香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

問大家每次跑完後腳足護理心得

升級   90%

該用戶從未簽到

請問大家平時跑完後, 點樣護理腿同足呢?
我平時係開熱水爐用45度左右既熱水用花灑同小腿後肌, 足底, 愛摩, 兩隻腳加埋都十五分鐘
唔計煤氣, 都幾浪費食水,
諗過開一筒水浸, 但本人小腿及膝都幾長, 放個咁高既筒又阻地方
同埋開水浸, 一係太熱落唔到腳, 到溫度可以落腳又浸唔到幾分鐘就變冷,唔太化算
請問大家有冇d 乜野設備可以日常咁係跑後護理下腿足呢? 請分享下
謝謝
+1 0
上一篇︰祝 文仔 11月26日 生日快樂下一篇︰請辭

升級   92.11%

該用戶從未簽到

我會用按摩膏自已按摩小腿, 跟住搽返d護膚野
我的問題反而會係腳甲內成日瘀黑, 鞋己經買大一號, 冇計所以冇再理佢

升級   68.8%

該用戶從未簽到

我反而會浸凍水,好過用按摩膏

升級   59.8%

該用戶從未簽到

用冰敷啦,好正架!!!
我反而習慣做伸展動作,即係拉筋,全身都要拉架
然後做簡單按摩腿部

升級   90%

該用戶從未簽到

樓上兩位師兄都係用凍水, 想問下個原理係乜呢
因為我下意識係用熱水好似係解疲勞, 同埋增加血液循環等隻腳入便就算有乜野損傷都會加快康復
但我怕我搞錯左, 請再指教, 謝謝

升級   68.8%

該用戶從未簽到

人的血管有內外之分,當表皮遇冷的,表皮血管會收窄,以免熱能流失,所以會多D血流入肌肉,帶走代謝物。浸熱水令血管舒張,會多D血流向表散熱。同下天做完運動塊面紅曬一樣

我以前都係用熱水,但發覺浸落去係舒服,但第日一樣有肌肉酸痛
之後跑完沖凍水,第日感覺良好

升級   90%

該用戶從未簽到

明白, 多謝指教!