香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Mizuno Aero8 Vs Idaten5

升級   0%

該用戶從未簽到

請教各師兄/姐兩款鞋性能上有何差異?

跑感又如何呢?
+1 0
上一篇︰祝 Wadee兄 , 1月24日生日快樂下一篇︰廈門馬拉松賽傳舞弊 30多人取消資格

升級   22.63%

該用戶從未簽到

Mizuno Aero8 Vs Idaten4 (我得I 4)
我兩對都有著...a8 好著&好包隻腳
I 4就輕D LAW

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

我都有A8,亦覺此鞋很貼腳舒適。
但I系鞋是否沒有貼腳的設計呢?
跑步時兩者感覺會否很不同?

我有A8和Rider12。我覺得兩款鞋的跑感就很不同。

I系鞋與A系鞋相比又會否有此不同?

我正考慮是否添一對I系鞋作比賽用。假若I與A基本相同(或更差),我便不考慮了。

升級   57.89%

該用戶從未簽到

aero 8 保護性強些,是對很好很舒服的訓練鞋。
idaten 5是對很輕的賽鞋,但沒有spacer那麼貼腳及保護。
看鞋底結構aero 8是速度至安全重視,idaten 5是偏向速度重視,所以亦較輕。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

Sunshine ching,

From 鞋底結構, how to differentiate whether the shoe is 速度重視 or 安全重視?
In your opinion, is Idaten 5 a pair of good shoe for FM race?

升級   57.89%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-1-21 21:41 發表
Sunshine ching,

From 鞋底結構, how to differentiate whether the shoe is 速度重視 or 安全重視?
In your opinion, is Idaten 5 a pair of good shoe for FM race?

這幅圖會比較清楚:
A.抓地重視、B.速度重視、C.穩定性重視
其實不難理解,主要是鞋底和地的接觸點設計,接觸面多抓地能力自然好,
還有鞋的厚度物料及科技研發等,至於科技研發問題當然不曉了。

登錄/註冊後可看大圖

我都是新手,不敢茂然推介,綜合其他ching/ctse的討論,及看一些網頁了解,
其實選鞋除了鞋本身的功能外,還要看自己身材、腳形、足弓及跑姿等等。
先前說spacer較idaten貼腳及保護是我看網頁李嘉綸教練說的。
我覺得身材太重的人,idaten好像會單薄一點(高手除外)。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-1-21 18:03 發表
我都有A8,亦覺此鞋很貼腳舒適。
但I系鞋是否沒有貼腳的設計呢?
跑步時兩者感覺會否很不同?

我有A8和Rider12。我覺得兩款鞋的跑感就很不同。

I系鞋與A系鞋相比又會否有此不同?

我正考慮是否添一對I系鞋 ...

a8同rider 12點唔同法

升級   59.8%

該用戶從未簽到

我有A8,rider同Idaten各一對,rider重身,保護力強,我平時hea跑,跑街或長課都用佢,跑運動場或速度課,就用Idaten,較輕身,但保護性較低,我感覺A8就介乎前兩者之間,既保護之餘亦有D速度感,arm我D唔快唔慢的人

升級   70.53%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-1-21 17:40 發表
請教各師兄/姐兩款鞋性能上有何差異?

跑感又如何呢?

我覺得idaten5幾好著, 我依家都用黎練習+比賽...
aero 8就重身少少, 保護性都好多....

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 sunshine 於 2010-1-21 22:38 發表

這幅圖會比較清楚:
A.抓地重視、B.速度重視、C.穩定性重視
其實不難理解,主要是鞋底和地的接觸點設計,接觸面多抓地能力自然好,
還有鞋的厚度物料及科技研發等,至於科技研發問題當然不曉了。

http://www.fu ...

正!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-1-22 01:42 發表

a8同rider 12點唔同法

A8貼腳,底較薄,所以跑時"反應"較好。
由於R12底較厚,相對"反應"較鈍,有點"發唔到力"的感覺,但感覺較保護(雖然兩者都十分舒適)。

我現在練習時兩者交替用(但以R12為主),比賽則用A8。
由於R12已時日無多,所以考慮是否買(趁低吸納!)Idaten5作比賽用,A8則作練習用。故希望多了解Idaten5的用家意見。

多謝各師兄/姐意見。

升級   22.63%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

點解唔上spacer做比賽鞋...?
Idaten 個鞋底設計個人認為馬馬地.....
A8 個鞋底都係唔太適合自己腳形(發力問題) 個就好好著

升級   0%

該用戶從未簽到

好想買番對, 不過多數得八折..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-1-22 12:02 發表

送你一句
早買早享受, 遲買慳唔到幾舊" />" />

想買第一款藍色, 不過好似冇乜見. 而且都仲係八折

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-1-22 12:33 發表
藍色好似係上一款,新個款係紅色同白色!

都係得八折我見到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

怕小弟駕馭不到Spacer來跑FM,所以考慮Idaten。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-1-22 12:31 發表
我I係列3,4,5都著過,出I3個陣有兩種底可以選擇,一種跑TRACK好啲,一種跑街,當時著過唔錯,之後買I4發覺鞋面設計同3唔同咗,鞋底亦只有一種,感覺無I3咁好,鞋頭亦比較易變形,因為我腳大,近黎買埋I5 ...

小弟只係著過training鞋跑. 所以我既pb仲有好多機會如果著racing鞋.. ?

升級   100%

該用戶從未簽到