香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

momo 練跑日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

momochihuahua師姐~之前你問過可口可樂七公里幾時可以報名, 報名表已經出左啦~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6959&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-12 12:44 發表
昨晚本想練一轉10K, 但跑了1圈己覺得全身好累, 至2圈約5K, 人很乏力, 突然極肚餓, 完全沒有意欲挨下去,最終只跑了約7K,人死下死下, 不知是否因為3日前跑完15K回氣,但如果係我都回得好慢LOR,  照計衣家應該練多些10K, ...

ctse.. 我想你只係唔習慣跑 15k 咁大既量...
賽後唔好勉強自己跑咁長... 比賽後第二日 or 隔日慢慢慢跑番個 6-7k recovery jog 調整下
應該會復原得快 d....

不用氣餒... 量要慢慢加...一下子加好易受傷丫
如果小妹講錯... 請指正

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-11-12 15:39 發表
momochihuahua師姐~之前你問過可口可樂七公里幾時可以報名, 報名表已經出左啦~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6959&extra=page%3D1

WinggniW

報左名lar, 你有沒有報呢?
hehe, 我諗都係快d攞網衫, 到時有機會同大家相認....

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-13 00:07 發表

ctse.. 我想你只係唔習慣跑 15k 咁大既量...
賽後唔好勉強自己跑咁長... 比賽後第二日 or 隔日慢慢慢跑番個 6-7k recovery jog 調整下
應該會復原得快 d....

不用氣餒... 量要慢慢加...一下子加好易受傷丫 : ...

ee_tpk 師姐

謝謝鼓勵!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-13 22:18 發表

WinggniW

報左名lar, 你有沒有報呢?
hehe, 我諗都係快d攞網衫, 到時有機會同大家相認....  

我寄左表格啦~12月20日見呀!!!

升級   92.11%

該用戶從未簽到

黎緊一個月要練旳是速度...
雖然跑了15k, 但總係慢腳, 應該係平日練跑從沒注意練speed
所以黎緊一個月要練下速度, 聽大家講可練衝圈, 不過近期TKO運動場成日吾開, 比較難練
大家有否一些練SPEED的方法可以提供......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-16 13:04 發表
雖然跑了15k, 但總係慢腳, 應該係平日練跑從沒注意練speed
所以黎緊一個月要練下速度, 聽大家講可練衝圈, 不過近期TKO運動場成日吾開, 比較難練
大家有否一些練SPEED的方法可以提供... ...

ctse 量都未必唔夠... 上強度有一定困難
再者...ctse 係初學者.... 無人睇住一味死衝好易受傷
以ctse 既程度.. 跑長 d 時間既中速跑已經好足夠
我記得你有上工聯會班... 跟謝 sir 個 program 再加埋自己跑 LSD / 中速對速度上得益不少

CTSE 尋日有無跑 天水圍10K?

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-16 14:18 發表

ctse 量都未必唔夠... 上強度有一定困難
再者...ctse 係初學者.... 無人睇住一味死衝好易受傷
以ctse 既程度.. 跑長 d 時間既中速跑已經好足夠
我記得你有上工聯會班... 跟謝 sir 個 program 再加埋自己跑 LSD  ...

昨天沒有跑天水圍, 因為對我來說地點較遠, 同埋上周先玩完NB 15K
我自己都驚衝圈受傷, 上次跟阿SIR只係衝左幾個550M 都覺得頗累
不過, 未來我報左渣打半馬, COCA COLA 7K, MIZUNO 10K, 將會報大嶼山那10K, 及MIZUNO半馬, 今年是我報最多賽事的一年.......

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-16 13:04 發表
大家有否一些練SPEED的方法可以提供... ...

練速度, 如果沒有經驗之下練, 好易受傷, 我傷左大半年, 好幾處傷患都是因為練速度(衝圈)而惡化. 現在我得出左一個結論: 唔好未學跑, 先學衝
Momo ctse, 你可以問下謝sir 既意見. 睇下要點練先可以把強度一步一步推上去, 而且基本跑姿要好, 先可以有進步之餘, 又可以保護對腳

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 schnix 於 16-11-2009 16:09 發表

練速度, 如果沒有經驗之下練, 好易受傷, 我傷左大半年, 好幾處傷患都是因為練速度(衝圈)而惡化. 現在我得出左一個結論: 唔好未學跑, 先學衝
    Momo ctse, 你可以問下謝sir 既意見. 睇下要點練先可以把強度 ...
    倚,原來momo ctse 都係謝 sir 學生,我地係同學黎喎,我靜係上星期二堂架,聽晚你會唔會黎上堂呀?不過聽晚好凍小心保暖,早排我先啱啱感冒完咋,加油呀。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-11-16 20:23 發表
    倚,原來momo ctse 都係謝 sir 學生,我地係同學黎喎,我靜係上星期二堂架,聽晚你會唔會黎上堂呀?不過聽晚好凍小心保暖,早排我先啱啱感冒完咋,加油呀。

JOGGING CAT 師姐
    我個訓練係逄星期六, 九龍仔公園呀 ,hehe其實我一直都吾知阿sir貴姓, 阿sir係戴眼鏡好多肌肉, 吾知係吾係就係傳聞的謝sir

今晚跑了約7k, tko好大風, 好在跑到最尾先落雨, 太凍d肌肉好似硬d, 跑得冇「禁」舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-16 23:19 發表

我個訓練係逄星期六, 九龍仔公園呀 ,hehe其實我一直都吾知阿sir貴姓, 阿sir係戴眼鏡好多肌肉, 吾知係吾係就係傳聞的謝sir

今晚跑了約7k, tko好大風, 好在跑到最尾先落雨, 太凍d肌肉好似硬d, 跑得冇「禁」舒服

小心保暖... warm up 唔夠肌肉冷卻0左好易拉傷

我今日都要著風褸長 tight 跑啦..跑極都唔暖既... 好凍....

升級   0%

開心

原帖由 momochihuahua 於 16-11-2009 23:19 發表

今晚跑了約7k, tko好大風, 好在跑到最尾先落雨, 太 ...
    可能係阿,謝sir 好高大吓假馬。以前我都係上星期六九龍仔,e 家上完咗繼續跟謝 sir 喺斧山上,逄二、五都有堂,不過我就只上到星期二law,momo ctse 天氣凍小心保暖阿。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-11-17 08:30 發表
    可能係阿,謝sir 好高大吓假馬。以前我都係上星期六九龍仔,e 家上完咗繼續跟謝 sir 喺斧山上,逄二、五都有堂,不過我就只上到星期二law,momo ctse 天氣凍小心保暖阿。

謝呀
    都不知况原來阿sir 响斧山道有堂, 我工聯會的course快完了, 都想跟下阿sir跑, 想問你地斧山道練跑駛吾駛報名架?

升級   0%

開心

原帖由 momochihuahua 於 17-11-2009 11:24 發表

謝呀
    都不知况原來阿sir 响斧山道有堂, 我工聯會的course快完了, 都想跟下阿sir跑, 想問你地斧山道練跑駛吾駛報名架?
    每個月既月頭,上堂既時候至向阿sir報名,同交學費,時間係 7:30pm 自己跑住熱身先,跑完三個圈就跟阿sir一齊再拉筋熱身,先入主菜到9:30-10:00pm左右落堂。到時見啦。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

節錄自己 personal blog 內有跑步的感受

自 9 月起, 人生覺得充實起來, 想是因為我又開始了長跑的訓練, 並強烈地對它認真起來, 立下小心願, 完成渣打半馬。再次需要感謝的是村上先生, 令我再次燃起這團火, 著了魔的看完他的 《關於跑步》一書後, 心中彈出要挑戰 2010 年渣打半馬的強烈慾望(現在覺得自己應該可以完成, 反而速度才是另一個問題), 其實認識我的都知道我跑齡都有兩年, 過去每逢冬天才會跑, 2 年間也曾報了幾個 10K 的比賽, 但今次熱切要去跑的感覺卻是前所未有的強。

於是我開始借了很多關於馬拉松訓練的書自我研究、預備跑步裝備、自行計畫訓練 SCHEDULE、尤幸 INTERNET上找到長跑網, 並與各長跑愛好者研究如何訓練、大家互相鼓勵, 又有非常 UPDATE 的比賽資訊, 有時閒聊一下, 讓我覺得跑步不再是孤獨的, 10月, 還參加了工聯會的長跑及越野訓練, 每周六午間的課程是近期最喜歡的活動 ( 亦令我認識了九龍仔公園原來這樣美, 香港仍有這樣能帶給人寧靜及閒適感的公園 , 黃昏咸蛋黃日落....很橙很圓...大橙下面是足球場, 每次見到心都會變得更安靜...不知怎樣形容的感覺)。廿多個同學一起熱身, 練跑, 訓練, 就是這樣簡單但又這樣愜意。

感恩是自己找到一項超級喜歡的運動, 享受全情投入的熱情, 亦很感激促使我投入這運動的一切的緣, 一切好的、壞的.......

今年已跑了1個 10K 及 1 個 15K, 未來報了 3 個 10K, 及兩個半馬, 說真的嫌自己仍跑得得慢, 可能一直都忽略了鍛練速度, 但對如何提高速度仍未有任何很具體的計畫, 但未來幾個月必要做的, 是加速的訓練。

終極心願能完成一次全馬拉松, 究極心願是可以到外國見識並參與全馬拉.....(很遙遠啊....)

升級   0%

開心

原帖由 momochihuahua 於 18-11-2009 23:17 發表
    節錄自己 personal blog 內有跑步的感受

自 9 月起, 人生覺得充實起來, 想是因為我又開始了長跑的訓練, 並強烈地對它認真起來, 立下小心願, 完成渣打半馬。再次需要感謝的是村上先生, 令我再次燃起這團火, 著 ...
    momo ctse 很高興看到你的分享,只要有決心你的理想是一定可以實現的,慢慢黎,加油呀。

升級   92.11%

該用戶從未簽到

哈哈, 一定, 我成日都係吾夠時間同決心去練長課(吾夠時間係借口, wa ka ka), 衣家只一周三次, 每次7k, 其實應該係吾夠的, 故下周開始, 會每周加一個14-15k的較長距練習, 可能會跑下上斜...
    大家有經驗的ching、ctse, 有冇咩訓練意見比我, 隨時歡迎提供

升級   92.11%

該用戶從未簽到

今日終於發覺到, 個肚腩好似收左少少....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-11-24 00:57 發表

今日終於發覺到, 個肚腩好似收左少少....

修身成功,congratulation ~~~