香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

趕狗器 驅狗器

升級   52%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

趕狗器 驅狗器

超音波或其他的

何處可以買到

謝謝
    +1 0
    上一篇︰活力灣仔迎東亞 by 馬王下一篇︰Killer waves at the 2009 Los Angeles Triathlon Swim

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

唔知會唔會激發起一d更加凶狠既攻擊你呢

升級   0%

難過

"趕狗器"跟跑步有何關係?
    唔好跑去有狗地方, 不是更有效嗎?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

不用煩,狗是欺善怕惡的,你目露兇光,對他大叫大喝,他就害怕。

升級   34.74%

該用戶從未簽到

驅蚊器就話有啫, 乜真係有驅狗器咩?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-10-6 16:44 發表
    唔知會唔會激發起一d更加凶狠既攻擊你呢

唔知點解覺得好好笑

升級   51.05%

該用戶從未簽到

"唔知會唔會激發起一d更加凶狠既攻擊你呢"
    hahaha,好搞笑
    一樣米養百樣人,我諗狗都一樣
    有欺善怕惡既狗,我諗都會有好勇鬥狠既癲狗
    目露兇光大叫大喝嚇狗時,請留意係咪癲狗

以前有行山人仕教如果比狗吠,離遠既就放慢腳步,
    小心些少就係附近執定舊石隨時保護自己,
    慢慢跑離狗既地盤,但要留意狗既一舉一動,
    一襲擊你就用石頭還擊,愛護動物人仕例外。

佢地教唔好眼望望兇隻狗,因為你唔知隻狗既性格,
    本來諗住只係保護地盤吠你兇你,你走你既陽關路,
    我走我既獨木橋,但你不懷好意眼望望,
    再大呼大喝,隨時變左想攻擊你,咁就戴高樂。

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 wewahaha 於 2009-10-7 13:19 發表
    "唔知會唔會激發起一d更加凶狠既攻擊你呢"
    hahaha,好搞笑
    一樣米養百樣人,我諗狗都一樣
    有欺善怕惡既狗,我諗都會有好勇鬥狠既癲狗
    目露兇光大叫大喝嚇狗時,請留意係咪癲狗

以前有行山人仕教如果比狗吠,離 ...

如果狗不攻擊你的話,當然不要先對他大叫。最好就是不要理那些狗,河水不犯井水。
    如果狗要來攻擊你,這是最好的辦法。在下除了養狗多年,每天跑,都會踫到幾到幾十只狗,經驗算是很多。

升級   40.15%

該用戶從未簽到

狗 ..... 其實並不可怕.....
    就如一d人怕小強,一見到就呱呱鬼叫,有人就會選擇消滅或處之泰然...
    所以多找機會接觸或面對(例如眼神方面或手部既觸摸相熟朋友的狗仔 etc )

不需想像到隻狗好像成個獅子咁,沖埋黎,咬住您,然後拖埋您一邊鎖喉........

假使有狗咬您(大脾或其他身體部份),您只需用拳頭擊打其鼻或眼部,隻狗重傷過您....

而對恐懼 = 戰勝恐懼 ,take it easy ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Vrindavan 於 2009-10-6 14:16 發表
    趕狗器 驅狗器

超音波或其他的

何處可以買到

謝謝

小弟係鴨寮街見過有得賣,大約要賣160蚊,好像一個遙控器咁,佢話一按,d狗就會乖,唔再吠,係用來訓練惡狗的,小弟想買來防牛,因露營經常被d牛搞到無覺好訓,佢話咁就唔知得唔得,咁小弟就無買,亦唔再露營,無晒問題lu! HaHa!
    真係想買就PM小弟,唔想高調,怕令愛狗的人反感。

升級   0%

該用戶從未簽到

其實小弟也想過買一個來跑步,每早經過大浪亭都被惡狗追,令小弟扭傷腳,個主人仲騎騎笑唔捉住d狗,激死!
    不過最後都係無買到,因為我離遠見到d狗就慢行,仲大大聲叫狗主捉實d狗比我過,咁至多慢一兩分鐘,唔洗浪費金錢。慳得一蚊得一蚊呀!

升級   52%

奮鬥

>> 有欺善怕惡既狗,

not worry

>> 我諗都會有好勇鬥狠既癲狗

only worry these dogs
    - big size
    - more than one dogs
    - not only bark bark bark
    - suddening running toward you

>> 假使有狗咬您(大脾或其他身體部份),您只需用拳頭擊打其鼻或眼部,隻狗重傷過您....

really ?
    is that the big dog can break your bones too,
    maybe already too painful that i cannot do anything

升級   64.74%

該用戶從未簽到

樓主...只要你快過隻狗就唔驚

升級   51.05%

該用戶從未簽到

hahaha
    Vrindavan跑咁快都驚,何況我地呢班跑咁慢既消閒跑手。

升級   15.26%

該用戶從未簽到

真係對狗有正面反應? 我對狗好有興趣 但又最怕狗
    最驚有一次係晚上跑海旁(唔比放狗) 離遠有個印傭帶住高加索同洛威拿 無口罩無狗帶!!!
    已經好想掉頭走 但又驚佢走上黎見唔到 硬住頭皮轉超慢行
    經過時我唔想有眼神接觸但眼尾見到佢地停低望我 走過後我轉頭望見到佢地一路吠一路怒奔去前面一塊小草地棵樹玩......

升級   52%

奮鬥

>> Vrindavan跑咁快都驚,何況我地呢班跑咁慢既消閒跑手。

don't laugh me la   :p
    a friend scare of dogs
    so i start a thread to ask for expert opinion

>> 消閒

you have time to play with the dogs
    i don't have time
    every second counts
    just joking

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lynnling 於 2009-10-8 15:35 發表
    樓主...只要你快過隻狗就唔驚

跑到好似保特咁.. 都未必夠狗快

升級   51.05%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

Not laugh you la
    我都想好似你咁著白飯魚跑新娘潭條路,
    仲要跑得咁快,真係羡慕死人,
    不過應該冇乜可能,留返比下世試。

升級   0%

該用戶從未簽到

我對狗都幾喜歡.
    讚成大部份的狗是欺善怕惡...但有D狗是遇惡越惡
    我都試過俾狗追 (已經放慢步同沒眼神接觸),只狗追了我跑了成百米...跑到我甩肺,當時好興,真係想走地盤汁支鐵通打瓜佢........平時唔只狗追我,可能個時大佐肚,一見人就發癲甘追. 好恐怖..

所以我覺得驚狗的人對驅狗器有E個需要...