香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: joelkw
打印 上一主題 下一主題

最新戰鞋入手 Tarther RS Alivio Wide

升級   13.68%

該用戶從未簽到

係咪應該講日本版係比中國版舒適
係中國就反應快d
外形就梗係日版靚d啦

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 johnwu33 於 2009-9-22 00:34 發表

係咪應該講日本版係比中國版舒適
係中國就反應快d
外形就梗係日版靚d啦

Yes~~

升級   68.95%

該用戶從未簽到

Tarther 同 skysensor 有咩分別?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 iou 於 2009-9-22 16:10 發表

小弟都想知多d............

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2009-9-22 16:10 發表

如果要問兩對鞋結構o既分別, 我就未夠料答啦. 我以用家o既身份同有限知識答你啦.

Skysenor係flat type, tarther係G-String, 基本上如果腳板唔夠硬同強, 著flat type係會比較辛苦(本人正是, 跑耐左腳橋位會累同痛), 而G-String鞋橋位有較彈o既膠料, 在後蹬動作中可利用此鞋橋位的槓桿原理, 達到省力的效果.
    Skysenor外底係穀殼, tarther有石墨粒粒, 以咬地性能黎講, 石墨一定係最好, 但缺點蝕得快, 所以通常只用在racing鞋, 而skysenor就比較耐用而咬地亦比一般鞋好. 如果腳掌真係太闊, tarther就唔係太適合, 因為佢o既鞋形比較slim同貼腳(我正常著28.5, 但tarther要著29).

以個人感覺, 由淋至硬排列:

(最淋)日版skysensor -> 日版tarther -> 中國版skysensor -> 中國版tarther (最硬)

其實就好似有d人鍾意訓勁軟床褥,  有d人要訓木板先舒服, 只要o岩你跑法, 著得舒服, 就係好鞋啦~~

**以上只係個人使用感覺, 不是專業意見, 不喜勿插, 有錯請指正, thx~~

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-9-22 22:04 發表

如果要問兩對鞋結構o既分別, 我就未夠料答啦. 我以用家o既身份同有限知識答你啦.

Skysenor係flat type, tarther係G-String, 基本上如果腳板唔夠硬同強, 著flat type係會比較辛苦(本人正是, 跑耐左腳橋位會累同 ...

THX~~~~~

升級   29%

該用戶從未簽到

u a welcome~~

升級   0%

該用戶從未簽到

Thanks for your comprehensive information!!

升級   0%

開心

原帖由 joelkw 於 2009-9-22 22:04 發表

Skysenor係flat type, tarther係G-String, 基本上如果腳板唔夠硬同強, 著flat type係會比較辛苦(本人正是, 跑耐左腳橋位會累同 ...

thx...
    錦如果for慢跑跑街....係咪skysensor好d. / 5-6mins 一公里慢跑, 又有無其他"老虎"鞋推介..要保護好d的.

升級   5.79%

該用戶從未簽到

我新黎架
    最近開始跑步, 但發現我著個對鞋唔多岩跑步. 令到我腳趾尾起水泡.
    所以都想買對跑步鞋.
    唔知有冇邊間舖頭可以幫我揀一對適合我既鞋呢?

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-9-23 22:45 發表

thx...
    錦如果for慢跑跑街....係咪skysensor好d. / 5-6mins 一公里慢跑, 又有無其他"老虎"鞋推介..要保護好d的.

我覺得15k以下而唔係操speed, skysenor ok! 如要保護好d o既推介, 就要知你o既跑姿屬於邊種(外旋, 正常定係外旋不足), 同埋足弓o既高, 中定係低啦!!! 或者你上去運x國, 同店主chris傾下, 佢果度有跑步機, 可以錄影睇你跑姿o既playback, 佢會俾倒好專業o既意見俾你架~~

升級   0%

開心

原帖由 joelkw 於 2009-9-23 23:52 發表

我覺得15k以下而唔係操speed, skysenor ok! 如要保護好d o既推介, 就要知你o既跑姿屬於邊種(外旋, 正常定係外旋不足), 同埋足弓o既高, 中定係低啦!!! 或者你上去運x國, 同店主chris傾下, 佢果度有跑步機, 可以錄 ...

如果遲d操20k以上 � 3小時慢跑。。。不過小弟都唔知自己跑姿, 只知左腳"腳跟膜炎"又來了。。近2個月又復發。

升級   13.68%

該用戶從未簽到

如果想買對SKYSENSOR Japan 離操長課會唔會係好選擇呢?同埋tarther既石墨底咪會磨得好快囉

升級   0%

開心

joelkw 師兄....
    tarther 10月尾日本有新色出.......

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-10-31 01:35 發表
    joelkw 師兄....
    tarther 10月尾日本有新色出.......10190

唉~~ 我買鞋冇得揀色架~~
    因為一定要wide版同29cm, 有都已經萬幸, 都唔敢揀顏色o羅~~~

升級   0%

開心

原帖由 joelkw 於 2009-10-31 02:44 發表

唉~~ 我買鞋冇得揀色架~~
    因為一定要wide版同29cm, 有都已經萬幸, 都唔敢揀顏色o羅~~~

................