香港長跑網  - 長跑長友

樓主: =chairman=
打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

車仔,做到negative split 真係好勁!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

阿銘,係石崗30K時我都覺得你跑好好,今次仲勁,真係後生可畏!恭喜晒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2010-3-3 10:45 發表
    Chairman,

Good job ! 做得好好 !
    係長跑網內我認識的Chings 中, 進步最大的是你, 你返到駱克道時, 嚇了我一跳,
    因長跑網前列返來的Chings 不是好多人, 見到你,
    我對著個喇吧仔破喉大叫 ----- Chairman !!!
    ...

多謝wong sir的稱讚 ~~ 小弟為了這次全馬付出了很多時間去練習,幸運地有好回報。
    另外發現了,全馬真是挺好玩的!令小弟著迷

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-3-3 10:56 發表

後段仲可以加速..厲害...如果前段不是太保守..時間一定更靚~

首先亦恭喜平兄順利完成全程!其實小弟在汀九橋對面時見到平兄你,小弟曾心思思想以你為目標去追你的,可惜最後都追唔到呢 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Lex 於 2010-3-3 10:57 發表
    車仔,做到negative split 真係好勁!

多謝Alex!亦恭喜你全馬sub4!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2010-3-4 15:55 發表
    阿銘,係石崗30K時我都覺得你跑好好,今次仲勁,真係後生可畏!恭喜晒!

多謝daniel!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

如果我當天能與車兄一同起步....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2010-3-5 00:00 發表

首先亦恭喜平兄順利完成全程!其實小弟在汀九橋對面時見到平兄你,小弟曾心思思想以你為目標去追你的,可惜最後都追唔到呢 ~~~

車兄..今次係你首馬,保守一些去跑既做法是對的..出年..一定輪到我心思思想追在對面線既你來跑了...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-3-5 14:54 發表
    如果我當天能與車兄一同起步....

我開跑前望極都望唔到你地班大西北跑友 ... 之後睇平兄個blog先知,原來你地排到好前

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-3-5 15:07 發表

車兄..今次係你首馬,保守一些去跑既做法是對的..出年..一定輪到我心思思想追在對面線既你來跑了...

平兄,想問你上年跑完首馬後,有沒有一些再沒有終極目標去追尋的感覺?
    小弟開始...有少許。
    只是一時嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2010-3-6 18:57 發表

平兄,想問你上年跑完首馬後,有沒有一些再沒有終極目標去追尋的感覺?" />" />" />" />hjghk
    小弟開始...有少許。" />" />" />" />
    只是一時嗎?" />" />" />" />

車兄,上年渣馬完..確有些許空虛失落..幸好..去年中有個毅行,讓我有個更雀躍的目標...而且在其中獲益良多..
    今年完左渣打...不會如去年般的感覺..因為..毅行夢又接著開始..
    就算沒有毅行..也有個2011年既渣馬目標等緊你..有成年既時間,就好好做準備..現在開始..不會太早..
    另外..小弟是有個終極目標....但還沒有足夠的信心去實行..100公里超馬!

升級   0%

該用戶從未簽到

Ummm......現在小弟的確有少許迷茫。也許當小弟不想去追逐時間,會學學奧兄、亮哥般遊戲人間。

祝平兄成功踏足超馬之路!因...小弟是你的粉絲嘻嘻

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2010-3-6 22:53 發表
    Ummm......現在小弟的確有少許迷茫。也許當小弟不想去追逐時間,會學學奧兄、亮哥般遊戲人間。

祝平兄成功踏足超馬之路!因...小弟是你的粉絲嘻嘻 " />" />hkjhk

我當時亦是如此....也讓自己有多點進步空間~
    順便恭喜chairman 兄完成首馬~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2010-3-6 18:57 發表

平兄,想問你上年跑完首馬後,有沒有一些再沒有終極目標去追尋的感覺?" />" />hjghk
    小弟開始...有少許。" />" />
    只是一時嗎?" />" />

哈....我下次應該會去追時間了....暫且將目標定為全馬sub-3
    以後可能還另有目標.....看看我能否應付....
    對了, 這世界上還有超馬 Ultra Marathon

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-3-7 02:43 發表

哈....我下次應該會去追時間了....暫且將目標定為全馬sub-3
    以後可能還另有目標.....看看我能否應付....
    對了, 這世界上還有超馬 Ultra Marathon ghu" />" />jg

加油!努力去完成自己的目標!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-3-6 19:41 發表

車兄,上年渣馬完..確有些許空虛失落..幸好..去年中有個毅行,讓我有個更雀躍的目標...而且在其中獲益良多..
    今年完左渣打...不會如去年般的感覺..因為..毅行夢又接著開始..
    就算沒有毅行..也有個2011年既渣馬 ...

經過今天後,小弟想到了一個目標......想令更多人接觸長跑活動

升級   0%

該用戶從未簽到

14/3

因早排太忙,故今天才是渣馬後的第一次跑 ~~

路線:跟足畢拉山比賽路線咁跑
    里數:約15K
    時間:約 1 : 46 ' 00 "

是日畢拉山試跑,當然小弟沒有參加下星期的比賽啦,只是湊下熱鬧都好丫 ~~
    條路幾有挑戰性,而且唔多似得15公里咁,
    不過發覺原來自己跑平路的泥路、山路時就加唔到速咁,要去到油柏路先加到。也許小弟唔慣?
    跑完後點人數,竟然唔見左人?
    好彩最後有驚無險,
    之後就去左鵝頸街市食飯,
    咁就一日喇。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2010-3-14 17:31 發表
    因早排太忙,故今天才是渣馬後的第一次跑 ~~

路線:跟足畢拉山比賽路線咁跑
    里數:約15K
    時間:約 1 : 46 ' 00 "

是日畢拉山試跑,當然小弟沒有參加下星期的比賽啦,只是湊下熱鬧都好丫 ~~
    條路幾有挑戰性, ...

車仔:
    果段路超多彎,轉到頭都暈...好難加速 x 2~

升級   0%

該用戶從未簽到

其實呢排都有跑,但沒有寫blog,現我寫番部分的出來 ~

24/3

星期三晚stephen帶大家試試個10K time trail,可惜小弟跑得不好,頭頭跟左D高level的ching,所以2K已經爆左,之後8K要捱下捱下咁,好辛苦.........

路線:將軍澳運動場外圍(約1.9K) X 5 + 500米 = 約10K

第一圈:7 ' 51 " [4'08"/K] (完全傻左...立即出事...)
    第二圈:8 ' 18 " [4'22"/K]
    第三圈:9 ' 05 " [4'47"/K]
    第四圈:9 ' 19 " [4'54"/K]
    第五圈:9 ' 17 " [4'53"/K]
    500米:2 ' 30 " [5'00"/K]

Total time:46 ' 22 " [4'38"/K]

呢個故事教訓小弟要按自己的pacing走,不要盲目跟別人跑。

26/3

是日跑了個長課。

路線:坑口 → 布袋澳村口近返(約10K) → 大坳門折返(約15.5K) → 坑口(約23K)

時間
    布袋澳村口(約10K):53 ' 45 " [5'22"/K]
    大坳門(約15.5K):1 : 26 ' 15 " [5'34"/K]
    坑口(約23K):2 : 08 ' 47 " [5'36"/K]

咦?小弟初頭是留力的,但時間為何反而會快左?那應該是用網上地圖的錯誤計算了。

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2010-3-26 22:31 發表
    其實呢排都有跑,但沒有寫blog,現我寫番部分的出來 ~

24/3

星期三晚stephen帶大家試試個10K time trail,可惜小弟跑得不好,頭頭跟左D高level的ching,所以2K已經爆左,之後8K要捱下捱下咁,好辛苦.........
    ...

車仔,

這個成績作為初次評估已很不錯了, 你可以此作為你的pw (personal worst). 隨著之後一次一次大家一起練習, 以你的底子一定可以提升很多很多, 信我 !!!