完後那晚要hea一陣先訓得著, 昨晚8點跑完, 2點半先訓得著覺.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-12 12:03 發表

是呀, 我都會先加距, 今朝起身膝頭附近頗痠痛, 吾知係咪未慣呢, 千其吾好係跑傷....我的半馬目標一定要完成
and 吾知關吾關事, 跑完後那晚要hea一陣先訓得著, 昨晚8點跑完, 2點半先訓得著覺.......

可能你果晚跑既速度對你來講比較快一 d...
你仲係響興奮狀態所以訓唔到
唔駛特登慢番個速度... keep 住跑....慢慢你身體會習慣 gala~

升級   92.11%

該用戶從未簽到

唉, 真的覺得「好事多磨」set好目標練跑,但練左3次後隻腳就痛, 今個星期沒跑過, 腳又好似未好得返, 激死!!!!!!!!!!
有時真係覺得人算不如天算, 已經好小心不會太激烈地練都會咁, 以前跑又吾見有事

唯有去睇下跌打等隻腳快d好

估吾到會有咁多問題出現

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-17 10:18 發表
唉, 真的覺得「好事多磨」set好目標練跑,但練左3次後隻腳就痛, 今個星期沒跑過, 腳又好似未好得返, 激死!!!!!!!!!!
有時真係覺得人算不如天算, 已經好小心不會太激烈地練都會咁, 以前跑又吾見有事

唯有去睇下 ...

唔好俾咁大壓力自己啦...
腳痛就要休息一下,若要勉強再練下去..
會令自己傷上加傷呀...
離11月8日的賽事還有1個多月的時間...
唔好咁心急呀~

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-17 10:49 發表

唔好俾咁大壓力自己啦...
腳痛就要休息一下,若要勉強再練下去..
會令自己傷上加傷呀...
離11月8日的賽事還有1個多月的時間...
唔好咁心急呀~

我都報左10月1日的國慶長跑...不過anyway...到時先算
睇左跌打, 醫生話我吾係好嚴重抖抖好快好wor

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-17 17:48 發表
    我都報左10月1日的國慶長跑...不過anyway...到時先算
    睇左跌打, 醫生話我吾係好嚴重抖抖好快好wor

我都報左10月1日的國慶長跑喎! 好似嘉年華會咁熱鬧.
    休息再跑啦! 比賽年年有, 跑都跑唔曬.
    長跑長有, 對腳要用一世架!
    完成半馬係妳目標, 俾心機, 跑跑就得架!

升級   92.11%

該用戶從未簽到

上周六上了工聯會的長跑訓練課程第一堂, 由於腳仲未好返, 所以沒跑, 都係聽下教練講同埋做下熱身, 見參加者好多都著住不同比賽後的紀念t shirt, 相信大家都跑開步的, 那天大家跑了約5個運動場, 教練話由零開始, 先 8mins 一圈, 教練仲話之後會每堂加距及難度,  叫我們有時間要做gym, 練下3, 4 頭肌咁
    九龍仔公園我第一次去, 環境頗舒服, 不過坐著等同學們跑時成為了蚊的下午茶。期望今周可以開始練跑