香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

一個組織得好差的比賽

升級   60.53%

該用戶從未簽到

deleted

+1 0
上一篇︰深圳南山跑友报道下一篇︰times square 13/f 馬拉松開倉

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 desmondtang610 於 12-1-2010 23:25 發表
    "中國沿岸馬拉松" - 2010.1.17 日舉行

小弟舊年 10 中報名 , 12 月尾先查到銀行被扣左數 (超過兩個月 , 當中冇任何確認) , 其實呢段時間我一路都有 email / 打電話俾佢地問報名進度 , 但大部份電話都冇人聽 , 即使 ...

其實好多比賽都係最後先一次過過數,
    以我所知, 係因為要睇人數, 以及一次過數, 係會收少d 手續費,
    如果人數根本唔夠, 佢地可能會cancel 添... 所以其實截止日期之後再過數係會正常d..
    而果條路, 其實係entry from 有左基本路線, 根本到時跟住大班走就係, (小弟既經驗)
    來回兩次咁大把(全馬), 半馬就一次~~

而我係佢既官網比賽資料到見到以下既幾句, 唔知幫唔幫到你
    "
    Chip and number bib collection  
    Chips and number bibs distributed on race day morning in the grounds of the Po Leung Kuk holiday Camp.
    Runners must bring their entry letter to register.
    "

其實這個網都有個未來比賽既info , 你可以入去問下d 師兄, 會收到多d info

升級   60.53%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2010-1-12 23:48 發表

其實好多比賽都係最後先一次過過數,
    以我所知, 係因為要睇人數, 以及一次過數, 係會收少d 手續費,
    如果人數根本唔夠, 佢地可能會cancel 添... 所以其實截止日期之後再過數係會正常d..
    而果條路, 其實係entr ...

就算一次過過數都可以覆我已經收到我既申請 , 等我唔使擔心寄失而冇得參加 , 我之前參加 d 比賽都做到呢樣野 .
    佢既基本賽道資料好簡單 , 一係黑線就算 , 邊個位折返 ? 跑幾多次 ? 上網我搵過了 , 但有兩種說法 , 官方出的一定岩的 , 所以我想有官方資料 , 始終賽事就到 , 我必須盡早知道的 .  另外 , 上網當然有機會搵到資料 , 但唔通要參加者自己找有關資料而唔係由大會提供 ? 有師兄跑友話上年係咁樣跑法唔知今年係咪都係咁 , 咁我信好定唔信好 ? 如果連外地跑手都係咁對待就可憐了 , 要人地拎住地圖跑 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

desmondtang610 ching,

好體會你ge 感受, 我响10幾年前試過啦,
    以前參加比賽, 邊有上網咁方便,
    所以都係打電話、寫信、人事...

講到賽道, 淨係得名, 邊有地圖?
    好似 A -> B -> C ->.... 鬼知點跑?
    係去到比賽果日, 至話有張地圖仔貼响度,
    不過唔同ge 地方, 會有講解...
    但以前人少, 成班人企响度聽講解都仲話得,
    依家閒閒地過千...

依家都習慣咗唔睇地圖啦, 因為都無乜咁ge 需要,
    有啲賽道係需要封路, 根本無得試跑...
    有時參加外地ge 比賽, 睇咗同無睇地圖無乜分別,
    唔會話早啲到, 睇下條賽道係點?

正如 wlau ching 話齋, 跟住成班人跑就得啦!
    到時會有工作人員指示全馬、半馬跑手路線!

其實好多比賽ge 熱線都係咁上下,
    即使渣打咁大型比賽, 佢地ge 答覆都係不知所謂!
    不如多啲上嚟吹下, 反而仲實際!

升級   80.67%

該用戶從未簽到

desmondtang610 ching 唔好咁勞氣, 我都係10月中寄咗表亦試過 send email 問野都係無回覆.
    不過之前試過啲比賽都係咁樣, 好多時都係上黎睇吓其他跑友講嘅資訊至知最新消息例如過咗數未收到
    信未等等, 如果人地有而自已未有我至會去 check 大會.   通常啲比賽都係開賽前一個星期至比信過黎.
    至於地圖我呢啲唔快唔慢嘅人就跟住大隊一齊去就包唔會迷會方向, 同埋呢個比賽都係一條路去應該
    唔會跑多咗掛.  盡量享受比賽啦, 至多下年唔報呢個.

升級   60.53%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 amos 於 2010-1-13 13:52 發表

多謝師兄回覆 , 如果跑渣打 10km 有幾萬人一齊跑而且又跑得慢既話 , 就一定可以跟住其他人跑 , 跑全馬如果唔覺意跟正個 sub 3 , 我諗我唔使半個鐘就暈低 , 我目標只係完成全馬而己 ,  跑全馬既跑手既水平可以好差次 , 相信每個人戰略都未必一樣, 好難跟住人 . 準備又要 4 個月 , 但佢地只給我們唔夠一個星期既通知 ...

出面 5k , 7km , 10km 果類比賽 , 好簡單 , 大家只要努力一點 , 通常都完成到 , 成績未必重要 , 但呢個全馬都係咁 ....

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

師兄可以試下呢個網址,睇下幫唔幫到你。

http://www.gmap-pedometer.com/?r=3392270

升級   60.53%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2010-1-13 17:16 發表
    師兄可以試下呢個網址,睇下幫唔幫到你。" />" />" />" />

http://www.gmap-pedometer.com/?r=3392270

真係多謝呢度既的師兄 , 真係好熱心 , 我都上網搵過資料 , 呢條 link 我之前亦睇過 , 但小弟從第二個網見到既同呢條 link 講既有小小出入 , 所以先想有官方資料確實 , 如果我冇上呢個網搵 , 自己又唔得閒搵資料 , 咁我咪可能會當日去到現場先知自已點跑 , 佢地係假設所有跑手都上呢個網站 ? 咁樣搞全馬比賽係咪有點兒戲 ...

升級   60.53%

該用戶從未簽到

既然搞得全馬比賽就應該有點誠意 , 早幾年渣打比賽有跑手猝死 , 個多星期前有跑手在北潭涌練習猝死 , 全馬對好多業餘跑手黎講都係體能極限 , 最尾幾 km 好多人都係涯住跑 , 如果因為資料不足 , 累人跑錯而跑多左 , 如果有意外咁點 ? 大會當我地係小學生玩陸運會 ?

既然收得人錢 , 點都要俾 d 最基本既野參加者 , 佢地實話 d 錢用黎做善事 , 要環保之類既說話 , 咁佢地有冇認真討論過跑手既需要/權利 , 有冇開會討論下成個活動流程 , 冇錢落袋係咪就可以求其 ...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 desmondtang610 於 2010-1-13 17:44 發表
    既然搞得全馬比賽就應該有點誠意 , 早幾年渣打比賽有跑手猝死 , 個多星期前有跑手在北潭涌練習猝死 , 全馬對好多業餘跑手黎講都係體能極限 , 最尾幾 km 好多人都係涯住跑 , 如果因為資料不足 , 累人跑錯而跑多左 , 如 ...

師兄, AVOHK一開1已在佢在有路線描述

http://www.avohk.org/index.php?_room=16

"On the service roads at  High Island Reservoir.  Out and back on  SaiKung Man Yee Road (turn at East dam)  and short dog leg on the Sai KungSai Wan road for the half  .  Full repeats this twice with a longerstretch on the Si Kung Sai Wan Road in the first half.  Start finnish50 metres inside Pak Tam Chung barrier gate."

另報名表上一早已有地圖顯示路線

升級   2.67%

該用戶從未簽到

唔使甘勞氣同擔心,主辦單位往往係截止後才一併處理,多數係前一、二個星期才寄出號碼布或通知書,我收渣打報名表後3日便寄回俾主辦單位,到上星期仲未check 到自己No,打電話去問,佢哋話做緊我哋全馬D人,前2日上網終於check 到自己NO,但今日仍未收到通知書。
    比賽路線通常跟人跑,除非你係前一、二名前列跑手,否則跟大隊就無錯。我曾多次參加外地賽事,俾條路線圖,我都唔知果D地方係邊度,總知跟大隊,留意路口工作人員指示。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 desmondtang610 於 2010-1-12 23:25 發表
    "中國沿岸馬拉松" - 2010.1.17 日舉行

小弟舊年 10 中報名 , 12 月尾先查到銀行被扣左數 (超過兩個月 , 當中冇任何確認) , 其實呢段時間我一路都有 email / 打電話俾佢地問報名進度 , 但大部份電話都冇人聽 , 即使 ...

ching,跑成點?比賽搞得好嗎?

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 wewahaha 於 2010-1-18 19:12 發表

Deleted .

升級   60.53%

該用戶從未簽到

原帖由 wewahaha 於 2010-1-18 19:12 發表

5:30 , 搞得好 .

綜合左呢度既師兄同我既朋友既資料 , 同我自己落場所見 , 佢地搞得好唔錯的 , 我收番我之前既言論 , 同過兩日 delete 呢個 post .

升級   67.67%

該用戶從未簽到

我識的一些資深外藉人士,係會跑呢個馬拉松,但唔跑渣打的。