香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

平時練習距離?

升級   67.89%

該用戶從未簽到

有事想請教大家,我由年頭開始練跑,而家可以增程至每星期跑三晚,每晚由恒安邨跑到畫舫來回,計算過約莫8.2公里,上次報名跑元朗八公里,當時每次練習都係跑五公里左右,我其實心願係想完成一次馬拉松賽事,當然係按部就班,十一月尾報左十公里賽,好想知自己極限但又唔想中途上車,想問問大家跑到全馬賽事師兄,平時練習距離大概係幾多?想自己有十足把握先去報全馬,感謝!
+1 0
上一篇︰有冇師兄/姐用過美記spacer 同 aero?下一篇︰夜來月.秋風影涼湖畔遊

升級   7.45%

該用戶從未簽到

我最小至最多一星期約51-86K (16週schedule)。

升級   0%

該用戶從未簽到

個人經驗,跑了2次全馬,每星期跑三晚,莫10公里,跑了3個月.跑得同你差唔多
比賽時,後半馬靠意志。。。死捱,死捱返終點。4小時內完成。絕對..絕對辛苦.

CHING 你想造時間�唔太辛苦完成就要訓練多D..

升級   67.89%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-7 15:59 發表
個人經驗,跑了2次全馬,每星期跑三晚,莫10公里,跑了3個月.跑得同你差唔多
比賽時,後半馬靠意志。。。死捱,死捱返終點。4小時內完成。絕對..絕對辛苦.

CHING 你想造時間�唔太辛苦完成就要訓練多D..

多謝你地寶貴經驗,造時間就唔敢諗啦,限時前完成已經好開心,明年先試半馬,再遲D就進攻全馬.

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

如果要完成全馬,比賽前兩個月內,每星期最少有80公里訓練,其中最少一次要接近30公里長跑.這是最少的釧練.我跑了五次全馬,全都少於4小時.最快果次係3hr 28 mins.果次訓練每星期超過100公里,最多果個星期係150公里.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 苯蕉 於 2009-9-7 14:12 發表
有事想請教大家,我由年頭開始練跑,而家可以增程至每星期跑三晚,每晚由恒安邨跑到畫舫來回,計算過約莫8.2公里,上次報名跑元朗八公里,當時每次練習都係跑五公里左右,我其實心願係想完成一次馬拉松賽事,當然係按部 ...

我一星期大概跑140-160公里.上禮拜跑了161.19km.

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-8 00:45 發表

我一星期大概跑140-160公里.上禮拜跑了161.19km.

嘩!  你的哩數是我的兩倍多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-8 00:45 發表

佩服 佩服
    我都準備緊明年ge廈門同渣打全馬
    但我上星期祇跑佐55k