香港長跑網  - 長跑長友

樓主: rachelbee
打印 上一主題 下一主題

跑步減肥計劃 應該係咪咁開始? ( 每日更新進度 )

升級   30.53%

該用戶從未簽到

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-4-12 11:08 發表

oH 原來95磅先係 standard 小弟不才

所以咪100lbs囉

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 rachelbee 於 2010-4-12 13:02 發表

邊有咁誇張丫
    我本身骨大喎

骨大但又輕
    咁咪好似風箏咁囉............  

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-4-12 15:00 發表

骨大但又輕
    咁咪好似風箏咁囉............  " />" />

睇落去好大隻架

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-12 16:20 發表

睇落去好大隻架

其實我都唔係好明女孩子既心理.....始終太瘦好唔健康~

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2010-4-14 08:46 發表

其實我都唔係好明女孩子既心理.....始終太瘦好唔健康~

係架, 但係為左著衫好睇d
    唔會飛左個肚仔出黎
    冇計啦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-14 11:31 發表

係架, 但係為左著衫好睇d
    唔會飛左個肚仔出黎
    冇計啦

想減肚腩重點唔使放係重量度, 當你keep 住做運動個肚腩就會開始細,
    但重量未必有好大變化
    所以唔好追磅數喇, 你本身又唔係重

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-4-14 11:48 發表

想減肚腩重點唔使放係重量度, 當你keep 住做運動個肚腩就會開始細,
    但重量未必有好大變化
    所以唔好追磅數喇, 你本身又唔係重

其實除左肚之外
    我手腳都係粗個d黎架
    今次最想就係可以減到手腳

宜家減左一個星期已經減左1kg啦

升級   49.45%

該用戶從未簽到

CTSE, 我諗跑步是一項很好的帶氧運動. 要減肥最緊要是消耗卡路里. 帶氧運動是讓心跳率保持於最高心跳率(220-年齡)的60-80%. 即如果你是30歲, 最高心跳率是220-30= 190, 有氧運動心跳範圍是190x60 至190x80 = 114 至152之間. 不過如果只跑20分鐘可能會比較短. 如果要減肥, 有氧運動需持續30分鐘或以上才有效. 因為燃燒脂肪會在消耗酐醣後才開始. 消耗酐醣需要大約半小時, 所以如果你只跑20分鐘, 效果可能不明顯. 你可以嘗試再放慢速度, 加量度心跳, 確保在有氧範圍內. 儘量保持30-45分鐘左右的運動量. 如果急行已可達到此心跳, 那麼急行已足夠. 當然, 一段時間之後, 當身體適應了此運動量, 你便要加強運動量. 至於甚麼時候食東西, 我覺得反而不太重要. 但如上面ching/ctse所說, 睡前5小時最好不要吃東西. 因為身體會將睡覺時消化的營養直接轉化做脂肪的.

此外, 由於你不是經常跑, 如要加量則需要慢慢來. 每星期最好不要加多過20%. 另外, 可以做一些cross training 如游泳或踏單車來讓跑步的肌肉休息.

祝減肥成功!!!

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-16 17:21 發表
    CTSE, 我諗跑步是一項很好的帶氧運動. 要減肥最緊要是消耗卡路里. 帶氧運動是讓心跳率保持於最高心跳率(220-年齡)的60-80%. 即如果你是30歲, 最高心跳率是220-30= 190, 有氧運動心跳範圍是190x60 至190x80 = 114 至1 ...

心跳率係點計架
    5個鐘前
    我放工先去跑 咁我咪唔洗食飯

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-16 17:42 發表

心跳率係點計架
    5個鐘前
    我放工先去跑 咁我咪唔洗食飯

心跳率是每分鐘心跳的次數. 我建議你買一個可以量度心跳的手錶. 你當然可以食野, 但不可以太HEAVY!!

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-4-17 23:00 發表

心跳率是每分鐘心跳的次數. 我建議你買一個可以量度心跳的手錶. 你當然可以食野, 但不可以太HEAVY!!

又要特登買

我宜家夜晚跑完之後都係食d好低kacl既野

今晚開始轉食蒟篛

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-19 15:53 發表 又要特登買我宜家夜晚跑完之後都係食d好低kacl既野今晚開始轉食蒟篛
    ctse,我都明白heart rate monitor係幾貴下~不過戴住跑可以睇住自己個心跳變化,真係幾有用o架.況且跑步係一種長時期o既運動,個monitor又唔係用一兩次就唔再用,雖然係貴....不過你用返夠本,都抵返晒啦~如果真係唔想買,就只能大概咁估計.當你覺得跑到個身有d熱,有d出汗,講到說話不過唱唔到歌,咁呢個速度就大概係你既最高心跳率60-80%~
    飲食方面,小弟同ctse甚至好多ching都一樣,日頭要搵食,夜晚放左工先得閒跑步.
    我通常一放工就返屋企食飯,每次都只食5-7成飽,盡量只係食到唔肚餓就算.
    跟住休息30分鐘就去跑步......
    由於你唔係食飽個肚,所以跑果時唔會好辛苦.
    跑完之後一至兩小時內忍住唔到食野,真係餓到暈就無計啦,即使食都係食少少生果好,一樣都係5-7成飽,總之唔再肚餓就算,唔好食到飽晒....
    開頭係會唔慣,因為平時自己食到10成飽先停(甚至仲係唔停),但係慢慢食返細個胃,自然就會愈食愈少架啦~

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2010-4-19 23:54 發表
    ctse,我都明白heart rate monitor係幾貴下~不過戴住跑可以睇住自己個心跳變化,真係幾有用o架.況且跑步係一種長時期o既運動,個monitor又唔係用一兩次就唔再用,雖然係貴....不過你用返夠本,都抵返晒啦~如果真係唔想買 ...

所以我都係唔買住 好貴丫

其實我宜家日日都係食1000kcal以下
    夜晚返到屋企即刻去跑(6點9至7點左右)
    兩個鐘之後(通常個陣都係10點到)先食晚飯

連續幾日 都ok喎 有落返少少磅

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-20 11:45 發表

所以我都係唔買住 好貴丫

其實我宜家日日都係食1000kcal以下
    夜晚返到屋企即刻去跑(6點9至7點左右)
    兩個鐘之後(通常個陣都係10點到)先食晚飯

連續幾日 都ok喎 有落返少少磅uhgjuem32h ...

1000kcal都幾低喎,不過食咁少野唔會肚餓?會唔會好辛苦??
    不過10點先食飯係未較夜,最好只係食5-7成飽,因為好快要訓教....到時得不償失~
    所以俾我會選擇食左飯先,寧願食少d去跑,跑完唔會再食野~

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2010-4-20 13:57 發表

1000kcal都幾低喎,不過食咁少野唔會肚餓?會唔會好辛苦??
    不過10點先食飯係未較夜,最好只係食5-7成飽,因為好快要訓教....到時得不償失~
    所以俾我會選擇食左飯先,寧願食少d去跑,跑完唔會再食野~

咁又唔會喎 我覺得ok喎
    因為我食d野都係低卡但飽肚, 係lunch帶飯會高kcal少少, around 400kcal左右
    10點食飯都係食到好飽
    但係我係食d幾乎冇kcal既野(eg 芋絲, 蒟蒻面)
    同埋食少少菜

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-20 14:20 發表

咁又唔會喎 我覺得ok喎
    因為我食d野都係低卡但飽肚, 係lunch帶飯會高kcal少少, around 400kcal左右
    10點食飯都係食到好飽
    但係我係食d幾乎冇kcal既野(eg 芋絲, 蒟蒻面)
    同埋食少少菜

ctse,可唔可以介紹下有d乜野低卡食物,因為我都嫌自己食d野太高卡,但係又唔知邊d低卡得來又岩自己食.....

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2010-4-20 16:53 發表

ctse,可唔可以介紹下有d乜野低卡食物,因為我都嫌自己食d野太高卡,但係又唔知邊d低卡得來又岩自己食....." />" />

堅, 蒟蒻食品, 減肥聖物
    夜晚食蒟蒻類既野
    一定減到

升級   30.53%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-22 17:46 發表

堅, 蒟蒻食品, 減肥聖物
    夜晚食蒟蒻類既野
    一定減到

蒟蒻最緊要係飽肚
    一係就鳥冬都唔錯

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 rachelbee 於 2010-4-22 17:47 發表

蒟蒻最緊要係飽肚
    一係就鳥冬都唔錯

分享分享 食米線好唔飽肚 好快會餓
    但食粟米通粉都幾飽肚wow