香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步新手問,肌肉痠痛

升級   2.63%

該用戶從未簽到

想請教各位ching ctse,我係跑步新丁一名,為左健康,去年12月開始跑步,一星期五日左右,每次不夠30分鐘
直至今年2月開始,加至每次平赹跑40分鐘,有時1 小時,同樣一星期跑五日(如果無落雨,唔太凍)

這個星期,因事停跑左幾日,卻發覺雙腳很累般,每當用力一蹬(即好似打喊路時雙手用力一伸咁),膝頭以上的大腿位置立即感到痠痛.
之前跑步都沒有這情況,反而這幾天停跑了卻痠痛起來,點解會咁?

我體重適中,應該唔會有負重呢個問題,另外,我跑前沒有做熱身運動,只會慢行10分鐘左右就當熱身,跟這有關嗎?

咁我仲可唔可以去跑?

謝謝

+1 0
上一篇︰4.11輕鬆征服畢架山暨競技嘉年華-石硤尾公園(新界西九龍區聯合約跑)下一篇︰新手報到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Tiffany0060 於 2010-3-21 10:38 發表
    想請教各位ching ctse,我係跑步新丁一名,為左健康,去年12月開始跑步,一星期五日左右,每次不夠30分鐘
    直至今年2月開始,加至每次平赹跑40分鐘,有時1 小時,同樣一星期跑五日(如果無落雨,唔太凍)

這個星期,因事停跑左幾日,卻發覺雙腳很累般,每當用力一蹬(即好似打喊路時雙手用力一伸咁),膝頭以上的大腿位置立即感到痠痛.
    之前跑步都沒有這情況,反而這幾天停跑了卻痠痛起來,點解會咁?

我體重適中,應該唔會有負重呢個問題,另外,我跑前沒有做熱身運動,只會慢行10分鐘左右就當熱身,跟這有關嗎?

咁我仲可唔可以去跑?

謝謝

以下為本人唔專業既建議 :
    一星期跑五日太多啦,我建議改跑3-4,時間可以漸漸加長
    跑之前拉筋可以降低拉傷機會,跑完之後拉筋可以減少肌肉酸痛
    我有時冇操一排,突然心血來潮去跑步,跑完之後第2-4日都會有d酸痛,好正常既,習慣左就冇事
    最好跑一日,停跑一日啦

升級   91.67%

該用戶從未簽到

Tiffany Ching:
    一星期跑五日其實係可以.........不過係你跑前沒有做熱身運動有好大關係.......
    跑之前一定要拉筋及申展運動十至十五分鐘,跑完之後一樣要拉筋就可減少肌肉痛.
    我每星期跑六天......平日每次跑30分鐘左右,而星期六'日就跑多d(14K ~ 20k)都有兩個鐘左右
    但就冇感到痠痛.
    跑步前後熱身係好重要..............慢行10分鐘左右就當熱身是唔可以當係熱身!!
    當然每個人生體有不同要自己行量可以跑幾多啦!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   2.63%

該用戶從未簽到

首先謝謝KingSimon, snoopyccy, piyrag提督回覆

聽完各位師兄意見,以後我會做番跑前熱身運動同跑後cool down,仲有留番多小小休息時間.

p.s.要澄清下先,我係女跑友,唔係ching ,晌呢個網已經做左一排cd-rom,當初係無意中搵到呢個網,就係睇到各位師兄師姐對跑步好有熱誠,而令我的起心肝去跑步.
    希望各位多多指教.

升級   31.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Tiffany0060 於 2010-3-21 10:38 發表

這個星期,因事停跑左 ...

小弟曾經試過呢個情況...
    主因是因為突然或一直練習量過多 以至肌肉疲勞...
    另外 跑步後 沒有蘇斤(慢跑5-15分鐘) 拉斤等
    都會令跑步後腳肌中的乳酸未能充分排除
    建議跑步後可以慢跑5-15分鐘作蘇斤...
    另外沉熱水都有效消除疲勞