香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kokyan_lam
打印 上一主題 下一主題

Dare to Aim, Strive to Achieve!(郊遊新竹335^^)

升級   0%

該用戶從未簽到

kokyan_lam 發表於 2014-9-10 22:22
都係一個好方法, 不過KELVIN師兄, 你有冇覺得跑運動場真係好悶? 我就有咁既感覺, 好似倉鼠自轉咁, 跑跑下 ...

我通常練速度課(tempo/interval)先會落運動場,大部分時間上氣唔接下氣,唔得黎悶...而且要keep check住pacing,其實時間幾快過...
長距離的,我通常會跑街,或者揀個長路線來loop.

跑機就真係悶嘞...跑過15分鐘就已經勁想完.

升級   0%

該用戶從未簽到

kokyan_lam 發表於 2014-12-13 01:36
Mission 皇者之戰10k Week 2
7/12/2014: LSD 32K
地點: 馬遊場烏溪沙大埔海濱公園

雖然遲左覆,但都想講講:

課名意義不大,在乎是想練甚麼。
我覺得你的easy課一點都不放鬆,開得太快,應該像之前的LSD般,5分尾甚至六分頭。
長課就太慢了,就算是對上的那課,我也覺保守,以君之實力,應以之前所謂的長tempo:接近4分尾,相信效果更佳。
至於長tempo,我覺得並冇需要,tempo用來練LT,要夠快,貴精不貴多;用長跑比賽速練,其實應用在LSD中便可。

講到尾,任何一種訓練模式(心率好,速度好,感覺好),最重要是用不同速度去練習,切忌一個速度跑到老。至於如何配速,如何分配時間/距離,便是一門學問了。

Like: 5.0
Like: 5

升級   0%

該用戶從未簽到

kokyan_lam 發表於 2014-12-27 11:56
Mission 渣打全馬 Week 1
24/12/2014: Tempo 20k
地點: 國內

全馬打算開此步速?

5'00"左右  詳情 回覆 發表於 2014-12-28 17:41