香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

由老煙民變成長跑人

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 33 天

我是新加入長跑網的會員, 一路以來都有上長跑網閱讀各種資訊, 這個是我的長跑故事.

我是一名中年人, 四十多歲, 從小到大都有吸煙習慣, 最多的時候, 一天可以抽兩包煙, 如果以煙齡來計算, 都有二十多年了. 但這一切的習慣, 都在一下子之下改變了.

一切的改變, 都是從我兒子的出世開始了.

吸煙的習慣, 停止了! 因為影響不想下一代的成長. 初時, 為了取代吸煙的習慣, 開始吃零食, 這個無疑是一個很好的代替方法. 但是, 三個月過去了. 長期吸煙的習慣也戎了. 但隨之而來的是體重增加了十多磅. 為一方法令體重減輕, 就祇有做運動, 有氧運動是最好的消脂方法. 我就選擇了最經濟, 一個人任何時間也可以做的跑步運動.

以前年青的我, 是最討厭跑步, 因為跑步十分之悶. 但到了現在, 反而愛上了悶悶的長跑. 初時, 我只是跑了大約五百米就已經上氣唔接下氣, 不能繼續. 但我亦堅持繼續. 多年來, 苦樂參半. 苦的是, 腳部因跑步傷患多了, 樂的是體重減了十多磅, 身體健康了很多. 回想由戎煙到現在, 已經八個年頭了. 我由跑不完五百米, 到09年完成了渣打半馬. 多年亦參加了很多賽事, 我是十分喜歡比賽的氣氛, 同一時間有幾千人同你一同跑, 何其開心. 在比賽中亦有推動力, 令你跑得更快.

2006 渣打10k 1'10"
    2007 渣打10k 1'02"
    2007 Nike 10k 54"
    2008 渣打半馬 2'15"
    2008 歐化寶1/4馬拉松 1"05
    2009 渣打半馬 1'59"
    2009 歐化寶1/4馬拉松 1'02"

還有一些賽事, 忘記了時間. 由於在09年跑半馬前, 曾想, 如果自己能在二小時之內完成, 我明年一定報全馬, 我的一個朋友曾說過, 人生一定要跑一次馬拉松. 記得今年在維園衝線時, 看著手錶正是1:58, 當時我仍在皇室堡, 所以出盡最後的飲奶力, 努力衝過終點. 1:59完成.
    寄望明年的全馬, 能五小時內完成. 現在正全力訓練中.
    +1 0
    上一篇︰想買MP3要有埋FM收音機下一篇︰回覆投訴信

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心

大家努力

升級   20.65%

該用戶從未簽到

ching, 恭喜戒煙成功,並開始踏上健康之路,加油!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Welcome to LongRun.hk!

Quitting smoke is already a good beginning!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cx5500 於 2009-11-16 14:47 發表
    我是新加入長跑網的會員, 一路以來都有上長跑網閱讀各種資訊, 這個是我的長跑故事.

我是一名中年人, 四十多歲, 從小到大都有吸煙習慣, 最多的時候, 一天可以抽兩包煙, 如果以煙齡來計算, 都有二十多年了. 但這一切 ...

提起吸煙就想起廿多年前初初出嚟第一份工,
    我部門有160多位大男人九成都係煙民,
    公司每年食年夜飯都搞"食煙比賽",
    有一位好鬼大隻的同事連續3年均取得比賽冠軍,
    但第四年佢冇嚟食年夜飯,
    因為已經證實患上了肺癌,
    第五年的年夜飯知道佢已經唔可以再返嚟!
    聽講佢後其體重由200磅下跌至80磅!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-11-16 15:35 發表

提起吸煙就想起廿多年前初初出嚟第一份工,
    我部門有160多位大男人九成都係煙民,
    公司每年食年夜飯都搞"食煙比賽",
    有一位好鬼大隻的同事連續3年均取得比賽冠軍,
    但第四年佢冇嚟食年夜飯,
    ...

唔係fa~~~~

升級   0%

奮鬥

A very good example for anti-smoking campaign!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥

加上每天起身時都腳版底痛,

P.T. King,

It's probably the symptom of heart disease - take care ah!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

ching 是一個好爸爸, 全馬努力

升級   0%

該用戶從未簽到

ching 要努力戒煙呀!.....................

小弟到現在還未曾真正食過一支煙,

不知道煙吸入肺是如何味道呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥

x2 算吧,唔知...都唔可惜的。

Wish to throw up just thinking of the "taste" of smoking.

Luckily I quitted it for more than 2 decades!

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄做得好
    戒了煙,對自己、家人、荷包都是好的
    祝你身體越黎越健康、跑得越黎越好及如期完成人生第1個全馬~

小弟到家下都差唔多有10年煙齡...不過自己個決心唔多夠....所以都無點迫自己同佢分手
    今年開始跑步...睇下會唔會越跑越多,越食越少跟手介埋...
    之前試過想比賽跑好d停食左2個星期多...但一跑完又擔住係口了

升級   0%

該用戶從未簽到

途經此處..早走為妙..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-11-16 17:39 發表

為什麼要逃?

呢度煙霧迷漫..不宜久留....小弟還是出去吸二啖...........新鮮空氣.

升級   100%

開心

多謝各位

仍在努力中