香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

10.5 km 49分鐘完成,算好嗎?

升級   64.21%

該用戶從未簽到

本人開始跑左半年10km, 今日第一次比賽,但落住雨跑.........
後段膝頭開始酸軟, 要點練先會好d?
+1 0
上一篇︰[轉]毅行出哲學-三類毅行者下一篇︰買鞋一問...幫幫手

升級   24%

該用戶從未簽到

Hi Ching,
49分跑10.5km即10km約---46分至47分,以跑咗半年計算幾好
你是否也是跑"HA"10.5km?? 我是KWC員工,今年跑43:07分,全場得16冇獎攞不過都PB咗!!!
如果想進步就要跑吓Interval,tempo and 長課!!!!建議你加入跑會跟操會進步得快些!!!

升級   64.21%

該用戶從未簽到

正有此意~~~都想識多d跑友
16............我得排65, 6分鐘差距都幾大................

HA?今朝城門河是嗎?
pb又係咩, 我係新手一名

升級   24%

該用戶從未簽到

HA----醫院管理局(是今朝城門河)
PB----破個人記錄

排15個位快我約1秒---我們一起衝線!!!!!!所以6分鐘差距其實好大!!!

建議你在"自由講"那裏出post,因為此處是英文區!!!!

升級   64.21%

該用戶從未簽到

唔該ching!!

我是掹人車邊先有得參(secret)
希望可以再跑多d

再次多謝你提供既訓練資訊~~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我跑步約一年有多,
    今日跑 HA Happy New Year Run 10.5km, 跑咗 51:30 (102名).

你跑咗半年, 有咁嘅成績, 其實都幾好嘞 !
    你冇正式跟方法練 ?
    如果跟嘅話又有時間練, 第時應該會幾勁吓 !!!

Nice to meet you !

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 macwindyhk 於 2010-2-7 14:03 發表
    本人開始跑左半年10km, 今日第一次比賽,但落住雨跑.........
    後段膝頭開始酸軟, 要點練先會好d?

只要自己滿意就行了,太在意和別人比較可能會影響跑步心情和樂趣.

若有傷痛,可能要注意跑姿

升級   91.67%

該用戶從未簽到

各位同事我都有跑"HA"10.5km今年第一次跑,而且第一次跑雨戰好辛苦...後段衫,鞋好濕身又重
    我跑49:48分(72名).但最後衝線好似好求其比名次.......我衝線過先但比後面衝線上來的人比佢名次,又冇晶片計時間..........有機會再同各位同事跑道上見!

升級   24%

該用戶從未簽到

Hi,
    其實HA這賽事都是"玩" 的性質重些,主要係想同事及家人做

升級   24%

該用戶從未簽到

Hi,
    其實HA這賽事都是"玩" 的性質重些,主要係想同事及家人做

升級   24%

該用戶從未簽到

Hi,

其實HA這賽事都是"玩" 的性質重些,主要係想同事及家人做運動!!!!所以攪8,9年都係冇晶片及大鐘....
    不過頭幾名得獎的同事水準很高.....男子b,c組頭三位10km都要sub38,39min
    而女子全場1,2名10.5km都只是42:3x及43:xx

升級   91.67%

該用戶從未簽到

男子組頭三位10km係38,39min......真係水準很高,我最好10k都係46"左右,1.58"半馬.
    唔之道賽後HA有冇總成績公佈?
    各位同事........唔之今年有冇運動會?大家有冇報名其他比賽我就報左馬鞍山8K及渣打半馬.

升級   64.21%

該用戶從未簽到

唔怪得我朋友跑之前已經同我講好多勁人,女仔都咁有水準。。。。。
    我目的係挑戰同磨練自己,梗係唔想受傷喇。我仲係自己一個練人,有幾會都想同其他跑友交流下點樣進步

升級   64.21%

該用戶從未簽到

我之前既訓都只係跑圈, timmy ching提到既interval同tempo, 我黎緊會開始嘗試
    各位ching覺得邊樣有效d?

仲有, 唔該哂幫我轉左個貼黎自由講, 先得到咁多回應

升級   24%

該用戶從未簽到

Hi,

其實interval同tempo都是需要同時進行的
    Training通常以一星期為一個單元-----亻列如包含interval一天,tempo一天,recovery一兩天及長課一天等!!!
    所以其實都佔你幾多時間,最好使跑步成為習慣及和家人溝通、溝通!!!!!

升級   64.21%

該用戶從未簽到

真係要好有恆心, 唔該哂timmy兄先

我仲會游一日水去keep埋上身既training...............真係好難keep到train咁多日................

升級   61.67%

該用戶從未簽到

我只係跑到46接近47min得第40名!本來以10k pb計應該可以接近43min,呢排狀態真係好差!

升級   64.21%

該用戶從未簽到

46-7都幾快wor, mymarathon兄你平時你點操呢又?

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

原帖由 佐治男孩 於 2010-2-8 11:55 發表

只要自己滿意就行了,太在意和別人比較可能會影響跑步心情和樂趣.

若有傷痛,可能要注意跑姿

猫咪也是这样想的。。。。。。
    俺 好久没有参加过10km比赛了,大陆这种很少,只有nike的。。

升級   22.05%

該用戶從未簽到

hi

原來呢度有好多ha既同事呀~~~
    我都有跑HA Happy long run, 今年第3年玩.....我係 KWC 架