香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

膝頭痛 - 骨科醫生的處方

升級   100%

該用戶從未簽到

第一次出post, 就問受傷問題. 真慘!

經過一月份的三個10k賽事(長洲, 懷智, 清水灣), 終於在清水灣10k賽事的勁斜受傷. 接近兩個禮拜都未康復, 今日去左見骨科醫生.

醫生話小問題, 只要休息和等一兩個月就可以好. 要快就注射一D jelly 到膝頭. 這樣我就不能參加 "發財跑" 和 "渣打10K"。

醫生給我以下的藥
Nidol Tablet (消炎藥) x 5日
Slow IBuprofen (消炎藥) x 5日
Viartril-S CAP (葡萄糖胺)x 5日 (之後續續服用半年)

請問有冇CHing or CTse 長期服用葡萄糖胺? 是否認用膝帶(e.g. McDavid or Mueller) 可減輕受傷機會?
+1 0
上一篇︰来自大连的跑友报道下一篇︰2010.02.11 港區年尾流流口水型男索女:強身健體慶團年

升級   55.65%

該用戶從未簽到

溫馨提示:
骨科消炎藥最好跟胃藥.
如果無, 一定要飽肚食藥.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 samuelw 於 2010-2-5 00:22 發表

經過一月份的三個10k賽事(長洲, 懷智, 清水灣), 終於在清水灣10k賽事的勁斜受傷. 接近兩個禮拜都未康復, 今日去左見骨科醫生.

醫生話小問題, 只要休息和等一兩個月就可 ...

葡萄糖胺 我試過食左兩個月, 心理上覺得好d, 我覺得都有用
因為我依家食緊中藥, 所以停左食, 我遲d 都會食返

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我朋友膝部受傷,也要服用"葡萄糖胺"去補充/修補膝部軟骨。
早期服用醫生開的藥物,後期就利用健康食品去吸收骨膠原。
頭三個月完全停止跑步和劇烈運動,之後三個月做舒展活動。
半年後像初跑者一般練習跑步,一切由頭重新開始。

升級   100%

該用戶從未簽到

5該哂

問左其他同事和朋友, 原來好多人有都有經常服用葡萄糖胺。

昨天買了Mueller Knee Strap, 但是不明白 how the rubber band can fit into the gap of the knee to provide uniform pressure. 希望可以快D跑番, 試下條帶。

升級   25.26%

該用戶從未簽到

I have consumed Viartril-S since my knees surgery in 2005.  醫生話我軟骨部份已經受損,最好都係KEEP住食。另外我都有打關節內注射,最初我打HYALGAN,最近呢幾次轉打另一個品牌GO-ON,醫生話FEEDBACK好的喎。

升級   60%

該用戶從未簽到

我都有長期食葡萄糖胺,食

升級   60%

該用戶從未簽到

我都有長期食葡萄糖胺,

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

葡萄糖胺通常係空肚或飽肚食?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 samuelw 於 2010-2-5 00:22 發表

醫生話小問題, 只要休息和等一兩個月就可 ...

ching 我有itb, 請問以上約物要醫生紙才可以買ma?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-4-25 21:21 發表

登錄/註冊後可看大圖

我有itb, 請問以上約物要醫生紙才可以買ma?

Hi Tarry ~  I am not sure about Hong Kong, but you can get them in any drug stores in North America without doctor prescription.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

吃藥的時間無所謂。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 lvrunner 於 2010-4-27 04:41 發表

Hi Tarry ~  I am not sure about Hong Kong, but you can get them in any drug stores in North America without doctor prescription.

well, get it

升級   94.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Simon So 於 2010-2-5 11:41 發表
    我朋友膝部受傷,也要服用"葡萄糖胺"去補充/修補膝部軟骨。
    早期服用醫生開的藥物,後期就利用健康食品去吸收骨膠原。
    頭三個月完全停止跑步和劇烈運動,之後三個月做舒展活動。
    半年後像初跑者一般練習跑步,一切 ...

Me too........................唉..................

升級   32.11%

該用戶從未簽到

我跑開10-15k到。

2月時跑青公,半途食咗包gel含咖啡因,功力大增,結果完成青公來回(海濱 //大欖迴旋處),約20-25K。

跟住右膝痛咗兩個月,4月求醫,醫生開咗"服他輕"俾我食一個月,而家快食完,快好番。

個次醫生睇咗我hk$1200連X光,好彩公司有得claim。

醫生話膝帶係職業選手負傷上陣時減輕痛楚用的,我地業餘人仕不需用膝帶,業餘人仕係為健康而跑,受了傷就要養好才再跑。

升級   55.65%

該用戶從未簽到

原帖由 chowsmile 於 2010-4-26 12:57 發表
    葡萄糖胺通常係空肚或飽肚食?

葡萄糖胺通常係飽肚食

升級   13.8%

該用戶從未簽到

同意, 葡萄糖胺係飽肚食, 跟 3 餐啦 (我食左一個多月, 但好多時都唔記得, ESP 吃完早餐在公司做做做... 哎呀, 已經十一/ 十二點了)

我醫生話葡萄糖胺可以 KEEP 住食 (有 D 人話唔得, 我醫生話係因為有D劣質的葡萄糖胺, 係個膠囊自己本身有問題都唔定, 唔可以長期吃, 只要選擇優質的就OK)

升級   100%

該用戶從未簽到

C Hing, 請問你食開邊隻牌子o既葡萄糖胺,
    可否發短消息給我參考呀?

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

第二隻都係NSAID, 一定要飽肚食或連胃藥食....

升級   13.8%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

唔好意思, 我MISS左 D POST. 有關葡萄糖胺的INFO, 我PM給亞傑師兄你吧. 謹供參考~