香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

如何判斷自己可完成首次馬拉松?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

ershing 發表於 2014-5-2 13:35
    重新發表
    個人認為完成全馬定義:中途抽筋,停下拉筋。不算!邊行邊跑,不算!應以一口氣跑到終點,沿途沒 ...

全馬, 我覺得佢既精神係意志力, 而唔係時間. 如果要以時間來決定一切, 咁五小時點解可以係一個界線? 點解唔四小時, 點解又唔係三小時呢?
    幾多歲之內又要五小時? 唔通七十歲跑都要一定五小時內跑完?  失明人仕又是否要五小時內跑完?
    馬拉松既起源亦唔係一個競賽 , 42.195 公里, 唔係話行就行到.. 無意志力既人, 你俾10個鐘佢, 佢都未必可以行完...

正如波士頓馬拉松, 佢係有參賽時限, 但當你係年紀較大, 佢亦會括免這個限制.. 因為堅持同意志先係馬拉松既精神...

我今年亦係五小時之後完成既人, 係去到33K 左右, 我亦已經開始半抽根, 我大可以上車走人, 但我堅持半行半跑都要完成佢, 因為當日係母親離世一週年忌辰, 我一定要完成個比賽, 將個完成牌送俾天上既佢.

如果要將馬拉松定於一個指定既時間同行為完成度先可以叫係完成既.. 我個人唔太認同..

Like: 5.0
    Like: 5
    絶對筫同, 能堅持完成一場馬拉梭賽事, 已充份體現馬拉梭的精神, 這個態度及拼搏精神值得表揚.  詳情 回覆 發表於 2015-5-1 13:29

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

ershing 發表於 2014-5-4 14:39
    Vcbid跑友,
    無錯,我所講就係跑全馬係比一D有做足準備嘅人,我諗跑得全馬大家都知道要有準備!
    功課做唔足 ...

全馬時間同準備唔係必然.. 有準備, 唔代表一定做到相關既時間, Vcbid 師兄同樣都強調左, 有準備但出現問題, 完成唔到, 都係問心無愧這一點.. 跟師兄上面個POST 講, 有抽根唔算, 五小時之內完成唔到, 唔算, 已經唔係相同既意思..

正如師兄你所講, 有準備, 就一定可以SUB 5, 有50-60 歲既師兄, 師姐, 可以SUB 3 之內跑完, 咁是否大家包括師兄你既底線應該乽要SET 到SUB 3 , 而唔係SUB 5 呢?

你指果D 師兄, 有準備, 可以去到SUB 3 添 , 咁師兄你有準備, 是否又可以去到SUB 3 呢?
    可能師兄係SUB 3人仕, 咁我無話可說, 但如果唔係既, 咁只代表, 有準備係可以好D 成積, 但唔代表一定會達到某個時間,
    如果師兄係要用時間決定一切既, 師兄就真係要做個SUB 3 來令小弟信服..

用SUB 3 可能係極端, 但正正只係想帶出, 有準備, 同能力及時間, 唔係對等.. 唔應該用一個時間來否定一D 同樣有努力過既人.. 我D 超慢腳, 可以不理, 但有好多師兄師姐, 佢地努力完, 可能都仲係無SUB 5.. 但唔代表佢地無準備, 無能力及無資格去參與全馬賽事..

而且有準備既定議可以好多.. 有人每日可以有時間跑到20-30 K, 有人好似小弟我咁, 夜放工, 早返工, 每日只可以跑到7-8 K 左右.. 仲要只可以一個禮拜只可以跑到2-3 日, 其他時間放左係工作上, 咁是否小弟就唔應該或無資格去跑? 可能係師兄心中.. 我真係無乜資格去跑..

"每日只可以跑到7-8 K 左右.. 仲要只可以一個禮拜只可以跑到2-3 日" 這樣也可以完成多個全馬, 完全體現馬拉松既精神(堅持同意志), 勁!  詳情 回覆 發表於 2015-5-6 16:56