香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 242# 的帖子

如果怕黑想人多陪你上去玩的話就建議你join星期五晚,泰基會員召集o既極速飄移,唔係全部人都係會員,有男有女,有快有慢,佢地都係由沙田運動場出發,有A組(梅子林x2) 及B組(梅子林x1)…

詳情﹕
http://www.thaiquain.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=1454

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 249# 的帖子

唔係,我跟另外一個會o既…不過好多跑友都係見開所以都識下咁喇

呢個極速飄移係無任歡迎,咩人都可以join架…少少似呢個網o既約跑,不過就行李自己搞掂

升級   81%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-15 12:33 發表

其實我都join咗泰基,都知有呢個極速飄移,佢地7:30pm準時出發,我放工趕唔到同埋星期六多數安排長課,所以好難跟跑。
有興趣既 ching ctse 真係可以考慮join吓,梅子林真係一個幾好既練跑斜路既地方 ...

如果係咁,你咪將梅子林放埋入你個長課度咯…又可以日頭跑

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 263# 的帖子

其實我都只係跟過佢地上梅子林一次架咋,因為放工時間太趕,佢地真係sharp 7:30pm出發,我去到7:2x就真係無謂…
佢地舊年已經開始有長課,不過係去大埔來回20km…我都係跟到頭o個班16km度…

同埋跑呢d最緊要有幾個岩pacing o既自己全程逼住…咁先真係練到野

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 593# 的帖子

大圍兄,尋晚我離開運動場o個陣你地岩岩跑完番黎?

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-15 11:29 發表

係呀,果時啱啱跑完開始拉筋。
係呢...米拿兄星期日跑中國沿岸半馬,呢兩日仲會唔會操?

呢個星期當然仲會跑,不過跑少d同強度唔會高…

計劃星期四晚跑800m x 6-8個,中低強度…

星期六就可以jog番6-8km度…

升級   81%

該用戶從未簽到

大圍兄,我所認識開始練跑一年而挑戰全馬o既有你、瘋狂兄同埋stanley兄,而我都耐唔時留意你地o既blog睇下你地點準備,基本上你地所練o既都係差唔多﹙stanley兄會有系統少少,因為跟會練﹚,量你地兩位亦都唔會比stanley差多好,不過今次絕對係一次好好o既經驗等我地去睇下點樣預備馬拉松同埋唔同訓練方法o既分別,同埋有咩係值得留意﹙唔好做﹚同埋參考o既地方…

瘋兄﹕量好夠,鬥心好,完成係意料中事,只係最後俾討論區氣氛打亂左自己本身部署同諗法影響到最後備戰
大圍兄﹕量夠,pacing好過瘋兄,不過跑得好亂,同埋年頭跑得太多梅子林,我覺得你傷都係跑得落斜太多﹙jog都會﹚
stanley兄﹕無野好講,你完全已經幫馮sir賣晒廣告喇!祝你黎緊再創佳績!

以上只係個人意見

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-4 10:43 發表
2009.3.3 沙田運動場 6K Run

呢晚本來係join長跑網ching ctse跑上梅子林,放工去到運動場佢地已經全部出發,加上感覺隻左腳有少少唔多妥,所以決定自己係運動場跑圈。
原本諗住跑10K 45'內完成,後尾因為第3-4K  ...

大圍兄,如果你個傷仲係未好晒的話就唔好check時間喇,最高就係遊街,時間大約幾多就okay,中間split time唔好咁在意住,都係o個句,先重量,後重質…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-4 16:59 發表

miller兄:
我明白呀! 只係如果唔計時間,我驚可能會更加唔想跑。其實琴日覺得唔妥既係左腳,唔係之前受傷果隻,所以搞到自己冇心機跑之麻,好彩今日又好似冇咩事。
btw 你琴晚走果兩K真係超快,冇計錯應 ...

唔係架,你中途一睇分段就自然會計數,我建議你應該因應隻腳俾你o既感覺去走,而唔係望住隻錶去走,咁樣自己對腳o既傷害會最少,因為你一望錶就會加架喇,反而容易影響好番o既進度…

尋晚o個2km走6:36,算pb喇…始終一齊跑會有個氣氛咯,不過尾圈都散散地喇

升級   81%

該用戶從未簽到

大圍兄,好似壞人兄咁講,你越fit練得越甘就越易傷…

想快唔係話跟到快o個班o既programme同佢地衝多一兩次interval就會快,如果你要「升呢」,首先你o既體能要應付到呢d訓練﹙應付到唔代表跑得完一次兩次,而係跑得完你個身體可以再應付到黎緊整季o既programme﹚

例如多少少tempo run,以前跑45min的話就試下用呢個速度走足60min,去到尾15min我相信唔會舒服得過走interval或者3k5k,不過好處係對肌肉o既傷害唔會咁大…當走得一兩個月後無問題的話,先至再跟快o個班跑

當然成績上得快係好難俾自己o向一個「平原期」,但係都叫盡人事提一提你喇