香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

咬柴後的得著 - 停跑

關閉 [複製鏈接]

升級   85.33%

該用戶從未簽到

小弟自從1月1號玩東北縱走左腳咬柴之後都係跑過2-3日(10K), 更不幸既係2月3號右腳唔小心又咬柴(我之前咬過3次右腳). 終於知道咩叫「興奮」! 無辦法之下去左睇跌打, 果醫師同我講D骨無事, 只係傷左D筋, 所以一睇就睇晒2隻腳, 佢唔敢大力按我隻腳, 因為真係好痛, 佢只係幫我按周圍既筋, 之後就講我係嚴重肌肉疲勞, 我就諗都係, 平時我企1個鐘左右就覺得好攰, 佢幫我按腳底筋, 腳跟, 脛前肌. 哈哈睇到自己2隻腳包住真係好似著左對襪咁(不過係厚身襪). 嘩! 隻腳一落地,真係比死更痛苦. 連行都行唔到. 唯有好似「跛佬」咁, 柺下柺下行.

唉!依家日日都要去睇跌打. 幫d肌肉按摩同埋拉鬆d筋, 佢話我到依家為止d筋都未按鬆, 仲係好硬, 行既時候都覺得痛...特別係訓醒起床時隻腳落地.

之前仲要報左全馬, 無練過, 又傷左. 點算!!!

請問各位ching/ctse有無d快速方法搞一搞對腳?
+1 0
上一篇︰Garmin 310XT下一篇︰________

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 water_ho8538 於 2010-2-12 14:38 發表
小弟自從1月1號玩東北縱走左腳咬柴之後都係跑過2-3日(10K), 更不幸既係2月3號右腳唔小心又咬柴(我之前咬過3次右腳). 終於知道咩叫「興奮」! 無辦法之下去左睇跌打, 果醫師同我講D骨無事, 只係傷左D筋, 所以一睇就睇晒 ...

我會睇物理治療...  安全d...

升級   7.45%

該用戶從未簽到

師兄多的休息,看情況跑全馬有些mun水!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

ching,休息是為了要跑得更遠。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 water_ho8538 於 2010-2-12 14:38 發表
小弟自從1月1號玩東北縱走左腳咬柴之後都係跑過2-3日(10K), 更不幸既係2月3號右腳唔小心又咬柴(我之前咬過3次右腳). 終於知道咩叫「興奮」! 無辦法之下去左睇跌打, 果醫師同我講D骨無事, 只係傷左D筋, 所以一睇就睇晒 ...

係時候為人民服務...

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7936&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

隊友仔而家點??

升級   5.3%

該用戶從未簽到

祝早日康復

升級   40.15%

該用戶從未簽到

ching,假如您想更快好,那麼全馬可以不用考慮鳥.
想快d好番係好簡單,全休,盡量不要令受傷部位有任何動作,食野方面清淡d,走凍 etc

升級   85.33%

該用戶從未簽到

之前傷左腳,依家連右腳都傷埋,不過睇緊醫生,但係效果都係一般...希望無事啦

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-22 12:25 發表
隊友仔而家點??