香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred
打印 上一主題 下一主題

lee 到好有人情味

升級   0%

該用戶從未簽到

脛前疼痛症候群 , 我 兩年前試過. 因為加里數加得太快, 太多. 之後睇醫生. 都有照 x 光 . 冇骨折. 米食消炎藥, 會有消炎同止痛效果. 吾好以為食左藥吾痛就係好返. 越跑越傷. 而d 藥力既止痛效果會適應的. 我果時就抖左兩個月. 依家天氣咁熱 米抖下law . 冇咩所謂啦. 吾好硬來. 識得d 吾識死, 未好返又走去跑. 依家跑到某個里數就會痛 , 便左舊患. 跑步都係為健康, 抖下啦

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我都係分享自己d 水皮經驗而已

你問醫生 , 佢都答吾到你幾耐好的. 穩陣都係被d 錢醫生睇.  你肯抖, 應該奧運後 攪點. 又可以專心d 睇奧運 .  出來操密d 補番數law . 如果真係心癮, 吾想放棄自己練回來既現有成果. 米改住游水先. 奧運後, 又一條好漢 ( 猛女) . 到時操 仲玩得切d 比賽. 冇問題.

最後我傷過後, 都會肯比下錢買鞋. 痛吾痛 都吾休下   . d醫生錢都可以upgrade 對鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 15:21 發表
講真, 真係唔鐘意睇醫生
加埋本身我巳經要日日飲早藥
唔想再食埋西藥

以前試過食西藥, 食藥丸都食到嘔
想請問係咪要搵西醫既骨科睇 ?

nc 姐都比左個骨科醫生資料我, 不過應該係中醫

未駛骨科, 因為會叫你照, 照完睇下有冇骨折先叫你去骨科.  中醫就吾知啦.

你食完中藥後, 係吾係過四個鐘先食d 消炎藥嫁?

升級   0%

該用戶從未簽到

初初你食消炎藥 , 之後幾日覺得有冇效呢?   我自己就偏向食消炎藥 快過鈇打 .  但最強心法就係忍

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 15:44 發表
即係普通科既醫生巳經有得照 ? ?

因為我唔肯定邊到先有得照, 我怕一陣d醫生只係開消炎藥比我, 咁真係吹到啤一聲....

中藥係唔可以溝西藥食, 不過我一日都係飲一次中藥
不過我唔係好鐘意食西藥, 至標唔至本

普通科既醫生(會轉介你去佢d 自己友化驗所照), 未必有, 大d 醫療所可能有.  

我知不可溝來食, 一般係過一段短時間再叫你食d藥 . 照吾照都吾係你決定. 同埋照係睇你有冇骨折, 冇事都係比消炎藥你, 你都係會吹到啤一聲.

我建議你個case 都係睇西醫先. 因為你又有食中藥. 你個case 鈇打都係一次吾得嫁 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 15:47 發表
食個時有效囉
其實, 我食到星期6到, 無食啦
我亞媽叫我唔好食咁多消炎藥, 對身體唔好喎
尋日可能係屋企唔駛點行,無咩痛
今日要行, 又痛返

你亞媽講得岩嫁. 傷胃嫁. 一般會配胃藥食的. 因為有消炎藥酸性的 . 不過你後生, 食飽d 就吾駛胃藥.  每日幾次?  食左六日 ? 如果係, 你都要抖返一頭 , 半個月

升級   0%

該用戶從未簽到

"品"  陛下 係 近脛骨既肌肉 , 係內側, 吾係後面. 詳情可問御醫. 不過御醫好忙. 你要make 個 appointment 先

升級   0%

該用戶從未簽到

haha , 通常讀西方醫學都吾相 中國醫學. 是否覺得不太有系統呢 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-29 13:00 發表

小弟相信針究, 推拿and足底按摩.

我有朋友前兩年當醫生. 佢就完全抗拒中醫. 因為佢認為 吾似西醫咁有系統. 吾太科學

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-7-29 14:01 發表

B哥哥, 唔知閣下有冇聽過一句說話:

西醫醫人病, 中醫醫病人.

雖則字面差不多, 但蘊味深長,

西醫 醫 人病, direct to care your disease. ( 成效快, 但亦有副作用風險 )
中醫 醫 病人, direct to c ...

haha , 冇聽過, 小時覺得中國既野落後, 全不相信中醫, 又冇系統, 又混亂的. 不過 有次久咳, 睇過三個西醫都醫吾好. 之後試中醫, 又好返, 所以改觀.

西醫 醫 人病, direct to care your disease. ( 成效快, 但亦有副作用風險 )
中醫 醫 病人, direct to care your human body  ...

都認同你既解釋的.

本身吾係太熟悉醫學既法則. 只有上過中醫小小基礎興趣班, 中 , 西 醫對辨証既睇法根本吾同好難用自己既立論 來介定另一種是錯與對. 不過我

都認同中醫需要系統化.  中成藥既方向亦好正確. 中醫向好的方向進發中.