香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

台東226km超鐵出現啦!

升級   93.68%

該用戶從未簽到

有沒師兄有興趣,可計劃參加51.5or123KM,觀摩226KM好啦

226K
日期:99年10月1日 (星期五)上午 07:00
競賽距離:
游泳3.8 km 。
自行車180 km 。
跑步42.195km 。
競賽總計:距離合計226km,總時間以17小時為限。

123K
日期:99年10月2日 (星期六)上午 07:00
競賽距離、地點及時限:游泳2.2 km :臺東活水湖,2小時。
(單程1.1K,淡水湖、封閉水域、水質清澈見底)
自行車100 km :活水湖→成功鎮(折返)→活水湖,5小時。
(路況良好、起伏不大,東海岸風景秀麗,最適合騎車)
跑步21km :活水湖→利吉國小→活水湖,2.5小時。
(水利公園、利吉惡地,環境好、空氣新鮮,還有最溫馨的補給)
競賽總計:距離合計123.2km,總時間以9.5小時為限。

51.5K
日期:99年10月3日 (星期日)上午 08:00
競賽距離、地點、時限:
游泳1.5km:臺東活水湖,50分鐘。
自行車40km:活水湖→中華大橋→興隆國小(折返)→中華大橋→活水湖,100分鐘。
跑步10 km :活水湖→中華路→臺東市區→臺東森林公園→活水湖,80分鐘。
競賽總計:距離合計51.5km,總時間以3小時50分為限。
+1 0
上一篇︰點解會眼花???下一篇︰一零年一大難題,請各經驗人士比少少意見

升級   98.8%

該用戶從未簽到

123K暫時係我嘅夢想   

升級   41.95%

該用戶從未簽到

會考慮123k!

升級   97.33%

該用戶從未簽到

哇哇哇。。。。

睇到d數字都覺得勁...226123 

十三兄 ,gogogo你去我幫你影相 。

升級   93.68%

該用戶從未簽到

可以一起去,去到就各適其式

升級   41.95%

該用戶從未簽到

乘機去旅行

原帖由 georgemiu 於 2010-2-1 21:49 發表 可以一起去,去到就各適其式
幾時報名?有得去的話,就算撞正香港ITU,都唔理lu,反正我勤工都無獎!

升級   93.68%

該用戶從未簽到

密切留意中,會update大家

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2010-2-1 21:54 發表

乘機去旅行" />" />

幾時報名?有得去的話,就算撞正香港ITU,都唔理lu,反正我勤工都無獎!

13兄, 去啦! 去啦!! 我都想去( 如果過到大大個關)!! 香港果然ITU應該响23-24/10. 有成兩星期, 一定回得切!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-2 11:51 發表

13兄, 去啦! 去啦!! 我都想去( 如果過到大大個關)!! 香港果然ITU應該响23-24/10. 有成兩星期, 一定回得切!!!

我都想去 , 但要安排 , 安排 , 都未試過出外比賽 , o個感覺唔知係點 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-2-1 18:07 發表
123K暫時係我嘅夢想     

do re mi, kenneth hing, 咪當哼歌咁輕鬆完成 ,

升級   9.47%

該用戶從未簽到

Hi all,

HK ITU tentative date held on 23/24 Sep

We have around 20 ppls to Tiatung last year, below link for your interest.
Link: http://tw.myblog.yahoo.com/super-triathlon/
Do let me know if you need any assists.
You can visit my facebook album to see the beautiful Taitung bike course.

升級   93.68%

該用戶從未簽到

同“台東之美”搞出個雙胞胎:
http://www.tacocity.com.tw/ironman/

台東超鐵:
http://tw.myblog.yahoo.com/super-triathlon/

會密切留意事態發展,睇邊個掙贏個場地!
再update大家

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知要預幾多洗費呢~~
報得就玩盡佢,梗係226啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

游3.8K : 3hr (avg 500m/2.37min)
車180K : 8hr (avg speed 22.5k/h)
跑 42K : 6hr (avg 1km/8.57min)

(3+8+6)hr = 17hr

有機會應付到喎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-2 15:16 發表
游3.8K : 3hr (avg 500m/2.37min)
車180K : 8hr (avg speed 22.5k/h)
跑 42K : 6hr (avg 1km/8.57min)

(3+8+6)hr = 17hr

有機會應付到喎~~

係騖尾段個馬拉松仲可唔可以有力行返來
人生 3 大目標 .
1. Finisher of IRONMAN
2. 去 Boston 参加一次馬拉松
3. 未諗到.....

升級   93.68%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

如果唔係旺季假期的話大約:
機票聯稅(長榮)HKD1500,
住每天約HKD600�雙人房,
食同香港差不多,
北迴鐵路往返台東約HKD170

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-2-2 12:59 發表

do re mi, kenneth hing, 咪當哼歌咁輕鬆完成 ,

賽程123
游2.2K : 1hr (仲好氣好力)
車100K : infinity (唔放人, 冇得練, 死硬!!)
跑 21K : 2hr (如果仲有命跑)

你地玩得開心d啦       

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-2-2 15:46 發表

人生 3 大目標 .
3. 未諗到.....

如果真係11hr 完成到頭兩項,last 6hr 跑42k 又唔係好係好擔心,玩毅行時last 果兩段平路都仲可以慢jog,除非好多斜路~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2010-2-2 15:53 發表
如果唔係旺季假期的話大約:
機票聯稅(長榮)HKD1500,
住每天約HKD600�雙人房,
食同香港差不多,
北迴鐵路往返台東約HKD170

謝謝George 兄分享,咁6-7k 應該夠喎~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-2-2 15:46 發表

人生 3 大目標 .
3. 未諗到.....

Boston marathon 我諗我呢世都冇機會攞到入場券. ironman finisher 或者有機......如果個time limit 唔係太短. 我估計自己的時間:

3.8km swim = 1.5 hr (我以前試過慢慢游到呢個時間)
180km bike = 7 - 8 hr (我估計; speed = 23-25km/hr)
42km run = 6 hr

總共: 15.5hr

希望真的有機會參加, 短期目標是半鐵人.