香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

momo 練跑日誌

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 momo 於 2010-1-5 17:34 發表

HI, MILL姐...係呀我之前懶勁跑得多得滯傷左,  冇咩點郁2-3周, 上周開始感覺好d, 可以開始跑返, 唉跑步真的急不來的, 我衣家會就住吾會亂黎了, 遲些再見

好番啲咪好囉! 如果對腳唔舒服你仲走去跑, 會拖長復原的時間啊~~" />" />
    記得要錫住自己呀!

遲啲等你好番再見啦~~
    .

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 momo 於 5-1-2010 16:19 發表
    近3周接近摺埋, 外膝側一跑到6-7k後會痛, 吾敢點練跑, 呢幾日先覺得好返d, 但黎緊星期日跑我人生第一個半馬, 冇咩點練, 究竟會跑成點, 連自己都唔知。
    天氣差, 心情壞...
    momo 唔好甲硬黎,長跑長有呀,比賽事事都有架。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 新手中坑 於 2010-1-6 18:29 發表

X2..係唔係跑呢個星期日既美律儂半馬?...新浪潭路都有D上落斜..小心d呀…記住長跑長有..

係呀, 報左名, 呢個比賽諗住用練跑的心態去完成, 仲會打醒精神留意自己的反應, 最近一次試跑了8.5k都冇野, 所以會以 lsd 的速度去跑,平常心得就得吾得就算

hello cat 姐
    我都成3星期沒去謝sir 度練, 因為周二跑速自己驚未得住, 但自己感覺係呢周好左好多, 遲些見~~

mill姐
    我都好掛住同大家跑步呀...過多兩週大家再見la !!!

升級   50.45%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 momo 於 2010-1-8 13:21 發表

係呀, 報左名, 呢個比賽諗住用練跑的心態去完成, 仲會打醒精神留意自己的反應, 最近一次試跑了8.5k都冇野, 所以會以 lsd 的速度去跑,平常心得就得吾得就算

Momo ctse, 明天去感受下比賽氣紛,志在參與,跑慢d都無所為, 不過有痛就停, 始終長跑長有

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Daniel 於 2010-1-9 12:12 發表
    [quote]原帖由 momo 於 2010-1-8 13:21 發表

登錄/註冊後可看大圖

係呀, 報左名, 呢個比賽諗住用練跑的心態去完成, 仲會打醒精神留意自己的反應, 最近一次試跑了8.5k都冇野, 所 ...

daniel兄
    完成左第一次半馬, 最後6k 係接近「冷」返去,隻腳仲累緊相信要再休息多幾天, haha

升級   50.45%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2010-1-13 10:28 發表

daniel兄
    完成左第一次半馬, 最後6k 係接近「冷」返去,隻腳仲累緊相信要再休息多幾天, haha

恭喜你完成人生第一次半馬  ,  之前有脚傷仲擔心你跑唔晒全程添, 見到你有沖終點相都戥你開心, 有時間來上堂啦 

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 Daniel 於 2010-1-13 10:53 發表

恭喜你完成人生第一次半馬  ,  之前有脚傷仲擔心你跑唔晒全程添, 見到你有沖終點相都戥你開心, 有時間來上堂啦 hgj091" />" />hj

謝謝呀!!!
    我跑時全程對腳都吾痛, 但跑完後衣家隻右腳外膝有少少抗議, 希望下週二可以好d來上課 la, 始終上課要跑快狀態真係要好d先練到, 上次好似話有班星期二同學都有跑半馬......

升級   53.45%

該用戶從未簽到

momo ctse, 星期日係咪著紅色衫+網衫架?

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2010-1-13 20:42 發表
    momo ctse, 星期日係咪著紅色衫+網衫架?

schnix師姐
    係呀, 那個就是我, ha ha, 今次我第一次完成半馬呀, 其實去到水壩時已經累得快死了...., wa ka ka,,但完成了都是開心的
    師姐, 我仲未係好認到大家, 下次見到話我知係你la

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2010-1-13 23:08 發表

schnix師姐
    係呀, 那個就是我, ha ha, 今次我第一次完成半馬呀, 其實去到水壩時已經累得快死了...., wa ka ka,,但完成了都是開心的
    師姐, 我仲未係好認到大家, 下次見到話我知係你la

我都係睇相認你咋, 第一次半馬完成已經好好啦, 下次再跑半馬, 一定唔會累死的.

升級   92.11%

該用戶從未簽到

就黎渣打, 本來應該練得更多, 但這個多月內身體狀況都不太好,整個人充滿疲乏的感覺,  自mizuno 半馬後, 都會希望可以在跑渣打時跑得比mizuno 好一點, 但就是欠缺了動力般, 之前由於腳傷已2個月沒有上謝 sir 的課, 有時只是一周跑1-2次, 真慚愧。

升級   0%

開心

祝momo師姐
           新年進步
                          身體健康
              長跑長有
                          八福臨門

升級   92.11%

該用戶從未簽到

cat 師姐
    真係吾好意思, 我由1月尾開始無上來, 到衣家先返上黎
    多謝你的祝福呀
    update下近況, 我自2月起, 腳關節發炎, 加上身體極吾舒服, 所以荒廢了跑步差不多兩個月
    呢個星期身體才好D, 腳關節亦已好返
    但渣打.....報了跑吾到....跑步班冇上.....頹X10000000000 , 對自己咁的表現亦失望
    我計畫4月開始重新黎過, 到時有機會在上堂或GATHER跑再見

升級   0%

該用戶從未簽到

最緊要身體冇事!當然好番就建議去跑跑步,可能岩岩開始跑番會唔適應,慢慢黎,唔好急 ~~ 長跑長友 ~

升級   84.4%

該用戶從未簽到

好番再慢慢跑番, 好快會恢復

升級   92.11%

該用戶從未簽到

謝呀, chairman 及ginny

會開始慢慢來過....希望可回復之前的士氣

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

momo ctse,

休息完慢慢練習,好快回復狀態, 重拾跑步樂趣,自然唔跑唔舒服啦!
    最緊要保住對腳+身體健康=長跑長有
    抽時間去跟番阿sir,一班人一齊跑好開心,比較有推動力.

加油啊!

升級   0%

開心

momo ctse 唔怪得咁耐唔見你啦,原來你病左,依家好番就好喇,慢慢練番就無問題gala,遲d見啦。加油呀。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

節錄於5月9日 blog....分享下

關於跑步 我想我暫時需要休息......

不好意思借用了村上先生的短篇書名, 只是5月開始(其實2、3-4月已開始這想)我感到身體
    對我傳達了暫時不想再跑的訊息...我不是在賴皮不跑,
    只是我一向傾向相信感覺, 開始發狂地愛上跑步是去年9月起, 起因不知了為了什麼, 只是那時偶然讀了村上的書, 被他的強烈的熱誠感動/ 感染,然後便很想跑, 便下了決心要長跑, 目標要於10年完成渣打半馬, 跟著就像毒癮發作般瘋狂地練步、研究跑、一星期練3-4
    次, 入長跑會, 那半年跑步成為生活的重心,也忘了很多事 ,每天都想著怎樣練跑、怎樣跑出好的速度, 跑到膝蓋因過度練習而磨損, 看了好幾次醫生, 又怕傷了跑不好, 反而不太怕什麼老了會怎樣怎樣風濕磨損的事。(雖然阿媽
    多次力勸我不要跑太多)

今年1月參加了mizuno半馬, 總算完成了 (這原是為了備戰渣打半馬的賽事, 暫時卻是今年最後一賽事), MIZUNO半馬後, 措手不及超級大感冒復發, 整個人跌倒, 我亦跑不到了, 1月尾至2月每天在無間 間徘徊, 2月28日的渣打馬拉, 連去維園拿跑衣的心也沒有了,人只想得過且過。當然目標
    沒有完成, 我沒有去跑渣打,整個人只是很疲憊, 什麼人也不想理、什麼事也不想理。

我仍喜歡跑步時差不多沒氣、像會累死掉又大汗淋漓的感覺
    , 那是一個很 "GUR" 的感受 , 到現時為止只有跑步讓我能體會這暢快又有點自虐之感, 我喜歡。

當下整個人仍然是不大想跑, 反而想去游水, 喜歡游蛙式頭埋在水中那寧靜感覺, 在水中伸展時人很輕鬆, 有幾次我一邊獨自在游泳一邊舒服得笑出來, 於是每星期去游2-3次, 現幾乎都沒怎樣跑了, 因感到身體在游泳時很愉悅, 她對我說這陣子需要游水......

可能在某些時侯我又會突然會瘋狂地想跑, 那像猴子般停不了的心可能幾時幾刻又回到某些軌跡上..
    . 但一切都不由得我理......

要休息嗎? 還是不要休息? 有時想得通, 有時看不透。

註:我現在一星期只跑一鑊....約5k

升級   0%

該用戶從未簽到

hihi momo ctse~~~
    其實每個week跑少少5k都唔錯呀~~~
    我自己都游多咗水, 跑步都係隨心隨意, 上星期就連跑都無跑過
    而跑步都唔應該係一種壓力, 反而係減壓途徑添~~~
    希望你慢慢開始對跑步有返動力, enjoy跑步當中刻苦訓練既成果.