香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred
打印 上一主題 下一主題

練跑過程:跑步人生(再接再勵)

升級   35.4%

該用戶從未簽到

LV ching, 我係屈人寺同 藥劑c講左我既情況, 之後佢建議我買 "nurofen" 既止痛藥
佢有你提及既成份 " ibuprofen"

升級   35.4%

該用戶從未簽到

今日去左做gym
大約做了1hrs 左右
但腳到今天仍痛,尤奇想試跑步機時
結果,做完即睇針灸同敷藥 (試新醫師,夠細心同專業)

踏單車機 : 2次各15mins : 3.7km , 3.6km
另一部又係類似單車機功能,但唔知叫咩 : 玩左15mins
划艇機 : 10mins ,(1000m掛,唔記得單位)
跑步機 : 跑左2mins (痛..痛...痛)

希望快d好返,
腳..你要爭氣d啦

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-8-3 23:40 發表

Redred,
醒目啊!找到醫師,有沒有他的服務時間,
pm給瘋狂跑步機嗎?因為我沒有醫師的資料.

妳的腳如何呀?
希望妳好快康復.
叮噹姐, 我巳將醫師資料pm左比瘋兄啦
今日會去再針多一次
希望快d可以跑返

叮噹姐, 搵日好返一齊跑囉

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-8-4 07:47 發表

也許是stepper~

願你早日康復
MICHAEL 兄,多謝曬

升級   35.4%

該用戶從未簽到

尋日又去左針多次同敷左藥
問過醫師, 佢叫我睇情況
話應該問題不大
但都要再休息下先可以做返d劇烈的運動

今日按落仍有痛
但無之前咁痛

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我想請問各位有經驗ching/ctse

按本人狀況,估計要休息多久才可以正式跑返 ?
我唔想跑完又傷,又曬長時間休息

我想一開始巳經可以跑返, 唔需要再擔心又再傷

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ken 兄, 呵呵,我期待巳久既日子好快來臨
下星期必定出山
到時可以觀賞下ken 兄同7兄改善跑姿後既快速沖圈
從中偷師
另再偷偷欣賞ken 兄既新寵

到時, 唔好笑我跑得超慢呀,知無

升級   35.4%

該用戶從未簽到

phenli ching, 祝早日康復
ching 是否需要做物理治療 ?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

估計小腿現在沒什麼大礙了
現看看明晚跑還是星期四去做超慢跑觀眾

但因星期四有調動, 全日都要體力勞動
怕收工巳經行唔郁了

我要出山了~~~期待巳久 ...尤奇搭車經運動場只得個恨字
我要一雪前恥

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-8-19 13:17 發表

今晚先慢跑,試試先﹗但一定要"慢"及"輕鬆"的速度。
KEN 兄, 我今晚仲要返學呀
最快都要聽晚先可以開跑

升級   35.4%

該用戶從未簽到

今晚去左開跑,不知是否太耐無跑,還是天氣真的太悶熱
跑得好辛苦,無氣又無力
最後,只小跑了幾個圈便收工了

拉筋前先跑第8線2個圈各02'45" + 02'46"12
拉筋後,
第5線, 02'32"61, 02'36"02, 02'41"70, 02'35"03, 02'42"71, 02'40"57, 02'50"46,
第8線,03'02"88, 03"06"13, 03'35"83
開頭都會諗返7兄教我改善既提腿及擺手
亦都用ken 兄教既呼吸法
但愈跑愈無力,而且腳好似抬唔起,小腿又愈黎愈緊
結果都係留待下次再練

至於小腿是否痛,明天報告

升級   35.4%

該用戶從未簽到

多謝大家留言同關心

不過,傷左個位又痛返
今日比尋日更覺痛,又係行一步都會痛一下

我又要休息同敷冰啦..唉

升級   35.4%

該用戶從未簽到

終於休息夠囉,星期日走左去慢跑一轉

熱身前先慢跑09'05"01
再向碼頭方向不計距離慢跑18'57"14
頂唔住,結果返轉頭19'26"36

當然距離與速度比以前相差勁遠
但先堅持耐力,等肌肉適應後, 再練返提腿,擺手,速度

雖則速度慢到行咁,但我好享受呀
好彩,我把持得住:放棄行返去,而選擇超慢跑

升級   35.4%

該用戶從未簽到

真係好多謝大家既留言支持
真係好忙好忙,挨到病左..唉..大家都要小心身體呀~~
入返正題

星期日點忙都好,都去跑返轉
原本又想向碼頭方跑
但最後都係運動場跑算了
星期日黃昏,運動場愈跑愈多人,宜家d人真係注重健康

拉筋前先慢跑09'31"26
total 慢跑15 lap:
第3線 : 02'25"75  ,  02'35"95  ,  02'39"39  ,  02'50"52  , 02'44"46  ,  02'33"82  , 02'41"57  ,  02'49"41
第8線 : 03'14"38  ,  03'15"05  ,  03'20"90  ,  03'25"57  ,  03'24"51  ,  03'31"07 , 03'27"33

另外,見到另一個白頭ching, 佢好勤力,到運動場時巳經跑到出曬汗
但黎到仲一直跑, 一路跑, 一路滴水..勁

今次好慢,不過唔打緊,最緊要我今次決定跑15lap 都逹成左,無放棄
所以大家都要好好努力, 天氣點熱都要頂梗上呀

期待下次可以跑多5laps~~~

升級   35.4%

該用戶從未簽到

10月2日去左跑,為左攞件跑衫,去左遇屈教練,真係唔該曬~~thanks~~
屈教練太耐無見,發現跑速及步姿進步不少

先跑3個圈warm up
02'57"72
06'11"53 跑左2個,唔記得按錶
拉筋
後屈教練陪跑3-4個圈
02'41"56 (第5線)
02'47"09
05'40"70 (掛住傾,又跑左2個唔記得按錶)
02'33"50
02'40"34
02'38"35
02'41"80
02'40"64
02'40"25
02'49"23
02'50"31
02'51"22
02'56"88
02'57"19
03'07"35
02'23"68
02'43"49
02'55"94
03'09"57(唔掂啦,無力,閃左去第8線諗住收擋)
03'20"60
03'29"34
04'04"26

唔計warm up 跑左23個,原本想跑25個,但無心無力..只好等下次

升級   35.4%

該用戶從未簽到

10619:15荃灣西鐵站→屯門兆麟運動場

6點左右與nc, ken, Stanley, 大圍兄, pwong, alex504992004 & 我的好朋友一同由運動場出發

大約7點左右到荃灣西外, 即見711, waiwai, desmond, charson, ram, leefs, 另一位alex, 大隻兄, ken兄朋友, 重有好耐無見既叮噹姐
大家拉筋後,即出發

一路上,nc姐及我朋友一直拍住跑
去到唔知邊到,2條路,我地都唔知邊條先岩
好彩考遇高手米拿兄,原來上路同下路一樣,早知唔駛諗咁耐啦

跑跑下,好多超快組既跑手巳經追過曬我地囉,到小欖k51站就放棄左跑
可能一早set 左目標啦,所以無能耐頂埋去
之後由desmond , 皇上同 stanley兄陪nc姐跑返去

而沿跑風光真的好正,無得頂,多謝stanley 兄同ken 兄組織這次活動hkjhk" />
,多謝desmond 兄曾經怕我地唔識路,等埋我地
都多謝nc姐同我朋友沿途支持
還有,叮噹姐今次都好努力,佢支持到小欖先上車,ctse努力,下次一齊跑曬全程

最後返到運動場,大部份都巳經拉緊筋了,沖身後,一齊仲嘆左好既晚餐
另,最後oscar 兄很心來了見見面,吹吹水
是次活動完滿結束~~~

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-7 19:28 發表

redred 姐,閣下昨天應走了11公里左右,時間有冇計過用了多少?另外隻腳有冇問題?如冇,閣下星期四有空,可以去鄧記慢跑長少少,練練腳的適應力。
11k嗎,,我開始時沒計時間
之後又沒按停錶
但應該走了差不多1hr10min上下時間

聽晚巳經想到鄧記走一轉了
因為星期四應該有事不可到場

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-7 19:43 發表

如是1小時10分11公里,時間不錯 ,明晚到場後,慢走長少少吧﹗
聽晚可能唔跑場
跑去之前碼頭方向
希望可以到燒烤場
先返轉頭

升級   35.4%

該用戶從未簽到

出山後第5次跑步記
跑返由7兄帶路既蝴蝶灣,真係多謝ching們教識我lee條路

10月8日晚上
於鄧記跑了06'34"86後拉筋
由澤豐→蝴蝶灣燒烤場 : 35'16"70
再小休04'40"50
蝴蝶燒烤場→澤豐 : 37'44"86
共10k

回程時有點力不從心,但無放棄,不停同自己講 "我得既"
結果得左,
,時間對比未傷前都差不多,希望再跑會有進步,我要努力

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-9 23:07 發表

恭喜恭喜redred姐 就是這樣自己鼓勵自己喇, 努力呀, 為著自己的目標進發 fvhfgj" />
E..NC 姐,你半馬都有目標喎2小時10分
大家一齊努力加油
為目標進發
今日問完朋友,佢都終於答應左我一齊跑
不過未定10k定半馬
但仲未可以報住,要睇埋我腳星期日跑既狀況再作決定