香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cx5500
打印 上一主題 下一主題

由老煙民變成長跑人

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

見到你地班大人傾計
    我呢d 小朋友都唔知點搭嘴~

Be smart & never smoke!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 cx5500 於 2009-11-16 14:47 發表
    我是新加入長跑網的會員, 一路以來都有上長跑網閱讀各種資訊, 這個是我的長跑故事.

我是一名中年人, 四十多歲, 從小到大都有吸煙習慣, 最多的時候, 一天可以抽兩包煙, 如果以煙齡來計算, 都有二十多年了. 但這一切 ...

ching 我同你一樣!! 上年我又係同自己講, 如果能在兩小時內完成半馬, 下年便參加全馬,
    結果上年好好彩地緊緊過關, 所以今年膽粗粗參加了第一次全馬, 到依家都未太有信心可以跑畢全程,
    一齊加油吧!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 33 天

上星期, 因為瞓嚟頸, 所以休息咗一個星期.

今個星期繼續操練

昨天, 跑咗一課 20 Km, 感覺良好.

不過, 跑完後腳踭有多少痛.

休息一晚後, 今早起來腳踭回復正常.

升級   100%

開心

昨日早上 , 慢跑 10 Km , 感覺上雙腳肌肉有多少扯住   ,

可能係上一次 20 Km 的關係 . 打算休息兩日再操練 .

升級   100%

開心

今日傍晚在粉嶺跑15Km , 跑之時見到一名 C Hing 穿長跑網背心 , 由後趕上 . 本來打算追上前打個招呼   , 可是那個 C Hing 實在太快 , 去到碧湖花園已經距離成條街   . 長跑網 D C Hing 真係利害 .

升級   100%

開心

近來 , 可能跑步多了 . 右腳腳踭十分之痛

看了長跑的運動受傷治療區後 , 可能是因長跑關係 , 令到腳踭撞擊多了受傷 , 需要休息兩星期 .

但係今日下午 , 腳踭不太痛 , 打算跑一個長課 , 但係 7Km 後 , 右腳踭的痛楚 , 令我不能跑下去 .

希望腳傷早日復原 .

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

cx5500 Ching : 有傷要休息吓; 長跑長有!

祝早日復原

升級   100%

開心

休息了幾天, 本星期再次投入訓練, 同時亦在跑鞋內加上一個腳踭墊, 更在跑步前在腳踭位置貼上膠布, 以防止腳踭脂肪因撞擊而走位.

昨天中午, 跑了一課20Km, 感覺腳踭不痛, 可能是以上措施有效果, 不過在跑鞋內加上腳踭墊, 感覺就怪怪的.

今天晚上, 再來一課10Km, 感覺仍好. 似乎是我的方法有效.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 cx5500 於 2009-12-10 21:34 發表
    休息了幾天, 本星期再次投入訓練, 同時亦在跑鞋內加上一個腳踭墊, 更在跑步前在腳踭位置貼上膠布, 以防止腳踭脂肪因撞擊而走位.

昨天中午, 跑了一課20Km, 感覺腳踭不痛, 可能 ...

進展良好,加油!

升級   58.95%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-11-16 16:54 發表
    師兄做得好
    戒了煙,對自己、家人、荷包都是好的
    祝你身體越黎越健康、跑得越黎越好及如期完成人生第1個全馬~

小弟到家下都差唔多有10年煙齡...不過自己個決心唔多夠....所以都無 ...

your case is same as me ...
    if I can quit smoking totally, I think I can sub42-44 for 10km, now just sub46-47 for public race ....

升級   100%

開心

嘩! C Hing 你真利害, 我戎咗煙都要  54-56 分 10Km.

升級   100%

開心

昨晚, 跑了一次 12 Km. 都是放慢來跑 ,

以免再整傷腳踭

今天休息, 明天再繼續訓練.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chanman100 於 2009-12-11 12:23 發表

if I can quit smoking totally, I think I can sub42-44 for 10km, now just sub46-47 for public race ....

加油~ 戰勝心魔~ 其實食煙都係習慣多於癮~
    祝師兄可以戒煙成功,PB之後再PB~ 然後Sub40~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cx5500 於 2009-12-12 18:47 發表
    昨晚, 跑了一次 12 Km. 都是放慢來跑 ,

以免再整傷腳踭

今天休息, 明天再繼續訓練.

cx5500師兄真勤力及有安排,慢慢來不用急 我聽日都跑返課長課

升級   21.15%

該用戶從未簽到

原帖由 chanman100 於 2009-12-11 12:23 發表

ching 醒啦!!!!!!!!!!!!
    唔好再食啦!!!!!!!!!!!!
    戒煙啦
    我都食左5-6年煙
    最高時1日兩包
    但都戒到

唔係講風涼話
    要戒無話戒唔到

戒唔到的話
    唔好賴三賴四
    只係你俾借口自己

戒煙都戒唔到
    咁無意志
    咁跑長跑又點會跑得好呢!

係呀 你無意志呀~~~~

戒煙啦!!!!!

升級   100%

開心

這個星期來, 已經跑了兩課短課, 一課是在家附近 12Km, 另一課是專誠到吐露港海旁跑13Km , 感覺上兩課也良好. 不過, 在跑吐露港的一課, 可能是環境不同及空氣效好, 十分之享受 .

現在計劃由烏溪沙碼頭出發, 沿城門河上沙田公園, 再過河沿單車徑上, 直上大埔林村河口, 再沿海邊到鳳凰衛視為止, 不知道共有多長.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

我食咗31年煙都戒到 ,兩位師兄努力,一定可以戒得到。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

祝大家都戒煙成功,為身體健康努力,又可以為減排作出一分貢獻

升級   100%

開心

近來, 看了一些有關跑步的書籍, 並由書中學到了跑好 LSD 的方法及好處, 同時書中更介紹最好一邊聽音樂, 一邊跑, 並要跟隨著拍子, 來控制跑步的速度, 並推薦以 160bpm 的拍子音樂, 是最好作為 LSD 之用. 因此, 亦上網找了些資料, 知道 160bpm 是最好的 jogging 音樂. 但係到處找都找不到, 最後仍然是要付款, 才可以擁有有關音樂.

今天, 因為天氣凍, 所以就試一試以 bpm 160 的音樂拍子, 來一課 LSD . 跑了二個半小時, 都不太覺得疲倦, 感覺上是很輕鬆就完成, 我想太約跑了 23-24Km.

似乎用音樂來打拍子, 亦是一個好選擇.