香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

sleung2002hk"凡事有可能"日誌

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

荃灣西==>>鄧記(約21.5km)

深井               27"11
    大欖附近         23"17(50"29)
    黃金海岸        14"07(1"04"37)
    三聖              10"01(1"14"38)
    鄧記(跑錯路)   21"08(1"35"46)

今日都冇諗住黎到~~點知臨時唔洗ot~返到屋企拿拿臨上長跑網~先知有行李車
    好彩荃灣起步都好近~~~落到荃灣西附近~~哇~~好似搞比賽咁~真係嚇親街坊
    尋日跑左5k pb~都有d攰~起步之後到深井都唔算太慢~~不過到左三聖之後橫隔模抽筋(熱身唔夠)
    仲要係自己地頭跑錯路~~返到鄧記都頂到好辛苦下~諗諗下~聽日仲要跑山
    之後食飯先知後面戰情好激烈~~早知join埋玩~~

4月已跑176km

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-1 22:13 發表
    荃灣西==>>鄧記(約21.5km)

之後食飯先知後面戰情好激烈~~早知join埋玩~~

下次實機會啊!^^

升級   100%

開心

1-5-09
    麥里浩徑 7-8段(針山=草山=大帽山 約15k)

針山頂               26"20
    第8段                37"23      (1"03"44)
    荃錦公路            1"30"17   (2"34"01)

連續跑完2日~~今日跑到爆左~~~未試過草山跑咁快~1個鐘多d已經落完鉛礦拗開始上大帽山
    不過最後都慢左~~落大帽山有d抽筋~~~~不過可能跑得快左~~膝蓋冇咩野~~不過我諗都要開始食定葡萄糖鞍
    隻腳好攰下~要休返2日先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-1 22:32 發表
    1-5-09
    麥里浩徑 7-8段(針山=草山=大帽山 約15k)

針山頂               26"20
    第8段                37"23      (1"03"44)
    荃錦公路            1"30"17   (2"34"01)

連續跑完2日~~今日跑到爆左~~~未試過草 ...

葡萄糖鞍 <----梁兄..咩黎架 ??

升級   100%

開心

原帖由 TerrySze 於 2009-5-1 23:19 發表

葡萄糖鞍  

sorry~~係葡萄糖鞍先岩~簡單d黎講係一種保健食品~得唔得就見人見志~今年又玩毅行~好過冇咁囉
    有關資料http://hk.geocities.com/skyhome/eating/Gluco.htm

葡萄糖胺是動物及人體內的一種胺基糖,是以具有黏度的黏多醣成分(是一種多醣體的組成成分)存在於軟骨與結締組織的各處,也是形成軟骨細胞最重要的營養素之一。

人類與動物都可以在體內自行合成葡萄胺,只是隨著年齡的增加,合成的速度趕不上分解的速度,於是發生體內及關節缺乏葡萄胺的現象,進而影響關節內細胞的新陳代謝。

葡萄糖胺在體內會被分解成為胺基酸,可以轉換成半乳糖,也可以轉換成軟骨素。藉由自然界葡萄糖胺的補充,可以促進體內蛋白多糖以及膠原蛋白的製造,補充關節滑液,並提供受傷後關節恢復健康軟骨組織所必須的材料。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 884# 的帖子

曄! 尋日跑完廿K, 今日又跑山, 仲要係針草d咁斜嘅山....
    梁兄好堅!

升級   0%

該用戶從未簽到

梁兄真係好利害...跑完青公第二朝又跑山...簡直令人讚嘆不已

升級   100%

開心

冇計~約左人~~頂硬上

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.05%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-2 00:05 發表

sorry~~係葡萄糖鞍先岩~簡單d黎講係一種保健食品~得唔得就見人見志~今年又玩毅行~好過冇咁囉
    有關資料http://hk.geocities.com/skyhome/eating/Gluco.htm

葡萄糖胺是動物及人體內的一種胺基糖,是以具有黏度的 ...
    鵬哥、前一年個菠蘿蓋間唔中都痛,尤其跑得快及里數每星期超過50k或是冬天,現在食左此家野,就沒有此問題了,都幾有用嫁.

升級   100%

開心

原帖由 Kennychoi 於 2009-5-2 19:46 發表
    鵬哥、前一年個菠蘿蓋間唔中都痛,尤其跑得快及里數每星期超過50k或是冬天,現在食左此家野,就沒有此問題了,都幾有用嫁.

你食邊隻架???好似都幾貴~~~搵緊有冇d平d既

升級   100%

開心

3-5-09
    鄧記<<==>>圍城試路遊(約19k)
    1"55"XX

雖然呢幾日跑左幾多下~不過放假冇野做
    再次跑19k~~都係諗住黎hea下慢遊下(其中一個原因係唔識路)

今日太陽都好曬下~不過影響唔大~頭段跟住7兄跑都感覺ok
    到左洪水橋開始跑下停下~~好不過癮~~咁跑法仲攰........
    最後6k識路自己走返去~~~下次識路都係一次過跑~~
    最多返黎沖完涼食住雪糕等大隊返黎

今日個背隻再次曬傷~~5月目標係用晒支保濕
    曬2日已經黑晒~~會唔會皮膚岩架

跑完之後去左join阿媽飲茶~~阿平果然吹得~半個鐘先去到酒樓~
    如果佢有豬流感一定散播得好快~各位小心

5月已跑34k
    711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-3 18:34 發表

話時話, 你比我上次見你, 真係又黑佐喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-3 18:34 發表
    雖然呢幾日跑左幾多下~不過放假冇野做
    再次跑19k~~都係諗住黎hea下慢遊下(其中一個原因係唔識路)

今日太陽都好曬下~不過影響唔大~頭段跟住7兄跑都感覺ok
    到左洪水橋開始跑下停下~~好不過癮~~咁跑法仲攰........
    最後6k識路自己走返去~~~下次識路都係一次過跑~~
    最多返黎沖完涼食住雪糕等大隊返黎

跑完之後去左join阿媽飲茶~~阿平果然吹得~半個鐘先去到酒樓~
    如果佢有豬流感一定散播得好快~各位小心

咁難你都諗到既

升級   100%

開心

原帖由 711MF 於 2009-5-3 20:10 發表

梁兄,因今日預左玩10k到,所以到洪水橋折挷返,
    下次陪你玩多幾k

你休夠先啦~~~我都有d隱疾~~成個月都係咁~不過好彩冇惡化

升級   100%

開心

5-5-09
    青衣運動場 1600m x7set(休1min)+6k

1600m
    5"58
    5"59
    5"56
    5"54
    5"44
    5"44
    5"34

6k
    26"02

由於之前一個星期跑得太多~~腳痛
    今日都唔諗住沖咁快~~落到場先知要走1600m8個~~中間仲要休得1分鐘~諗諗下都係當10k均速走算
    頭4個都走得好慢下差唔多1"29~1"30一個到~~第5個走得順返d就走返1"26@都算係自己時間
    不過走到第7走到腳痛~都係唔走lu~~再慢走6k抖下算
    唯有休到星期日睇下會唔會好d~近排名覺休少d好似仲岩自己走~~400m2分連休~1600m休1分~又唔會話跌好多woo
    繼續努力

5月已跑51k

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-6 21:16 發表
    今日都唔諗住沖咁快~~落到場先知要走1600m8個~~中間仲要休得1分 ...

中間以咩方式休息?行路定慢跑?