香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

SOHO....-_-

升級   59.8%

該用戶從未簽到

自從有soho以來,我都期期買,難得香港地有有心人搞體育雜誌,
買完今期,翻了翻,唔係嘛,點解越來越似d mug 週物週,
有三分一係廣告,小弟當然知道香港乃商業社會,本書賺錢來自廣告,
點會係賣書o個十幾蚊,
好可惜,今期我看soho的速度同mug週一樣咁快,有新主題但欠深入,
最奇怪係唔通每一樣東西只要冠名"運動"兩字,就可以穿鑿附會?
十二星座可以,點解唔應下節,出十二生肖?
四型人格流於表面,獨立可作專題又有吸引力,
介紹飛盤的只說不用裁判亦能自律,又用圖表示場地分佈,但如何玩,
點計分都冇提及,幅圖有o羊用?
人地點知得一分有幾難,點解會搞到大汗疊細汗?
呢幾期都唔知本書想帶出o羊訊息
我比較欣賞訪問搞運動的人,或名人如何看待運動,
今期長毛的那部分最好
請問史波,soho的定位如何?
太多種類的運動,要涵蓋全部,只會是蜻蜓點水,膚淺
集中某一類,市場只是某一類人,
keymansoho就明顯係好例子
相信搞運動雜誌不只介紹運動,而係推廣運動文化
原諒小弟的勞穌
+1 0
上一篇︰本來想跑步減肥,點知跑咗一星期隻就......下一篇︰乳頭磨損, 好慘 !!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

ching 意見希望有關人仕可以睇到, 多意見先有進步ma.

多廣告小弟覺得無乜問題, 鍾意睇就睇, 唔鍾意睇揭去下一頁都唔係好side 時間,

不過內容方面, 我都覺得確實有改進空間。

我唔係期期都有買, 我只能舉一個例子:
我買左一期係介紹跑鞋, 因為小弟對跑鞋認識唔多, 本想買黎睇下有咩好介紹,
點知書入面介紹幾款波鞋ga 資料都係好官方, 即係上返網都搵到0個d, 同埋拎過下咩獎, 另外都有各種評分

但其實我最想知係對鞋適合跑幾k, 用黎跑長課同全馬得唔得, 想要多d 專業意見, 但雜誌只講到 "夠保護" , "避震好",
避震好係咪等於可以跑長課呢? 我都知呢d 又視乎個人體重, 但佢可以詳細d 講下幾重ga 人著呢對鞋好, 適合中長或短課之類之類
如入面d 資料我上官網都搵到, 咁我買本雜誌就好似無乜用.....

也請原諒小弟的勞穌

我會繼續支持 soho!! 希望你地更進步!

升級   11.05%

該用戶從未簽到

我都覺得本書越來越行, 加多一本講足球的我睇都未睇過, 如果我要睇足球的都唔使買sportsoho啦
訪問名人還好, 加埋d運情真係整cheap哂, 訪問蔡逹明廣告居多

升級   59.8%

該用戶從未簽到

好在都有ching 支持,我都想本書好好地,
話曬o係香港綜合運動雜誌唔多,

之前本書開書時叫人俾多d意見,都好虛心,
好有心做好本書,但而家俾左意見,完全都冇反應,
淨係每月月頭提大家買書
唔知史波(目弟)唔(目弟)到?

放眼書報攤,都係足球同籃球多,其他運動的雜誌生存空間少之又少,
而家資訊咁發達,好多人上下網都得到唔少料,
如果雜誌內容唔係一般人咁易得到,可觀性又會增加,
譬如運動創傷,治療,肌力鍛鍊等等
又或追貼時事,之前阿叔過身,我仲以為會講下一代名宿,
點知冇,我諗尹佬都唔會講,
另外本書報導只局限在香港的體壇,外地的少之又少,
大多資料來源都來自本港的學者,醫生,運動家,
外國的研究呢?

呢個世界好現實,做得好,人地會讚賞你,幫襯你,
做唔好,就唔so你

升級   67.67%

該用戶從未簽到

搞雜誌係唔容易,諮詢意見後,也要一些時間才可落實的。我下期開始會在Soho寫欄,順便把三位意見,反映給雜誌中人啦。

升級   21.05%

該用戶從未簽到

有買既跑友 今期渣打專集如何??

升級   40.67%

該用戶從未簽到

老實講, 自從soho加左足球獨立本外, 我就無買過。因為我對足球dd興趣都無, 要我俾多幾蚊買一本揭都唔揭ge書, 就交俾人回收, 我覺得好唔環保, 好浪費。

以下內容唔知依家本書有無, 因為我無買好耐:
香港體壇實在太細, 好容易來來去去都係o個幾個運動明星。
可以的話(我知會好難), 嘗試衝入中國, 報導一下國家級或省級運動員ge 生活同訓練方法, 我諗會較多人有興趣。
好似本野外定向咁, 如果只講香港境內事, 一早摺左啦!
*我都係想本書好姐, 以上有乜得罪, 請多多包函!*

升級   7.89%

該用戶從未簽到

sportsoho現時都仲未有明顯定位,咩都講下

又唔似普及運動書,又唔係專題運動書
開書初期,少d廣告,感覺d內文多d誠意
而家多左好多有sales意味既介紹文章,如樓上講過訪問蔡達明,但原來係幫鞋賣廣告

今期所以謂渣打專集,好馬虎,只係放幾張相,有個星級成績表
有幾頁跑手訪問,但個訪問大部都係d玩玩下既參賽者,但又無冠亞季既訪問

個星級成績表,唔係講邊個人跑冠亞季,係講某d選手既全馬同半馬成績,只係放左d人頭加個名同完成時間
係d人星級定時間星級?無講
星級在跑手?但完全無講d人有咩特別,好似其中「江鳳仙」、「羅錦輝」,大家一定知兩位係邊個?
星級在時間?又放左幾個3個幾鐘無獎既人

開頭因為支持佢訂左一年
講真,完左之後如果都係咁,我唔會再買

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 runningman 於 2010-3-11 00:51 發表
sportsoho現時都仲未有明顯定位,咩都講下

又唔似普及運動書,又唔係專題運動書
開書初期,少d廣告,感覺d內文多d誠意
而家多左好多有sales意味既介紹文章,如樓上講過訪問蔡達明,但原來係幫鞋賣廣告

今期所 ...

今期出書時間應係渣馬之前, 無今年資料係正常ge。
(有錯請指正)

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 2010-3-11 09:50 發表

(有錯請指正)

一定唔係啦,本書係3月書,加上內容全部都係賽後野
佢連路線圖都無放

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 2010-3-11 09:50 發表

(有錯請指正)

March 2010 .....e期係渣馬之後O.... 有今年渣馬喔..
訪問蔡達明係上期(2月份)

升級   32.33%

該用戶從未簽到

SportsSoho ... 未有明顯定位 ...

今期個本, 我係 OK 睇左唔夠 5 分鐘放番落架 ...

說實話, 我寧可比錢買外國出的專題雜誌.

升級   64.74%

該用戶從未簽到

買左今期.....
內容真係唔太吸引.....
下期真係打下書剃先決定

p.s. 上年渣打認識哩本雜誌...keep住買...都差唔多一年....今期內容係我覺得最唔吸引

升級   98.8%

該用戶從未簽到

我以為今期會好多篇幅講渣打馬拉松, 點知得嗰少少, 真係唔夠喉   

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-3-11 17:03 發表
我以為今期會好多篇幅講渣打馬拉松, 點知得嗰少少, 真係唔夠喉     

我係seven到睇左一陣 真係好少渣打野呀

升級   18.8%

該用戶從未簽到

第一次買,見佢封面話渣馬特集,又有兩本以為成本講渣馬,原來一本係講足球 ,唔要足球果本賣9蚊得唔得

升級   10%

該用戶從未簽到

多謝各方評論,無論彈與讚,都收到,但能否做到,只可說〝儘力而為〞。就好像練跑多年,越練就越發現很多缺點,改之不儘,如擺手,呼吸,后蹬等。當然,在改進過程中,會迷失,疑惑,甚至受傷,但如前輩所說,這些都是很可貴的经驗。眾多運動中,我最愛跑步,喜歡是為在跑道上,无論你碰到的跑手是快或慢,大家都会豎起大拇子,共勉之。

升級   59.8%

該用戶從未簽到

期待中.......

升級   76.8%

該用戶從未簽到

話是話今期星級成績表裡CUT人頭相片整到潔儀好肉酸, 好似俾人斬頭咁. 好唔靚

升級   0%

該用戶從未簽到

期待中.......X2

add oil ar