香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.7 美津濃第二屆石門10公里賽
今日係主場所以唔使咁趕,朝早起身慢慢準備然後出門口,係大圍車站7仔買咗盒三文治+鮮奶做早餐,去到現場會合兩位隊友就換衫然後開始熱身。由於呢個比賽將會係我地今季最後一場10K賽,賽前計劃用Group Pacing(頭5K 4'25/K)希望大家都可以做到PB時間,雖然頭1K小弟可能因為要搶位所以跑快咗(4'07),好彩最後全隊人都可以達標PB到。
比賽分段時間:
4'07  4'26  4'27  4'30  4'27 (First 5K: 21'57)
4'37(飲水)  4'23  4'30  4'27  4'15 (5-10K: 22'13  Overall: 44'10)

Official Time : 44'17
Chip Time     : 44'10
Split 5K        : 21'59
5-10K           : 22'12

P.S. 本來今晚諗住再來一個慢慢地既28K LSD(大圍 <---> 大埔元洲仔),點知啱啱有個fd約踢波唯有睇吓聽晚跑唔跑到啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

weiwei兄:
如果初七要玩Group Pacing就來睇吓其他隊友意思點啦,ching你諗住到時會點跑法呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waiwaibrother 於 2008-12-7 23:29 發表

大圍隊長,點跑法當然緊係隊長話事啦!跑pacing係我弱項,而我每次參加比賽都跑得好亂(有快有慢,好唔平均)嫁!不過你問我想點跑,我想試下keep住每K 4'20"。

唔好咁叫我啦...會好大壓力架,大家一齊研究下咪幾好。
我諗呢個速度都應該冇問題,問下其他隊友有冇邊個想一齊跑做group pacing好冇?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waiwaibrother 於 2008-12-7 23:42 發表

收到!咁係咪要開個post來同d隊友研究下先呢?(4'20"/k 我估stanley應該冇問題)

唔使啦....係返本土賽事果貼度問,d隊友應該都睇到,咁就要麻煩waiwai兄啦..heehee~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2008-12-8 01:05 發表
大圍兄, 我想同你要石門10k, men's c 頒獎果張原相呀
求你比我啦~ 好嗎?

梗係冇問題啦....妳pm個e-mail比我啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.8 大圍顯徑 <---> 大埔元洲仔 28K LSD
啱啱星期日石門10K賽後唔覺得攰,再加上要追里數同埋備戰石崗30K,呢晚決定再跑一次大圍至元洲仔來回28K。

計劃試下全程用平均5'30/K速度跑:
去程:大圍顯徑 ---> 沙田鄉事會路橋底(17'38) ---> 雙橋(18'51) ---> 科研路公厠(22'50) ---> 大埔元洲仔(23'23)
         前半程時間 1'22'42 (平均 5'55/K)
回程:大埔元洲仔 ---> 科研路公厠(22'12) --->  雙橋(21'58) ---> 沙田鄉事會路橋底(17'34) ---> 大圍顯徑(18'02)
         後半程時間 1'19'46 (平均 5'42/K)
總時間 2'42'28 (平均 5'40/K)

雖然平均速度慢過預期,但係全程都keep到個冇慢已經好好。今次跑之前食咗個麥記,跑到約10K, 20K各食咗一條Energy Bar(上次係迪迪尼攞果d),跑緊一路體力都keep到係一跑完停底就開始覺得好攰,今朝起身感覺都復原得唔錯。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-12-9 12:00 發表
大圍兄都好好體力喎.....
星期日樂善杯....前都黎個28k....

冇辦法啦....好似白ching話齋,跑全馬如果有足夠里數支持,信心就自然有。

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.10 夜探梅子林 12K均速慢跑練習
是次練習計劃以平均6'30/K慢跑12K作為星期一晚28K長課後Recovery Run,亦可順道跑其他跑友互相交流。
集合後於運動場稍作拉筋熱身,出發前先於場內跑200m試速度,小隊出發後一路盡量保持速度跑到梅子林車路尾,半程時間 40'18 (平均6'43/K),比完先目標稍慢。
回程時並沒有刻意加快步速,仍然保持相約既速度一邊跟跑友吹水一邊輕鬆跑,唔經唔覺咁又返到運動場完成12K練習,後半程時間38'15 (平均6'23/K),比前半程快達20秒/K,證明其實在速度控制方面還需努力。
最後再次感謝是次參與一齊練習既ching ctse們,為是次練跑增加不少趣味。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-12-15 09:26 發表
恭喜大圍兄, 樂善行做到好成績!

THANKS!行/跑山都幾好玩幾有挑戰性呀,瘋兄有冇興趣出年一齊玩呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.14 第七屆樂善盃30K行山賽
今次係我第一次玩呢類型既行山比賽,其實報名既時候都唔係太清楚到底係咩既一回事,後尾先知原來同跑平路賽完全係兩回事。
不過既然報咗名決定玩既話就唔可以求其,於是就搜集資料同埋向有經驗既人請教,為咗呢個比賽亦大出血增添了不少裝備。
最後仲想提一提今次可以順利完成比賽,而且仲可以達到目標成功攞到大會記念背囊,先要多謝咁多位曾經提供過意見比小弟既ching ctse們,仲要多謝咁多位支持小弟既朋友們。

完成時間:4:08
名次      :男子公開319名

最後仲要贊一贊大會搞呢個比賽搞得非常成功,除咗可以做善事之外,終點仲好似搞大食會咁非常熱鬧,小弟賽後共享用了:
冰凍可樂 2罐
杯面       1個
煲檸樂    1杯
香蕉       1隻
梨          1個
面包       1片
炭燒大蝦 2隻 (wayne請食)

P.S. 呢個比賽出年一定會再參加,到時睇下搵埋多d長跑網ching ctse一齊參,最好可以搵到有支援隊伍,或者唔比賽既ching ctse可以係果度攞定燒烤爐BBQ到時大家一齊係終點開party一定好閞心。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-15 11:06 發表
好似好好啦咁~~有機會都玩下呢個比賽
條路大部分都行過~~係未入過長咀個邊
大圍兄~瘋兄~有冇興趣1月18/25整最後一課長課40k備戰渣打~~地點未定

我兩日都ok...睇瘋兄意思啦,路線你諗埋啦,容易去到同埋有得存物就得~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-15 17:46 發表

我都有興趣玩,好似好熱鬧...
不過睇報紙話行去蚺蛇尖條路好多人因而受傷...
係唔係個個都不顧一切咁跑山呀?...

呢個比賽搞到成個嘉年華咁真係好熱鬧,cookie ctse跑得咁掂同埋以妳咁既身形玩山應該都冇問題。
蚺蛇尖條路因為好斜同埋好多碎(其實唔止呢段路)對未玩過既人來講都幾危險,上山應該跑唔到,但係落山就真係會有人為咗時間不顧一切咁跑/衝/碌/線咁落山,我估受傷多數係果d人,希望佢地冇咩大礙。
其實玩山我都唔熟....希望冇講錯比ctse講啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-15 18:05 發表

蚺蛇尖...我仲未行過呢...
上山我應該唔驚,但落山我都驚自己會碌左落去....
我會行多d山,練多d行碎石路落斜...
希望下年有機會一齊去玩啦...

好呀.....咁下年長跑網又多住ctse參加呢個比賽。

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.16 SSP小隊練習 SSP泳池 <---> 西九海濱長廊 15K Easy Run

星期日比賽完休息咗一日,雖然雙腿仍然積聚大量乳酸,但係因為臨近渣打需要加緊操練,跑得都要跑,SSP小隊呢類型比較消閒式的約跑活動,最適合小弟作為高強度訓練前後參與。
今次跑既距離約有15K,時間估計約2小時,跑完之後再休息咗一晚,雙腳果然感覺上鬆咗好多,情況許可今晚應該會操課Tempo,然後星期日再跟操一個34K LSD。

12月累積里數:95K + 樂善30K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alex504992004 於 2008-12-17 13:32 發表

大圍兄:真係勤力呀!咁快開操。加油呀!

渣打臨近,真係唔夠膽偷懶,你都係...大家一齊加油啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-17 17:32 發表
大圍兄 . 勤力還勤力 .都要小心為上.
吾好谷得自己太行 . 以免受傷...

明白啦,活活ctse都放心,我會小心。

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.17 夜探梅子林-上斜特訓 12K
因為要加緊操練,雖然呢晚對腳仲係好攰而且大腿肌肉仲係好緊,原本以為12K既Tempo Run仲可以應付到,點知快跑咗2K度雙腳肌肉開始感到痛楚,為免得大償失於是減返慢速度來跑,之後仲停咗一陣休息同埋拉下筋先再開始跑。
不過有樣野都唔係好明,就係去到梅子林跑上斜果段路對腳反而完全冇問題,全程來講跑得最舒服就係呢段。
跟住落斜就係最辛苦唯有慢慢來,去到平路就開始迫自己慢慢加速,跑得快少少反而大脾肌肉冇咁酸痛。
時間真係好慢,33'49  34'24 (全程 1'08'13)
跑完之後今日對腳又好似鬆咗好多,但係諗落都係完全休息返兩日,抖足精神應付來緊星期日個34K長課。

P.S. 今次跑跑下感覺到痛,其實有可能係唔習慣著d薄底既比賽鞋關係,星期日會再著多次對新鞋來跑睇下有冇問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2008-12-18 16:25 發表
idaten真係冇spacer咁好跑
反正得一對鞋既話唔頂得幾耐
會唔會整多對spacer返去?

我諗唔會住啦,就算著spacer都唔會跑得快咗....買呢對都係諗住用來跑味精濃,攞返做水壺。

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.21 泰基沙田<--->大尾篤37K長課
呢日join埋泰基班ching ctse一齊跑長課,原本以為跑34K,後來度返原來成37K,超額完成。
另外襯今次全平路想試用自己個馬拉松速度(Target 5'20/K)跑睇吓keep到幾耐,發覺頭20K都keep仲可以快咗少少,但係之後就一路跌watt,但係因為有休息時間跌咗幾多就計唔到,下次再跑長課一於全程無休試試佢。

分段時間:
沙田運動場 ---> 大埔元洲仔   10K    52'32                    (Toilet + 飲水 停約3分鐘)
大埔元洲仔 ---> 大尾篤         8.5K  45'14 半程 1'37'46    (小休買野飲停約2分鐘)
大尾篤      ---> 大埔元洲仔   8.5K   48'37                    (休息 + 補給停約10分鐘)
大埔元洲仔 ---> 沙田運動場   10K    1'05'17 回程 1'53'54
全程 3'31'40

P.S. 今次長課係大尾篤食咗一包Pawer Gel,回程元洲仔食咗一條Power Bar,跑完對腳除咗攰冇咩特別痛同唔舒服,今晚應該會去Jog返6K做Recovery。

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.12.22 公園緩跑徑 Recovery Jog 6K
是晚雖然真係好凍好凍,但係都唔可以比自己偷懶,22:00先係屋企拉完筋再落樓跑,全程著住風褸慢慢跑,開頭對腳好僵硬要jog到2,3K先開始鬆返少少,跑完10個圈即刻返屋企沖返個熱水涼保暖。
時間:18'25  18'57

P.S. 估唔到星期日跑完個37K長課會恢復得咁快,聖誕假期將至,更加不能鬆懈。