香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

徵求適合一家大小行山路線

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

每條家樂徑都位於郊野公園內景色怡人和交通方便的地方,長度由一公里至三公里半不 ... 沿途設有家樂徑標誌指示方向。無論幼童或老人皆可在半小時至二小時內輕鬆地行畢

http://www.hkwalkers.net/chi/trail_list/type.htm

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Suggest 菠蘿壩自然教育徑 (beautiful scenery, especially 1-2 days after heavy rain   )
    But beware of the monkeys

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

可以由粉嶺坐小巴入鹿頸,在發記士多起步,沿海旁小徑 行入去,沿途可以望到對岸大陸新面貌,
    沿海行感覺開揚同空氣清新,沿途有1至2檔小士多提供飲品及豆腐花、客家小食如各式茶果、雞屎藤等,
    非常美味;行大約3 K到有住家式飯店提供美食,坐在户外開餐,心擴神怡。
    可隨時行回頭路返回鹿頸坐小巴走。

我經常同啲朋友一家大細包括七、八十歲老人家同小朋友去行。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-11 10:26 發表
    初三諗住一家大小去行山,有無啲值得去,路途不長,大人細路都啱行的路線介紹一下!

近近地...屯門徑啦

升級   0%

該用戶從未簽到

在屯門,簡單d,行麥徑十~~
    鍾意行到邊,隨時離開都得啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

坐車入西灣亭,行麥二,避左西灣山,沿途風景好,有山有海有水塘,又多士多,可以晌咸田慢慢食下野吹下海風~~

帶小朋友有個安全問題,最好揀多人行既路線,有d 家樂徑鬼影都唔多隻,而沙田一帶就有ii/山賊風險~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   4.75%

該用戶從未簽到

亦可以考慮北潭涌(好似西頁市也有)搭小巴入海下
    在灣仔半島行一圈
    果度四面臨海,是海岸公園
    我覺得景色真係好正

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我都約左人初三行大運,希望天氣唔會繼續潮濕有霧啦。
    否則風景睇唔到,人又濕立立。

升級   48.67%

該用戶從未簽到

原帖由 simonso 於 2010-2-11 12:45 發表
    我都約左人初三行大運,希望天氣唔會繼續潮濕有霧啦。
    否則風景睇唔到,人又濕立立。

當為睇霧景啦如果係咁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-11 10:26 發表
    初三諗住一家大小去行山,有無啲值得去,路途不長,大人細路都啱行的路線介紹一下!

How about the Lamma Island?

http://www.1-hong-kong.com/hk/lamma-01.htm

http://www.hike.hk/load.jsp?route=lammaa&page=1

The route is easy and you can eat the famous 建興阿婆豆腐花 at 榕樹灣.