香港長跑網  - 長跑長友

樓主: vileung
打印 上一主題 下一主題

阿 VEE 練跑日誌

升級   10.6%

開心
  • 簽到天數: 5 天

8.31 馬鞍山海濱公園 迎新hea跑

尋晚好高興見到 堅堅 KIN8333 Christy 鄭嫂 同埋 Simon... 仲有 皇上

大家 hea 跑馬鞍山海濱公園來回2次 (13K) ,感覺唔錯。沿路又可以見到海,真係超正!

我計劃 905 跑 馬鞍山科學園 及 907 跑 馬鞍山海濱公園,各位 ching & ctse 有興趣就黎啦!

升級   10.6%

開心

30/8-1/9 週記

30/8   沙田城門河慢跑              = 6km
    31/8   馬鞍山海濱公園來回 X 2  = 13km  
    5/9     馬鞍山科學園來回           = 12KM

本週練跑里數 = 31 km

升級   10.6%

開心

星期一我去左觀塘,買左對RIDER 13 同 FORTIS 3。用左 $850。

見到有新鞋,就係 Excel 到整左個Spreadsheet 幫佢地做個記錄。

登錄/註冊後可看大圖

可以睇到每對鞋既總里數!好正架!

升級   10.6%

開心

6/9-12/9 週記

7/9     馬鞍山運動場15圈       = 6km
    8/9     城門河慢JOG              = 6km  
    9/9     城門河慢JOG              = 8KM

本週練跑里數 = 20 km

升級   10.6%

開心

13/9-19/9 週記

14/9   馬鞍山海濱公園 (7am) = 7km
               沙田運動場 (8pm)       = 6km
    17/9   馬鞍山運動場              = 6km
    (8X400 interval training @ <2'35"/lap)  
    19/9   馬鞍山海濱公園           = 7km

本週練跑里數 = 26 km

升級   10.6%

開心

20/9-26/9 週記

21/9    九龍灣慢Jog                = 15km
    22/9    第一城-元洲仔來回      = 20km
    26/9   馬鞍山運動場->科學園 = 7km
              運動場 7 X 大圈            = 3km

本週練跑里數 = 45 km

升級   10.6%

開心

27/9-3/10 週記

30/9    沙田運動場(1200X3)       = 5km
    第1組
    2"36/2"32/2"33
    第2組
    2"39/2"37/2"40
    第3組
    2"42/2"39/2"51
    第三組跑到死下死下所以就唔係好掂囉!

1/10    馬鞍山運動場-科學園來回    = 14km
    3/10    沙田運動場->科學園          = 6km 做幫樂華盃 做攝記
               科學園->元洲仔                = 4km
    星期日下午去左踩單車,不過炒車。。。   個肚YU左好大噠添。。。希望冇事啦,睇睇聽日點。可能今個星期唔跑得啦。。。

升級   10.6%

開心

呢兩個星期工作好忙,冇乜時間跑步,所以爭取星期日上午練跑!
    17/10 沙田->科學園->恆安->沙田 (2h25min)

沙田->雙橋 (20'02)
    雙橋->科園 (27'06)
    科園->雙橋 (26'43)
    雙橋->恆安 (24'02)
    恆安->雙橋 (23'22)
    雙橋->沙田 (21'48)

20/10 沙田運動場 8km (58'21")

24/10 沙田->科學園->恆安->沙田 (2h24min)

沙田->雙橋 (19'13)
    雙橋->科園 (25'28)
    科園->雙橋 (26'27)
    雙橋->恆安 (24'29)
    恆安->雙橋 (25'08)
    雙橋->沙田 (21'27)

升級   10.6%

開心

31/10 馬鞍山海濱公園 ( 慢跑 7km)

2/11 馬鞍山運動場 (6 X 400 + 2km 慢跑)

6X400m 1'56 / 1'59 / 2'01 / 1'59 / 2'02 / 2'04

2km (@14'12)

6/11 沙田運動場 (3km)

2'36
    / 2'42 / 2'40 / 2'40 / 2'39 / 2'43 / 2'43 / 1'13

升級   10.6%

開心

7/11   NB 15K (2h13') 跑完就病了

11/11 慢跑城門河 (53')

12/11 沙田運動場 4X1200m
    2'27 / 2'26 / 2'26
    2'26 / 2'29 / 2'27
    2'29 / 2'29 / 2'31
    2'28 / 2'27 / 2'28

14/11 Asics 10km Run (1h11'05")
    6'55 / 6'59 / 6'56 / 7'17 / 7'06
    7'08 / 7'19 / 7'06 / 7'12 / 7'04

升級   10.6%

開心

15/11-21/11 週記

17/11 慢跑城門河 (1h10')

18/11 沙田運動場 6X800m
    2'21 / 2'17
    2'31 / 2'27  
    2'36 / 2'26
    2'37 / 2'36
    2'32 / 2'24
    2'30 / 2'15

20/11 21km Test Run (2h43'46")
    7'03 / 7'11 / 7'08 / 7'07 / 7'07
    7'24 / 7'04 / 7'06 / 7'20 / 7'46
    7'20 / 7'16 / 7'27 / 7'57 / 7'23
    9'49 / 8'24 / 8'41 / 9'19 / 8'54 / 8'49

升級   10.6%

開心

23.11.10 5K 短長跑 馬鞍山運動場
    今早遲左起身,所以10點鐘起跑,太陽係正頭頂,好曬,救命!

鞋: Mizuno Nexus 4
    模式: 短長跑
    時間: 32'43
    2'35 / 2'41 / 2'36 / 2'36 / 2'34
    2'36 / 2'37 / 2'37 / 2'38 / 2'39
    2'50 / 2'38 / 1'00

跑到第11圈時,對腳硬哂,好彩跑跑下又無事!練好D中長跑,希望石門10K再度PB!

升級   10.6%

開心

渣打全馬 倒數第十三週 (22/11 - 28/11)

23/11/2010  馬鞍山運動場 (5K)
    朝早遲左起床,所以要到10點幾才到運動場。諗住用10K速度跑個5K。點知... 個太陽好似勁唔LIKE我。曬到死下死下...
    不過都以 (32'43") 完成 12個半圈。
    2'35 / 2'41 / 2'36 / 2'36 / 2'34
    2'36 / 2'37 / 2'37 / 2'38 / 2'39
    2'50 / 2'38 / 1'00

28/11/2010  將軍澳大圈 X 2 ( 16K @ 1h56 )
    和堅堅操左2個將軍澳大圈。跑時,感覺非常好,而且速度不錯。不過之後,吃飯時有些少作悶感覺。好彩,當晚回家後,休息了一會感覺舒服些。第二朝,已經冇事LU!

升級   10.6%

開心

渣打全馬 倒數第十二週 (29/11 - 5/12)

29/11/2010  沙田運動場 ( 8 X 400m )
    當晚工作至 7點半,之後去沙田運動場練下 Interval 。可惜當晚堅堅有講座要聽,冇跟我練。
    1'41 / 2'01 / 1'53 / 1'55 / 1'57 / 1'59 / 2'01 / 2'21
    原先應該要練10個400米,可惜我第8個已經死下死下。所以就放棄了。況且當日朝早被個小學生踩到隻腳,痛到救命!跑時都唔係咁舒服。

5/12/2010  石門10K ( @ 1h03‘22‘‘ )
    因為堅堅要到澳門跑全馬,所以未能一起參賽。當日我6點半起床,聽了一會兒歌仔,再出發。七點半左右,去OK買左個瑞士卷+維他奶。差不多8點才到比賽場地。立刻換衫和存物... 偏偏在這個時候,個職員搵我做問卷話有野送(我呢D咁愛貪小便宜的人,梗係冇放棄機會)我去埋廁所後去起點,就開始倒數。
    6'18" / 6'13" / 6'25" / 6'11" / 6'30" (Water)
    6'08" / 6'15" / 6'37" (water) / 6'24" / 6'16
    呢個比賽是我近來最滿意的一個,可惜有些少遺憾。我跑到8K時,感覺很辛苦,所以想停下來休息。見到水站就停下來飲杯水。之後還休息了30-40秒。其實當期時並不需要飲水,應該繼續跑。應該撐到終點才休息。不管怎樣,也是 PB 了我以往的成績。
    2009年12月6日,是我人生中第一次參與香港的長跑比賽,那就是石門10K。當時用了 1小時28分才完成。經過1年的訓練和努力,我再跑石門10K,用了1小時3分完成,同時,打破了我個人的最佳10K時間。5th December, 2010 will be one of the most meaninul and unforgetable days of my life.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vileung 於 2010-12-20 16:25 發表
    29/11/2010  沙田運動場 ( 8 X 400m )
    當晚工作至 7點半,之後去沙田運動場練下 Interval 。可惜當晚堅堅有講座要聽,冇跟我練。
    1'41 / 2'01 / 1'53 / 1'55 / 1'57 / 1'59 / 2'01 / 2'21
    原先應該要練10個400米, ...

Vee,
    渣馬加油呀!
    星期四趕到既, 過來沙田一齊操5K啦~

升級   10.6%

開心

原帖由 大圍新跑手 於 2010-12-20 23:00 發表 Vee,渣馬加油呀!星期四趕到既, 過來沙田一齊操5K啦~

好的,星期四,我應該收 7點,可以7點半到運動場。不過我應該操唔到幾多個5K啦。

升級   10.6%

開心

渣打全馬 倒數第十一週 (6/12 - 12/12)

8/12/2010  沙田運動場 ( 5 X 1200m)
    8點中左右起床,去左沙田運動場跑 interval
    set 1: 2’20 / 2’19 / 2’17
    set 2: 2’20 / 2’22 / 2’19
    set 3: 2’19 / 2’19 / 2’18
    set 4: 2’19 / 2’16 / 2’16
    set 5: 2’16 / 2’18 / 2’17
    跑完第三組之後想停,不過又諗住頂埋第四組先停。頂完第四組後,又諗住不如跑埋佢。咁就跑左五組1200出來。

10/12/2010 沙田運動場8km ( @ 52’51 )
    當日我晚上8點15分才到運動場,已經見到大圍同SIMON師兄差不多練習完。我才開始跑。跑了20圈。
    2’32 / 2’29 / 2’30 / 2’26 / 2’33
    2’28 / 2’31 / 2’30 / 2’29 / 2’47
    2’46 / 2’42 / 2’42 / 2’39 / 2’41
    2’59 / 3’00 / 2’56 / 2’38 / 2’24
    跑得麻麻地,因為好累,時時都想停下來唔跑。不過唔知點解,跑下跑下又唔記得左。

12/12/2010 荃灣西大欖來回 ( 23km@ ~ 3 hours )
    當日我和堅四點在荃灣遊樂場起步,一開始由荃灣西去深井段路最辛苦。不過跑跑下,過左深井去大欖段路好舒服。亦第一次經過青色隧道。不過到左大欖,發覺有個地雷陣,勁多地雷,唯有小心行過這段路再跑。之後返到深井七仔補水就一口氣跑返去。過了橙色隧道後,要跑荃灣海濱公園。雖然是一條海濱長廊,但不容易跑。幾經辛苦才跑完這段路。不過很有滿足感因為我能跑畢全程。

升級   10.6%

開心

20101219 第1半馬 沙田節新城市廣場盃城門河皇者之戰

城門河半馬是我人生的第一場半馬和2010年的唯一一場半馬。本來對這個比賽充滿期望,又想什麼時間又想要點要點。但人算不如天算,這是一場又辛苦又難忘的比賽。

比賽當天早上,我5:30起身,吃早餐後出發,7點左右到達體院。找到長跑網攤位,拿號碼布及換衫。當時,已覺得右腳有些少腳卑,可能前一晚睡得不好。存物及去廁所後,已經8:10,要起跑了!

第1公里,因為人太多所以要慢慢跑。
    第2公里,終於有水牌,時間~13‘34
    第4公里,時間~13‘41。都算不錯,沿途有不少義工打氣!
    到了第8公里左右,入緊馬鞍山海濱公園,我被迎面來的跑手撞到飛起。之後,隻右腳開始痛。慢跑至11K之後就開始要行下跑下。痛的時候,就行下,唔痛時又開始跑。
    在最後1公里時,才認真匆回終點。

最後完成時間:2‘47‘08,總排名1769,分組排名6。

雖然做不到理想成績,但總算完成賽事,更意外地拿了個人女子青年組第6名。

升級   10.6%

開心

渣打全馬 倒數第十週 (13/12 - 19/12)

16/12/2010  沙田運動場 ( 10km @ ~72' )
    見無乜野做,去左沙田運動場慢JOG 10KM。

19/12/2010  城門河半馬 ( 23km@ ~ 3 hours )

城門河半馬是我人生的第一場半馬和2010年的唯一一場半馬。本來對這個比賽充滿期望,又想什麼時間又想要點要點。但人算不如天算,這是一場又辛苦又難忘的比賽。

比賽當天早上,我5:30起身,吃早餐後出發,7點左右到達體院。找到長跑網攤位,拿號碼布及換衫。當時,已覺得右腳有些少腳卑,可能前一晚睡得不好。存物及去廁所後,已經8:10,要起跑了!

第1公里,因為人太多所以要慢慢跑。
    第2公里,終於有水牌,時間~13‘34
    第4公里,時間~13‘41。都算不錯,沿途有不少義工打氣!
    到了第8公里左右,入緊馬鞍山海濱公園,我被迎面來的跑手撞到飛起。之後,隻右腳開始痛。慢跑至11K之後就開始要行下跑下。痛的時候,就行下,唔痛時又開始跑。
    在最後1公里時,才認真匆回終點。

最後完成時間:2‘47‘08,總排名1769,分組排名6。

雖然做不到理想成績,但總算完成賽事,更意外地拿了個人女子青年組第6名。

升級   10.6%

開心

渣打全馬 倒數第九週 (20/12-26/12)

22/12/2010 城門河大圈 ( 8.5km )TRACY 姐送左對 RC 760俾我做聖誕禮物,當然要試下鞋啦!就去城門河跑番轉!
    25/12/2010 沙田-馬鞍山來回 ( 13km )
    聖誕日跟左個師兄去練跑。早上930起步,去到烏溪沙回頭。

回程途中,撞到一大班師兄師姐。佢地勁囉,跑左去大埔海濱公園再番來上元洲仔。可惜時間唔岩,所以無跟佢地跑。

輕輕鬆鬆就跑完個13K。