香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

4.25 八仙慢遊郊野團~~

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-4-26 15:05 發表

我好佩服平兄為人非常坦白~~
實情係咁,平兄同平嫂講同我去行山所以出到黎,但其實佢本身就想去另一個地方,所以行行下就走左...
呢個地方就係鳳園~~
鳳者 雞也,園者 竇也~~

我係去左鳳園~~但鳳園內是沒有雞也,只有蝴蝶...當其時食緊豆腐花時還遇到星期四鄧記果位教練..也同夫人前來撲蝶

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-26 15:38 發表

咁都比閣下擺到上枱,好嘢喎﹗﹗掛住小師妹咪出聲囉。唔使擔心,星期六我比小師妹搞到筋疲力盡而已。

到底是小師妹精力旺盛...定係閣下能力不濟...搞到閣下筋疲力盡啊~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-26 15:42 發表

閣下單人匹馬入鳳園,入到去,你食過乜嘢有邊個會知....

有人證明架....你都識得佢架....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   56.85%

該用戶從未簽到

琴日好高興可以浩浩蕩蕩廿幾三十人漫遊靚八仙.
多得花子沿途帶路,runrun 安排bbq及斧山bobby哥嘅無料啤酒大放送.  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   44.21%

該用戶從未簽到

http://picasaweb.google.com/smile.miu/425#

===============================
行得很累累! 玩得超開心! 食得好飽飽! 100分

評分

查看全部評分

升級   65.55%

該用戶從未簽到

如想移除照片或想要原相, 請pm~~

http://picasaweb.google.com.hk/phoebe.tyk/25Apr2010_#

評分

查看全部評分

升級   4.75%

該用戶從未簽到

多謝領隊花子dee哥同幾位攪手安排和照顧
沿途拍的相片在此,要大相的請pm小弟
風景照留為自用不貼了

http://www.fotop.net/bellofoto/Bet_Sin_Tracking

password: 皇上的網名

差點忘了導謝兩位師姐為大家準備的冰到震水果
至今仍然回味無窮呢!

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

bello 兄辛苦晒 d相好靚

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該晒 & 辛苦 miumiu, 脾 & bello 既令相

另有無邊位師兄姐bbq時留底頂 St. John 既帽  家下係我手

升級   0%

該用戶從未簽到

網上組團行山 乏監管搵命博

【專案組報道】愈來愈多網友透過網上渠道組織本地旅行團,但這些本地團安全成疑。本報發現,為數不少的網上本地團搞手除無領取導遊牌照外,更連目的地都未去過,卻「柴娃娃」組團前往水塘、石澗及險壁等危機四伏之地旅遊探險。旅遊業界擔憂這些本地團的搞手經驗不足,出意外會造成重大傷亡,要求政府監管。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

以本地居民為對象的本地遊不受監管,無經驗人士也可辦團,一旦出事勢造成多人傷亡。 (張琦攝)

根據法例,對象若是港人的本地團,不受《旅行代理商條例》監管,毋須經由持有旅遊業議會導遊證的人士提供服務也可自行組團。
對行程一知半解隨着上網日漸普及,愈來愈多網友在網上討論區自行組團,人數一夠即出發。本報近日發現,多個網上本地團的搞手對行程一知半解,安全意識不足,若團友發生意外或傷亡事故時,是否有能力應變,或者能否帶領團友抵達安全地方,成為疑問。

曾透過網上舉辦大嶼山一日遊的搞手程先生就踢爆這些旅行團非常危險,他稱組團時並無列出詳盡資料,結果不少參加者都無行山經驗,加上程先生又是初哥,行程中有多名女團友中暑及扭傷腳部,最終要將行程縮短。

香港郊遊活動聯會秘書李以強認為政府應與時並進,規範有歷奇或風險性質的本地團。潛水歷險會課程總監區紹堅也建議網友報團時應選擇信譽良好的旅行社。立法會議員謝偉俊認為,網上本地團行程上山下海非常危險,直斥政府應強行規定港舉辦的旅行團都要由持牌旅行代理商承辦。

香港專業保險經紀協會公共關係主席任家鑫表示,市民參加非註冊旅行社舉辦或無註冊旅隊的一日遊,一旦發生意外,有可能不受保險保障,因一般意外保險的保障範圍,並不包括攀石及激流等危險活動。

任家鑫提醒市民不應參加此類本地團,除無保險賠外,舉辦團體或領隊都無向政府登記註冊,發生事故時,可以「拍拍屁股」不顧而去,團友無法索償。

711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-4-27 10:09 發表
唔通花子你都想整返個牌..

都有諗過上下D 遠足或者生態領隊堂,不過只係想學下野~~

我係想知好似上文咁講,好似我地呢團咁,雖然大部份人都認識,但係都算係公開報名,算唔算係文中所講既無王管團??
711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 花子阿DEE 於 2010-4-27 10:29 發表

都有諗過上下D 遠足或者生態領隊堂,不過只係想學下野~~

我係想知好似上文咁講,好似我地呢團咁,雖然大部份人都認識,但係都算係公開報名,算唔算係文中所講既無王管團??

花子, 唸唸佢啦