香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kokyan_lam
打印 上一主題 下一主題

Dare to Aim, Strive to Achieve!(郊遊新竹335^^)

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

菖蒲 發表於 2013-9-18 11:59
    恕我孤陋寡闻,没听说过“日本娃娃”,如果是个青春女孩,赛场上帅哥可多去追追。呵呵。我们老了,还是努 ...

10嵗的日本女孩長野邑香,跑姿靚麗,不知疲倦是她的特點,去年9歲時的個人成績已是45分。可愛又可怕的選手

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

Mission 國慶長跑 Week 2:

13/9/2013: Easy Run 15k
    地點: 國內
    天氣: 23, 晚, 雷雨

今晚既天氣, 由黃昏過後就非常唔穩定. 本來下午係好好天, 隨著一大片烏雲, 來個180度的轉變. 晚上悶雷不斷作響. 見雷區仍遠, 只好戰戰競競開跑. 沿途一直盯住天空, 見閃電時大時小, 時遠時近, 心緒不寧. 最怕的是前方突然閃白一片, 甚至清楚目睹電光直擊附近山頭, 更是胆顫心驚.

心一直想快快草草完課, 但既然起步, 就必需排除萬難完成, 只好咬緊牙關.

要放棄, 非常容易, 要繼續, 必須堅心志, 勞筋骨. 到10K左右, 雷不響, 但大雨到臨. 眼睛也睜不開.  身旁走過的同事送上清水, 我沒有接, 只示意感謝. 仔唯有叮囑我別太勉強. 怕什麼? 狹路相逢勇者勝, 到比賽時遇上壞天氣, 難道就此投降? 叮囑自己, 客觀環境對每個跑手都非常公平, 自己辛苦, 其實其他人同樣辛苦. 要戰勝自己, 先要克服客觀環境, 並需要一直鞭策自己, 直至終點.

總時間: 1'21"04"
    平均速度: 5'19"

Split:
    5'03"/5'21"/5'14"/5'17"/5'37"/
    5'43"/5'19"/5'23"/5'12"/5'00"/
    5'19"/5'30"/5'09"/5'28"/4'59"

本月共跑91k

國慶長跑10k倒數18天
    New Balance 10k倒數37天
    廸士尼半馬倒數72天
    皇者之戰10k倒數93天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數155天

升級   100%

Mission 國慶長跑 Week 2:

15/9/2013: Tempo Run 7k
    地點: 馬鞍山運動場
    天氣: 30, 晨, 烈陽

今日再戰TEMPO, 壓力好大. 畢竟離比賽只剩低半個月, 但之前依然做唔出一次似樣既TEMPO. 今日決定將TARGET PACE set做4'20", 走7k. 3k熱身過後, 竟然有一種唔敢上線既感覺. 我知道, 我內心可能被打敗了. 躊躇多陣, 猶豫多陣, 終於立心決心上起跑線. 同時, 今日亦都係我第一日試用Nike+既sportwatch.  對實際性能同操作未弄清楚, 又令我增添一種不安感. 我是很討厭跑步裝備在途中出現問題的, 大至跑鞋GPS, 小至跑襪臂包, 我都唔容許出現不合意既狀況. 我認, 在這一方面我好執著. 裝備出問題, 直接影響表現同心情, 又如何跑出成績?

還好, Nike+ Sportwatch操作好簡便, 第一次使用就可以學會操作, 而雖說入門級, 但用得著既功能基本齊備, 比Garmin呢d專業級既價錢平$2000, 性價比非常高.

Tempo途中, 吸收上次既教訓, 一開步先將速度壓低少少, 跑得比上次順, 頭4k大概可以keep in target. 但到5k處依然好辛苦, 意志下降令pacing跌至4'36". 只好立定必死覺悟, 麻醉自己, 排除困難! 最終埋單計數, 比target pace 4'20"慢1秒, 不過總算係合格既一課...

總時間: 30'24"
    平均速度: 4'21"

Split:
    4'12"/4'18"/4'24"/4'20"/4'36"/4'19"/4'15
    07092013_1.bmp (24.77 KB, 下載次數: 0)
    下載附件  保存到相冊
    7 天前 上傳

本月共跑101k

Like: 5.0 Unlike: 0.0
    Like: 5 Unlike: 0
    Alex 兄放鬆些少,不要比太大壓力自己,可能反而有意外收獲!  發表於 2013-9-21 15:05

升級   100%

Mission 國慶長跑 Week 3:

17/9/2013: 200m Interval
    天氣: 26, 晚, 陰

又係每星期一次Interval既時間. 跑進34秒大關係第一次, 而且連續3 set都可以做到. 頭幾段繼續有進步, 但後半段同前幾次其實差唔多. 慢慢build up.

Split: 36”6”/34”7”/34”8”/34”8”/35”6”/35”8”/36”7”/37”3”/37”8”/37”4

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    1/3/201341"037"8 38"4 38"6 38"8 39"0 39"3 39"8 38"5 38"2
    25/8/201335"836"6 37"2 37"6 37"9 37"4 38"2 38"1 39"3 38"6
    3/9/201336"336"4 36"8 37"4 35"3 37"8 37"8 37"337"0 37"2
    11/9/201335"035"5 35"4 35"9 36"2 36"7 37"2 36"9 37"2 37"3
    17/9/201336"634"734"834"835"635"836"737"337"837"4

本月共跑107k

國慶長跑10k倒數14天
    New Balance 10k倒數32天
    廸士尼半馬倒數68天
    皇者之戰10k倒數89天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數151天

進步好快!  發表於 2013-9-23 20:20
    加油~~  發表於 2013-9-23 00:24
    功课认真,继续加油!在跑步比赛中,也许有不少人可以击败你,但不能自己打败自己。这是我的赛事体会,供你参考。  詳情 回覆 發表於 2013-9-22 19:07

升級   100%

20/9/2013: Tempo Run 8k
    地點: 馬鞍山運動場
    天氣: 32, 黃昏, 晴

10.1前最後一次正式的TEMPO, 8k time trial. 今日同自己講, 必需要順利完成, 無論何等艱辛! 今日大約17:00左右到場, 天氣依然有d熱, 不過已迎黃昏, 而且有風, 快跑起來還可以. 熱身3k過後, 大約17:50左右上線. 目標依然係4'20" pacing, 呢次trial非常關鍵, 直接影響10.1當日既戰術同目標. 20圈, 的確可以好沉悶, 會令人有一種不見家鄉既感覺. 所以我今次將集中力放在lap pacing當中, 而非圈數. 簡單來講就係將8ktime trial打散成每k計time trial.

真正係每k在追風追時間呀! 為左保留體力, 我決定梅花間竹地用力, 一k快少少, 比target快之後, 就稍稍收一收, 再下一k再搏過. 第6k, second wind來到, 身力回復得比較快後, 最後一k作出沖刺, 終於超標完成!

總時間: 34'18"
    平均速度: 4'17"

Split:
    4'09"/4'18"/4'22"/4'19"/4'25"/4'13"/4'22"/4'08"
    本月共跑118k
    國慶長跑10k倒數11天
    New Balance 10k倒數30天
    廸士尼半馬倒數65天
    皇者之戰10k倒數86天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數148天

我又估40:30  發表於 2013-9-25 00:26
    我都賭!師兄sub42應該可以!  發表於 2013-9-24 23:00
    祝 alex 兄再創佳績!  發表於 2013-9-24 12:29

升級   100%

承蒙各位支持, 我諗呢幾日最重要既事係減量同保持心情輕鬆, keep going

Relax and rest! 加油!  發表於 2013-9-25 11:44
    加油 我會係臺灣支持你  發表於 2013-9-25 00:25

升級   100%

22/9/2013:
    LSD 17k
    地點: 馬海濱->梅子林->亞公角->石門->畫舫->馬海濱
    天氣: 26, 晨, 雨

天兔來勢凶凶, 約跑取消, 決定正確, 不過其實早上既天氣還是可以的, 反而帶點涼意. 既然如此, 早上9:30落樓, 沿海濱跑去. 1公里左右, 見到一個藍衫跑友, 速度唔錯, 4'45"左右, 打算過佢, 但佢反而跟上. 好呀, 有趣有趣, 可以拍跳. 一直保持速度試探, 對方又一點不相讓, 一直咬到3公里處, 佢趁我稍仍回氣放甩左50米左右.

我不以為意, 直上梅子林, 一看原來佢都在上梅子林. 好了, 大好機會考驗我既斜路馬力! 在開始上斜時依然有50米的距離, 在半程時候我已經追上, 再發力之下, 今之終於到我擺脫左佢, 哈哈. 在頂上停下休息, 約大半分鐘後佢亦到頂. 搭訕之下原來是火炭的跑友叫Michael, 報左富士山馬拉松要開始斜長課, 因此到梅子林來. 我向他介紹左皇者之戰全馬的路線給他參考長課的跑法, 亦介紹長跑網希望佢多多上去望望.

吹水一番後佢下山了, 我亦不想再挑機, 因此再休息多幾分鐘才下山. 下山後, 想起亞公角, 就去試試路, 希望可以帶給約跑的其他跑友多少新鮮感. 沿沙田醫院途中都有一段上山路, 因為時間不太夠, 天氣又不穩定, 留待下次再去. 沿環形天橋落地, 再坎一段小路, 終於到達石門站, 沿城門河支流直出畫舫返程, 沿途雖要過馬路但石門車流不太多, 還可以. 好歹是一條新路線, 因此都有點新鮮感. 下次一定要試試証亞公角斜路.

回程時方才發現在海濱的路上, 有不少無懼打風的跑友(其實整個上午風雨都唔大, 就睇想唔想跑了^^), 都在回程, 我都要快快回程趕住去超市囤糧了!
    呢一個長課會係10.1前最後一課長課, 下星期會為10.1進行tapering.

總時間: 1'34'03"
    平均速度: 5'32"

Split:
    6'19"/4'49"/4'46"/5'15"/5'33"/5'48"/
    5'44"/5'44"/5'37"/5'58"/5'57"/5'55"/
    5'25"/5'18"/5'25"/5'16"/5'12

本月共跑136k

梅子林+亞公角=好惡食嘅配搭!  發表於 2013-9-26 22:09

升級   100%

Tammy師姐, 大約5'7"至5'8"高, 黑黑實實, 中等身材. 操本地口音, 應該係本地人, 未必你所講既朋友

火炭很多Michael 跑手  發表於 2013-9-26 21:59

升級   100%

Mission 國慶長跑 Week 4:

24/9/2013: Tapering Run 7k
    天氣: 24, 晚, 晴

從南京淘寶返來的Polar Wearlink+ for Nike+心率帶剛剛到手. 其實基本上係唔需要咁曲折的, 只係因為Polar只得呢個model的心率帶可以對應Nike的sportwatch, 而在Polar網上找出的經銷商, 打過十多個電話後, 就連親自去問最大既Gigasport都冇貨......心急之際諗起淘寶, 叫下屬search出一家南京的網店, 查詢試探後對方對於產品好熟悉, 好評率都好高, 於是以499人民幣連運費買下, 心諗就算出事信錯人都係輸499, 唔入肉, 好過唔知等到咩時候. 3天後, 心率帶已經放在我office的案頭! 超好的淘寶經驗!

師兄速高心率低丶仲有好多進步空間!  詳情 回覆 發表於 2013-9-28 16:21
    對 我都係唔想心臟爆錶所以都開始用心率錶 近排多左跑山更非用不可 依家set係(60~70% 143~156)我估應該係安全範圍之內  發表於 2013-9-28 13:40

升級   100%

jpg_chu 發表於 2013-9-28 16:21
    師兄速高心率低丶仲有好多進步空間!

呢層...好難講, 貧血病本身就會對我既跑步造成一個障礙...

升級   100%

Mission 國慶長跑 Week 4:

27/9/2013: Tapering Run 8k
    天氣: 20, 晚, 晴

一夜入秋, 20度又有風既晚上, 慢跑特別舒服! 繼續平靜地享受大戰前既幾晚!

Lap12345678
    Split5'03"5'45"5'44"5'39"5'49"5'29"5'42"5'48"
    BPM136139141140145147142141

總時間: 44'59"
    平均速度: 5'37"

本月共跑151k

國慶長跑10k倒數4天
    New Balance 10k倒數22天
    廸士尼半馬倒數57天
    皇者之戰10k倒數78天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數140天

升級   100%

1/10/2013: 國慶長跑
    地點: 船灣淡水湖
    天氣: 28, 晨, 晴

在今日的國慶長跑,我以44'08"完成並刷新個人PB。

雖然PB, 但衝擊43失敗而且只差幾秒依然有點失望。不足的地方在哪?

回家休息後,除了整理太太拍的照片及四出其他跑友相冊尋找自己的照片外,也分析了一下數據:

天氣熱又久疏戰陣也PB,很不錯哩。繼續努力!  發表於 2013-10-4 12:43
    Alex兄 加油~~下次再黎過  發表於 2013-10-3 22:24
    雖然PB不多,不過總算是PB。師兄加油!  發表於 2013-10-3 20:44

升級   100%

菖蒲 發表於 2013-10-2 03:27
    我们在国庆杯的赛道上途中相遇,看着你似乎有点辛苦。跑完后我在想,你缺乏的是赛事经验和把握节奏的能力, ...

主要是配速的執行力不夠堅決, 興奮度拉不上. 久疏戰陣, 有點陌生. 要保持積極心態, 努力求進

升級   100%

chris63406770  ching: 八字腳呢個問題之前都有人向我點出, 我亦想改但不知如果入手...可有良方?

到運動場踩著跑道白線跑, 人的重心會因此轉到人的正前方中央的下方, 有少許內八字的跑法. 起初會不習慣亦不容易平衡上身, 先以100公尺距離作試點.  發表於 2013-10-4 11:39

升級   100%

和哥, 明白了

升級   100%

Mission NB10K Week 1:

4/10/2013: Tempo Run 13k
    天氣: 17, 晚, 晴

經過一兩日的休息及思考之後, 我似乎開懷了一點. 對, 雖然是戰術執行失敗, 但亦可以PB, 成績雖然不似預期, 但終究不是丟人的時間. 証明我經過改進之後是有條件做得更好的! 長跑的世界雖然很清純, 簡單, 但亦如人生一樣, 是難以盡如人意的, 這也是人不繼改良求進的原因! 我的性格就是如此, 不快事一覺醒來就可以釋懷, 是優點也是缺點, 管它了, 反正對此事來講是優點.

眼看不少參賽跑友也都重新投入訓練, 真的想多懶一下也戚戚然.

今天天氣一夜入秋, 晚間氣溫降到17度, 配合50%的濕度, 是很適合跑步的天氣, 啊, 秋天你好像真要到來了! 今天是一課13k的tempo, 老實講, pacing太亂了, 4'45"的中軸, 落差大得有如亂跑, 途中更需要喝水小休, 真沒辦法.

LapPacingBPM
    14'29"154
    24'46"155
    35'05"156
    44'53"155
    54'52"154
    64'39"154
    75'00"156
    84'51"156
    94'46"157
    104'39"157
    114'27"153
    124'31"158
    134'18"163

時間: 1'01'16"
    平均速度: 4'43"

本月共跑23k

國慶長跑10k: 44'08" PB
    New Balance 10k倒數15天
    廸士尼半馬倒數50天
    皇者之戰10k倒數71天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數133天

升級   100%

Mission NB10K Week 2:

7/10/2013: LSD 12k
    天氣: 21, 晚, 晴

昨天一整天為好朋友的婚宴做兄弟, 仲要係leader, 由5點圯身一直忙到晚上12點, 攰到不行, 不過看著相識20年的好友踏出人生新一頁, 有幸參與其中真係非常感動.

昨日缺一課長課, 今天晚上補課. 真的非常不喜歡繞圈長課, 非常沉悶, 我喜歡一大班跑友有講有笑地漫步長課, 看風景, 吹水. 沒辦法, 只好忍耐一下. 5'30"左右的pacing, 136-140左右的心率, 非常平穩. 到12k時已經將近晚上11點, 加上因為勞累, 右膝開始有反應, 決定完課.

15'21"136
    25'29"136
    35'29"137
    45'36"137
    55'44"136
    65'34"138
    REST
    75'40"136
    85'36"136
    95'28"137
    105'29"139
    115'27"142
    125'30"141

時間: 1'07'00"
    平均速度: 5'32"

本月共跑35k

New Balance 10k倒數12天
    廸士尼半馬倒數47天
    皇者之戰10k倒數68天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數130天

長課係度自轉真係幾悶  發表於 2013-10-8 17:26

升級   100%

9/10/2013: Easy Run 10k
    天氣: 21, 晚, 陰

今天大師兄因工作所需, 到來留宿一宵, 早兩天大家已經約好今晚慢jog鬆腳. 大師兄為渣馬324完成的跑手, 在10k的PB也就在42分左右, 都是我的中短期目標, 每一次約跑我都有數不盡的事情向他請教, 多學一點東西.

今天晚上很輕鬆愉快的慢jog, 吐槽一下國慶跑的失策, 現時的訓練內容, 比賽計劃, 目標, 訓練方法, 渣馬跑道的研究, 各區的長課路線, 各跑會的長短, 跑鞋跑衣, 沖繩, 立山黑部的旅游......一小時的跑途, 就是不停說說說, 快樂不知k數過, 非常悏意.

尤其是得知他全馬的訓練方法後, 我對質與量有很大的思考:

-12月前長課沒有超過20k
    -就算是12月, 1月的關鍵時期, 月訓練量只有200k左右
    -集中在重質量的2k interval, 15-20k tempo run, 輕鬆的長課
    -著重肌力訓練

他是怎樣搭配做到324的呢? 得好好思考一下.
    呢個人相當有嫌疑XDDD

15'59"135
    26'21"134
    36'09"131
    46'26"131
    56'16"130
    66'16"128
    76'25"127
    86'39"128
    96'34"132
    105'35"141

時間: 1'02'48"
    平均速度: 6'15"

本月共跑45k

New Balance 10k倒數10天
    廸士尼半馬倒數45天
    皇者之戰10k倒數66天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數128天

练长课要习惯自己与自己对话,并一定要掌握好节奏。K君,我的下一个马拉松目标就是3:25,我们一起努力吧。(我从国庆杯后已经开始累计公里数,毎周功课100公里)  詳情 回覆 發表於 2013-10-10 16:46

升級   100%

菖蒲 發表於 2013-10-10 16:46
    练长课要习惯自己与自己对话,并一定要掌握好节奏。K君,我的下一个马拉松目标就是3:25,我们一起努力吧 ...

昌哥, 能不能給我一張紙巾來擦汗?

哈哈,人如果不害怕自己,还害怕谁呢?我给我自己擦擦汗  發表於 2013-10-10 19:52

升級   100%

10/10/2013: 200m Interval
    天氣: 22, 晚, 陰

NB減量前最後一次INTERVAL. 如果每三星期一個比賽的話, 比賽完結當週要休息不宜做INTERVAL, 比賽前一星期要減量又不適宜的話, 咁INTERVAL的次數其實真係好少了......好在今之看來, 減少課數對沖刺影響不大之餘, 最後五set更都係最佳時間, 真係非常意外! 可能數量多未必一定得如有效!

Split: 36”6”/35”2”/34”8”/35”8”/35”6”/35”7”/35”9”/36”3”/36”5”/35”3

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    1/3/201341"037"8 38"4 38"6 38"8 39"0 39"3 39"8 38"5 38"2
    25/8/201335"836"6 37"2 37"6 37"9 37"4 38"2 38"1 39"3 38"6
    3/9/201336"336"4 36"8 37"4 35"3 37"8 37"8 37"337"0 37"2
    11/9/201335"035"5 35"4 35"9 36"2 36"7 37"2 36"9 37"2 37"3
    17/9/201336"634"734"8'34"835"635"836"737"337"837"4
    10/10/201336"635"234"835"835"635"735"936"336"535"3

本月共跑53k

New Balance 10k倒數9天
    廸士尼半馬倒數44天
    皇者之戰10k倒數65天
    美津濃半馬倒數???天
    渣打2014全馬倒數127天

恭喜有進步!  發表於 2013-10-14 12:28
    功课认真,是个好“学生”,呵呵  發表於 2013-10-13 01:01